In het vorige artikel over de wijze van trollen heb ik het gehad over de te voeren snelheid tijdens het trollen. Hierbij hebben we aangenomen wat gemiddeld genomen nu de beste snelheid zou zijn tijdens het trollen. Variëren van snelheid is in mijn opinie vaak de beste methode. Nu echter gaan we wat specifieker in op het kunstaas zelf en de snelheid die we daarop toepassen. Ook wil ik wat dieper ingaan op de beste diepte waar we een bepaald kunstaas kunnen aanbieden. Het is eens te meer gebleken dat bepaalde stukken kunstaas niet altijd even productief zijn op elk gevoerde diepte. Dit wil zeggen dat je een bepaald kunstaas veel aantrekkelijker kunt maken op een bepaalde diepte, met een bepaalde snelheid gevist.
Het kunstaas kunnen we onder verdelen in de volgende categorieën: Oppervlakte kunstaas, kunstaas met en zonder zwemlip, swimbaits, spinners/spinnerbaits, ratelpluggen en tot slot de shad.
We hoeven hier niet te gaan dissuceren op welke diepte we het oppervlakte kunstaas gaan aanbieden. Dit kunstaas is ontworpen om aan het oppervlakte te vissen en het heeft geen enkele zin om dit dieper proberen aan te gaan bieden. Oppervlakte kunstaas is in tegenstelling tot wat velen denken wel weer goed geschikt om mee te trollen. Het kunstaas met de zogenaamde” walk the dog” actie zijn daarin wat moeilijker te voeren. Echter de zogenaamde ploppers als de Salmo turbo jack zijn zeer goed te trollen, daarbij is het wel belangrijk om de snelheid zo laag mogelijk te houden.
Kunstaas met zwemlip wil trollend gevoerd maar één ding, en dat is de diepte in. Afhankelijk van de stand van de schoep zal deze dieper of ondieper gaan lopen. Staat de schoep haaks ten opzichte van het kunstaas zal deze nimmer echt diep lopen. Hoe groter de lip en in het verlengde van het kunstaas hoe dieper het gaat. Ook met de diepduikers is evenwel prima ondiep te vissen. Een vereiste voor het diep lopen is namelijk de lengte gevoerd achter de boot. Een dieplopend kunstaas vlak achter de boot gevoerd gaat niet ver de diepte in. Het heeft echter voor mij geen nut om het op deze wijze te vissen. Deze diepduikende pluggen zet ik liever in op diep water, waarbij ze af en toe best eens tegen de bodem mogen stuiteren. Eén ding echter, ga deze niet inzetten op water met veel structuur. De diepteverschillen zijn namelijk heel moeilijk op te vangen als een plug zo diep loopt. Ook de snelheid houd ik in dit geval laag. Door de grote schoep en de lengte gevoerd achter de boot word bij een te hoge snelheid de druk op de plug vaak te groot. Deze zal dan vaak weer hoger door het water gaan lopen en zelfs kunnen gaan tollen.
Pluggen met kleine lip en haaks op het lijf gaan vaak niet echt diep. Een prima kunstaas om op ondiep water in te zetten. Vaak hebben deze ook nog een fel uitslaande of kantelende actie. Daardoor zet ik ze ook graag in op diep water, hier kunnen ze op half water prima hun werk doen. De snelheid kunnen we nu ook vaak wat hoger voeren waarbij de actie nog vinniger wordt. Variëren in snelheid door de handhengel steeds naar voren te heffen en weer terug laten zakken, blijkt op dit kunstaas zeer effectief. In sommige gevallen willen we dit kunstaas ook nog wel eens dieper aanbieden. Dit doen we door een loodverzwaring aan de onderlijn te hangen. Water met veel structuur is op deze wijze makkelijker te bevissen. Door meer of minder lijn te geven en te variëren in snelheid is het mogelijk om dieptverschillen goed op te vangen. Je bent dan wel constant aan het werk, maar vaak zorgt het voor een leuke verrassing.
Kunstaas zonder zwemlip, het is er in veel maten en uitvoeringen. Grote voordeel van dit kunstaas is dat het in bijna alle gevallen goed in te zetten is. Vaak niet eens gemaakt om mee te trollen maar meer als pullbait om werpend te vissen. Neem nu de Salmo fatso, ondenkbaar voor mij om zonder te gaan trollen. Ook deze is eigenlijk als pullbait ontworpen maar bleek trollend gevist vaak onverslaanbaar. In de drijvende uitvoering goed in te zetten op ondiep water. Wil je dieper neem de je de zinkende. De snelheid die je vissend op dit kunstaas kunt inzetten is onbegrensd, het kan niet langzaam genoeg. Last van dressuur, knal het met een rotgang door het water. Zeker weten dat je met een grijns van oor tot oor van het water komt.
Swimbaits zijn er tegenwoordig in heel veel maten en uitvoeringen. Kleine swimbaits zijn niet echt geschikt voor het trollend vissen. Veel beter is het om hier werpend mee aan de slag te gaan. De grotere uitvoeringen echter zijn kanjers om mee te trollen. Ik heb de afgelopen seizoenen heel veel met swimbaits trollend achter de boot gevist. En de resultaten waren vaak verbluffend, heel veel en grote vis op gevangen. Ook is dit kunstaas op veel verschillende types water in te zetten. Swimbaits hebben vaak geen zwemlip om de eenvoudige reden dat ze door het ontwerp vaak een verbluffende goede actie hebben. Zijn deze dan ook nog in een zinkende uitvoering dan kun je ze op elk gewenste diepte in te zetten. Echter heb je hier ook vaak een beperking want ze hebben nogal de neiging om omhoog te kruipen tijdens het trollen. Ook dit is op te lossen door een loodgewicht op de onderlijn te plaatsen. De exemplaren met zwemlip zijn beter op diepte te houden. Echter zijn deze weer vaak niet diep te krijgen door de in verhouding kleine zwemlip maar kunnen dan prima op ondiep water ingezet worden. De snelheid houd ik het liefst zo laag mogelijk waarbij ze vaak een heel levendige actie vertonen. Op groot en diep water is het mij opgevallen dat swimbaits vaak verbluffend goed scoren op half water. Door hun vaak levensechte zwembeweging vallen ze hier goed op. En het is geen geheim dat grote snoek of zelf snoekbaars in open water aan het jagen is, doe er je voordeel mee.
Hier neem ik ook de shadclone nog even mee. Deze wat overdreven van formaat grote…. tja wat is het eigenlijk. Ik denk dat je hem het best onder de swimbaits kan rekenen. Wat mij echter aan dit kunstaas opgevallen is, hoe dichter je hem tegen de bodem vist hoe groter de vangstkracht. Echt, af en toe zelfs stuitert tegen de bodem gevist leverde hij steevast goede vangsten op. En dat er echt grote vissen op gevangen worden is geen geheim meer. Een verklaring voor mij is dat brasem ook steevast aan de bodem aast, en grote snoek is echt dol op een flinke brasem af en toe.
Spinners zijn een verhaal apart. De resultaten zijn vaak een beetje onevenwichtig. Daar bedoel ik mee te zeggen dat dit kunstaas vaak moeilijk trollend te voeren is. Grote spinners zijn vaak erg goed trollend op groot open water in te zetten. De snelheid kan of moet zelfs zo laag mogelijk worden gehouden. Ga echter niet met grote spinners aan de slag op water met veel structuur of ondiepte. Vaak zijn ze zo zwaar dat ze zinken als een baksteen en daardoor weer erg moeilijk te sturen. Vooral de exemplaren met dubbele bladen trekken erg zwaar aan de hengel. Spinnerbaits daarentegen zijn geweldig om te trollen. Op elk gewenst type water en zelfs met veel planten groei zijn ze goed te vissen. Sommige spinnerbaits als de Person grinder zijn zelfs ontworpen om dwars door de planten te vissen. Spinnerbaits zijn door hun vorm en vaak lage gewicht ook makkelijk te sturen op water vol structuur. Ze luisteren goed naar het heffen van de hengel door in dat geval omhoog te klimmen. Ook spinnerbaits voeren we bij een zo laag mogelijke snelheid.
Ratelpluggen, door de jaren heen heb ik er ontzettend veel vis op gevangen. In veel gevallen bleek deze herrieschopper ook het best zijn werk te doen strak tegen bodem. Ok, op half water ving je er ook je vissen wel op. Echter bleek dit stukje kunstaas aan de steunhengel gevoerd lang niet zo goed te vangen dan aan de handhengel. Op de handhengel kun je veel meer uit dit kunstaas halen door er steeds mee t e experimenteren. Ik heb ondervonden als het echt moeilijk begon te worden dat een ratelplug strak tegen de bodem gevoerd, vaak nog een visdag kon redden. Variëren in snelheid door de hengel steeds naar voren te heffen, bleek ook hier weer vaak de sleutel tot succes.
Softbaits zijn eindeloos goed te gebruiken. Door hun lage eigen gewicht kunnen ze bijna in iedere situatie ingezet worden. We prepareren deze door een bepaald gewicht aan loodkop toe te voegen. Daardoor zijn ze op iedere diepte in te zetten. In water met veel structuur of plantengroei laten we het gewoon bij de enkele haak van de loodkop. Hierdoor lopen we minder risico op vastlopen maar kies in dit geval niet voor een te grote softbait. Het levert dan te veel missers op. Is er minder risico takelen we met één of zelfs twee dreggen de sofbait, hangt een beetje van de grote af. Sofbaits hebben naar mijn idee de beste vangstkracht wanneer zij steeds dicht bij de bodem worden aangeboden. De snelheid waarmee we ze trollend voeren is een beetje afhankelijk van de diepte waarop we ze voeren. Hoe dieper gevist, hoe lager we de snelheid houden. Backtrollend op diep water blijken softbaits als een twinler of een grote twister, steeds dicht tegen de bodem en onder lage snelheid gevoerd zeer verleidelijk. Heeft al menig visdag gered, en geloof me het ging dan vaak ver over de meter!
Ik hoop aan de hand van dit artikel een beetje duidelijk te hebben gemaakt wat de mogelijkheden zijn van het te voeren kunstaas tijdens het trollen. Diepte en snelheid van het te voeren kunstaas kan natuurlijk eindeloos gecombineerd worden. Maar met de aangegeven stellingen hoop ik je een beetje op weg te hebben geholpen. Maar toch, blijf hierin vooral zelf heel veel experimenteren.
Pieter Nederlof