We kennen het allemaal….. aanbeet op aanbeet en niets blijft er hangen. Zo ook een visdag van Jacco en mij laatst. Een vis verspelen hoort erbij maar het wordt frustrerend als meer dan de helft van je aanbeten weer lost. Een oorzaak is er niet te vinden want we doen alles aan onze montage en kunstaas om missers tot een minimum te beperken.
Een oorzaak spookt echter wel door mijn hoofd, zou een snoek kunnen leren om kunstaas aan te vallen zonder daadwerkelijk gehaakt te worden. Waarom gaat de ene vis vol over het aas, en hangt de andere vaak aan een velletje ergens in de hoek van de bek. Hebben zij soms wat geleerd ten opzichte van de vis die er wel vol over gaat. Opvallend is het vaak wel….. Een snoek die een aanval op een aasvis inzet zal zijn doel niet gauw missen. Dit zien we dan ook vaak terug in kunstaas dat volledig in de bek verdwenen is. De vissen die echter maar aan een velletje hangen of zelfs aan de buitenkant van de bek gehaakt zitten, zijn volgens mij niet doel bewust tot een aanval over gegaan. En dit is toch opmerkelijk voor een predator die op deze manier moet overleven.
Een andere reden kan zijn dat uit agressie iets aangevallen wordt. Dat kan verklaren waarom het kunstaas dan niet volledig wordt genomen. Wellicht een schijnaanval, waarbij de vis dan toch aan de buitenkant van de bek gehaakt wordt zoals we zo vaak terug zien. Deze rovers zijn gebouwd om te jagen en hun doel missen is onnodig energie verspillen. Ik geloof dan ook niet dat een snoek zijn doel gauw zal missen als ze gericht aan het jagen zijn. Wellicht zouden deze verklaringen er een reden voor kunnen zijn. Voor een deel zal het ook aan de aanslag van de hengel liggen waarbij het kunstaas half uit de bek gerukt wordt voor het daadwerkelijk haakt. Voor het andere deel zal het kunnen liggen in het feit dat de vis terughoudend is, wie zal het zeggen. In het verleden hebben we ervaren dat snel vissen nog wel eens de oplossing kan bieden. Hierbij valt te denken aan het zogenaamde speedtrollen of het kunstaas werpend gevist in snel tempo terug vissen. Het idee hierachter is om de vis geen keus te laten dan snel toe te slaan. Maar het feit blijft dat sommige vissen opvallend licht gehaakt zijn, ze hebben een aanval ingezet waarbij ze niet volledig tot het aanvallen overgegaan zijn. En daarbij loop je het risico om de vis vroegtijdig te verspelen, vaak keer op keer.
Lossers soms is het frustrerend zoals in bijgaand filmpje te zien is….