Ga je naar Zweden om daar de rovers te begroeten vergeet dan vooral het onderstaande niet te lezen.
Ga je met de auto en eigen boot naar zweden zorg dan dat je de spullen goed voor elkaar hebt want er is niets minder dan uren aan de kant van de weg staan en dure reparatie kosten. Ik raad dan ook aan om een wegenwacht service buitenland + aanhangwagen service te nemen. Ook voor klein onderhoud ter plekke aan de boot is het handig om wat gereedschap om handen te hebben. Zeker mee nemen dus op je reis naar Zweden. Zorg dat je wat contant geld op zak hebt want je wereld pas werk niet bij iedere veerboot of tolweg.
Zweden kent grote temperatuur schommelingen in het voorjaar, Het wil wel voorkomen dat je de ene dag heerlijk staat te werpen in een T-shirt en een paar dagen later sta je bij +3 graden harde wind en veel regen. Kleding wordt nogal eens onderschat Zorg dus dat je goede wind en waterdichte kleding hebt en dat je een aantal lagen kleding aan kunt trekken als dit nodig is. In het geval van zonnige en warme omstandigheden kun je altijd nog wat uittrekken.
Ook al schijnt de zon niet uitbundig toch is het verstandig om een goede polaroid zonnebril te dragen. Het turen in het water alle dagen is voor de ogen zeer vermoeiend. Bovendien zal je veel meer meemaken onderwater wat je zonder polaroid niet zult zien.
Zonnebrand olie is eigenlijk tijdens zonnige dagen altijd een must om je handen en gezicht mee in te smeren. Voor je het weet zijn je handen en wangen droog en verbrand. Vooral op het water worden Uv-stralen van alle kanten weerkaats. En de nodige middelen om vliegen bij je weg te houden is zeker niet vergeten Zweden staat bekend om de vliegen.
Zorg ook voor klein verbind materiaal zoals pleisters, drukverbandje en ontsmettingsmiddel, je zit immers vaak in de ‘middle of nowhere’.
Wat voor materiaal neem je mee? Ik heb standaard de hengels, kunstaas enz.. in de boot liggen. Ben je beperkt in de hoeveelheid spullen die je mee kunt nemen wees dan selectief. En houd variatie in dat kunstaas wat je wel mee neemt diepduikers, jerkbaits, shads, spinnerbaits, verschillende maten en kleuren. Want de maat of de kleur van het kunstaas maakt soms het verschil. Zorg wel voor reserve spullen zoals onderlijnen, lijnen, extra reel of molen en klein materiaal. Er kan onverwachts nog wel eens wat stuk gaan. Vergeet je doodaas hengel niet! Neem GEEN zelf gevangen Nederlandse aasvissen mee die bevatten geen EEG keurmerk dit kan problemen opleveren bij de Zweedse douane.
Voorbereiding voordat je het water op gaat.. Zo ruig het landschap in Zweden boven water is zo ruig is de onderwater wereld ook. Het kan maar zo zijn dat je 20 meter water zit en 15 meter verder zitten de rotsen net onder het oppervlak hier kun je de boot of motor lelijk beschadigen al helemaal wanneer je wat snelheid heb is het gevaarlijk. Maar er is ook niks minder dan je kunstaas tussen de stenen te parkeren. Van de meeste wateren in Zweden kun je lokaal of soms via internet waterkaarten krijgen google het te bevissen water eens met een beetje geluk heb je zo wat gevonden.
Viskaarten ofwel “fiskekort” in het Zweeds. Deze kun je lokaal bij tankstations campings en particulieren kopen. Huiswek: Vul op google Fiskekort en het te bevissen water en de locaties staan bijna altijd boven aan.
Eten en drinken: Je kunt natuurlijk de enige echte vertrouwde Hollandse aardappeltjes en brood van de bakker om de hoek mee nemen gevolg dat je de auto tot het dak vol propt. Zweden staat net als de andere Scandinavische landen als duur bekend. Dit valt reuze mee ga er maar gewoon van uit dat je in zweden evenveel betaald dan thuis, in de grote supermarkten is vaak geen nee te koop en het is nog best leuk om er even lekker in de winkel rond te hangen. Voor de meesten van ons eindigt een visdag bij de kachel met een borrel. Neem die vooral wel mee want de drank in zweden is ongeveer een keer zo duur. Rookwaren daar in tegen zijn een beetje goedkoper. Onderstaand de hoeveelheden die je mee mag nemen:
• 10 liter sterke drank (boven 22%)
• 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port (tussen 15% en 22%)
• 90 liter wijn
• 110 liter bier
Van bovenstaande richtlijn kan afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer u drank meeneemt voor een privé feest. De douane bepaalt per geval of er sprake is van invoer voor eigen gebruik of niet. Bron:
Tot slot laat de thuisblijvers weten waar je verblijft. Natuurlijk hebben we vandaag de dag de mogelijkheid om met het thuisfront in contact te blijven door mobiele telefonie. Maar houd het gebruik daarvan goed in de gaten. Want voor je het weet krijg je na de reis thuis een rekening om je oren waarvan je best nog eens een weekje op je bestemming had kunnen verblijven.
Geniet ook van de omgeving! Een elanden safari , een wandeling in de stille oerbossen gewoon genieten.
Sharp hooks!