Verticaalvissen is niet meer dan met het aas recht onder de top vissen. Het aas in het meeste geval een shad wordt aan een strakke lijn tot op de bodem geplaatst. Daarna met een kort rukje omhoog om dan weer aan een strakke lijn te laten zakken tot het aas de bodem weer bereikt. Het laten zakken aan een strakke lijn is belangrijk om goed contact met het shadje te houden om direct te kunnen reageren op een aanbeet. Het is dus een consentratie spelletje waarbij als je verslapt veel aanbeten zult missen omdat je vrijwel altijd moet reageren op een aanbeet door direct aan te slaan. De verticaal visserij is een visserij gebaseerdt op het snoekbaarvissen maar is wel degelijk inzetbaar in de snoekvisserij.
Allereerst behandelen we het verticalen op snoekbaars zowel vanuit de boot als van de kant. Voor deze visserij hebben we een korte niet al te strakke hengel nodig van 1.90 meter met een werpgewicht tussen de 14 en 28 gram. Hiervoor zijn speciale verticaalhengels ontworpen die ieder merk wel in zijn collectie opgenomen heeft maar een spinhengel met deze eigenschappen zou ook kunnen voldoen. Een bijpassend molentje met 0.8 tot 0.10 honderste dyneema maakt de set compleet om mee te vissen. Het aas bestaat uit shads van 8 tot 12 cm en zijn in vele soorten te verkrijgen. Een loodkop van 10 tot 24 gram naar gelang de situatie van het te bevissen water op de shad en daarna de shad nog even fleuren met een dregje nr. 6 of 8 waarbij het dregje zover mogelijk bij het staartje hangt. Dit dregje zal dan ook tijdens het vissen negen van de tien snoekbaarzen haken omdat vriend glasoog een echte staartbijter blijkt te zijn. Dan zijn er nog de ratelplugjes en bladpilkers waarme soms verrassende vangsten mee kunnen worden gedaan als de shadjes niet blijken te vangen. Uiteraard moeten de ratelplugjes van een zinkende uitvoering zijn en kunnen in het algemeen niet al te diep gevist worden omdat ze dan niet meer controleerbaar zijn.
Verticaalvissen doen we vanuit een driftende boot of langzaam varend op de electromotor. Het driften doen we op de wind of de stroom waarbij het dan niet te hard mag gaan omdat we anders het contact met de bodem verliezen. En dichtbij tot op de bodem vissen is nou eenmaal noodzakelijk om snoekbaars te vangen. Gaat het te hard dan kunnen we de boot door middel van een driftzak of een grote emmer met een gat in de bodem afremmen. Op de electromotor varen we met de boot achteruit op de wind omdat we zo de meeste controle over de boot hebben. Op deze manier kunnen we de juiste diepte of het talud aanhouden. Ook de juiste snelheid met de boot aanhouden zodat we goed recht onder de top kunnen vissen gaat met een electromotor makkelijker dan op de drift. Zo vissen we steeds van dieper naar ondiep of andersom en bij een aanbeet even op de diepte letten omdat snoekbaars de neiging heeft om op dezelfde diepte te zitten. Dit brengt ons gelijk weer bij het nut van een dieptemeter (visvinder)om de vis verder op te kunnen sporen door op dezelfde diepte te blijven vissen na een aanbeet.
Het verticaalvissen vanaf de kant is in principe niet anders dan vanuit de boot. Het grote voordeel is dan dat we niet te maken hebben met de nadelen van een te snel driftende boot. Hier doen we het vanaf steile waterkanten zoals havenkades, loswallen en steigers. We laten de shad weer zakken aan een strakke lijn en met kleine rukjes omhoog om weer aan een strakke lijn te laten zakken. De meeste aanbeten komen trouwens bij het weer laten afzakken van de shad. Hier reageren we dan op door middel van een felle ruk aan te slaan. Op deze manier kunnen we een hele havenkade afvissen en vooral vanaf steigers waar boten afgemeerd liggen kunnen we nogal eens voor verrassingen komen te staan. Hier mag baars en snoekbaars nogal graag jagen. Bij deze visserij is het wel belangrijk dat we een net met een lange steel bij ons hebben omdat de hoogte van een havenkade het onmogelijk maakt om een zware vis met de hand te landen.
Het verticaalvissen op snoek is niet anders met dit verschil dat we nu met grotere shad en zelfs pluggen kunnen verticalen. Omdat we dus nu met zwaarder aas vissen mag en kan het allemaal wat sneller gaan. Het vissen zelf doen we dus nu wat vlotter, visten we op snoekbaars met korte rukjes nu maken we lange halen van een halve tot een hele meter. Snoek is nou eenmaal sneller geneigd dan snoekbaars om het aas van verder te komen halen en deins er meestal ook niet voor terug om het aas meerdere malen aan te vallen. Dat we hier met zwaarder materiaal vissen spreekt voor zich. Een jerkbait hengel van 20 tot 60 gram is ideaal om mee te verticalen op snoek. Een goede reel of molen met 20 honderdste dyneema gevuld geeft ons de gelegenheid om de snoek goed af te drillen. Vergeet bovendien hier het stalen onderlijntje niet want snoek heeft nou eenmaal scherpe tandjes. We vissen nu met shads tot wel twintig cm met ook hier een extra dreg op geplaatst. De loodkop stemmen we weer af op de omstandigheden, hebben we te maken met stroming of dieper water dan wordt de loodkop zwaarder tot wel 40gram.
Zoals gezegd kunnen we nu ook met pluggen verticalen maar dan wel met pluggen zonder schoep. Grote zinkende ratelpluggen doen het goed door de extreme trilling die ze veroorzaken onder water.Er zijn zelfs speciale pluggen in de handel om mee te verticalen. Je kunt ze erkennen doordat het ringetje waar we onze onderlijn aan doen in het midden op de rug zit. De techniek van vissen is het zelfde als bij een shad, dus door lange halen naar boven. Wel zorgen dat ze aan een strakke lijn weer zakken om goed contact met het aas te houden.
Dit is de bassis voor het verticaalvissen en kun je er dus mee aan de slag. Blijf niet steken in de voor gekauwde vismethode maar ga vooral zelf aan het expermiteren. Hierdoor zul je zelf de beste manieren van vissen ondekken om de vis over de streep te trekken. Dat je hierdoor voor leuke verrassingen kunt komen te staan kan ik je garanderen!! Sucses.
Pieter Nederlof.