Aankomen op je stek, het is nog donker. Aasvissen worden aan de takels gehangen, breekstaafje in de dobber en te water met het spul.
Ik draai me om, om mijn andere hengel klaar te maken en Grietje roept: HANGEN!!! Binnen een tijds bestek van enkele uren een 8a9 tal snoeken op de mat... Klinkt onwerkelijk maar was voor ons op een gegeven moment haast de standaard! Niet de snoeken van 70 80 of 90cm maar de echte grote zware bakken van ver over de 110+.
Ging een 2 tal jaren zo door op deze manier, alles dicht gevroren? Op enkele open mtr2 vingen wij veel zware snoek. Nu een 2 tal jaren later ontdekken wij dat het "minder" wordt. Dagen ipv uren zonder 1 aanbeet of een enkele voorzichtige aanbeet zijn nu de standaard. Hoe en waarom? Tja...als je dat eens wist. Maar ik heb er een paar theorieën over...................! Dit soort vissen hebben we het dan over
Theorie 1+2: De snoek is weg. Nee, de snoek is niet weg! Sterker nog de snoek is er nog steeds in grote getale aanwezig. Je kunt het zien, horen en door een praatje met collega vissers kom je er ook achter dat ze er nog wel degelijk zijn. Grote kolken op het water, of weg spattende vis geeft aan dat de snoek actief is. Daar we dit vaak op bepaalde momenten van de dag meemaken en de snoek niet overal tegelijk kan zijn, kunnen we dus concluderen dat er dus meerderen tegelijk beginnen te jagen. Maar wat eerder een teken was om je dobbers in de gaten te gaan houden kun je bij wijze van spreken nu gerust een ommetje gaan maken. 2: De aasvis is er (nog) niet. Nee, ook de aasvis is er in overvloed. En met overvloed bedoel ik ook overvloed! Als we op de stek aankomen zo rond de schemering lijkt het werkelijk of het regent, zo allemachtig veel aasvis is er dan aan de oppervlakte. Wedstrijden witvissen worden er gehouden en als je geen 20kilo vangt kom je niet eens in de prijzen! Dus ook vreten is er genoeg.
Met zulke pensen kun je niet zeggen dat er geen aasvis is!
Theorie 3: Onze lievelings vijand: de Aalscholver. Geloof ik persoonlijk niet. Snoek heeft van deze rover niets te duchten behalve dan dat hun voorraad aasvis wordt uitgedund. Maar in de vorige tekst hadden we kunnen lezen dat er aasvis zat is, als de aalscholver dit zou opvreten in 2 jaar dan kwam ie nooit en te nimmer de lucht meer in.
Tuurlijk vreten ze vis maar een handvol aalscholvers hier richt absoluut geen schade aan. Ook de meeuwen die hier veelvuldig voorkomen doen hier geen kwaad. Dus in mijn ogen is dit ook het probleem niet.
Theorie 4: Dressuur. Kennen we allemaal want we hebben er allemaal wel mee te maken op onze favo stekken. Uit zich vooral bij de visserij met kunstaas maar ben er van overtuigd dat ook in de doodaas visserij dit fenomeen bestaat! Ook al vis je met dezelfde vissoorten die in het betreffende water voorkomen. Denk ook dat dit bij ons de grootste boosdoener is. Namelijk op de stekken waar wij veel vissen worden geen aantallen meer gevangen daar dit volgens mij een zeer populaire stek is. Echter een 500mtr verderop komen nu de vangst meldingen vandaan. Raar.... maar voor de snoek misschien wel logisch.
De vis die ik hier vreet die er maar een beetje levenloos rond hangt heeft mij al eens een aantal malen een vervelende ervaring opgeleverd, dus ik ga mooi een stuk verderop een happie eten. Ik weet natuurlijk niet of de snoek zo denkt maar lijkt mij niet onwaarschijnlijk. Ook nu kun je proberen andere methoden toe te passen in het aanbieden van het aas. We houden je hiervan op de hoogte!
Je moet wat proberen, maar zo lukt het in elk geval niet Cantor!!
Theorie 5: Internet, iedereen wil natuurlijk een ander laten mee genieten van hun gevangen vissen maar geven vaak in verslagen of door middel van foto's hun stekken prijs. Laat een aantal weken lang je snoeken van een bepaalde herkenbare stek zien en je merkt al gauw dat het hier drukker begint te worden. De hengeldruk neemt toe en je bent weer bij theorie 5! Op zich nog niet zo heel erg mits er dan ook door met name de jeugd van een jaar of 14 tot 16 fatsoenlijk met de gevangen vissen wordt om gegaan. Hebben hier vaak genoeg gezien dat dit niet het geval is. Mtr+ snoeken op de kop in een prullenbak doet de visstand natuurlijk geen goed.
Dreggen van 0,10ct die koste wat kost terug moet naar de rechtmatige eigenaar evenmin. De release door de snoek van een hoge kade te gooien kan volgens de "geleerden" ook geen kwaad, een snoek kan immers zwemmen?!
Al deze theorieën staan volgens mij met elkaar in verband, hetzij de 1 wat meer dan de ander, ik denk dat we de oplossing moeten zoeken in het doorbreken van boven genoemde problemen.
Gaan we ook zeker proberen en is ook wel een beetje een uitdaging.
We gaan hiermee aan de gang en houden jullie hierover volledig op de hoogte!
Alfred