Steeds meer mensen gaan zich aan de waterkant begeven, dit blijkt ook uit het feit dat steeds meer mensen zich aanmelden bij een hengelsportvereniging maar ook mensen die een vergunning aanvragen van Sportvisserij Nederland.
In Nederland bestaat de mogelijkheid om op heel veel verschillende vissoorten te vissen. Als je op onze website bent beland hebben we ergens het vage vermoeden dat je wilt gaan vissen op snoek. Wat ons betreft een perfekte keuze!
Het vissen op snoek kan op vele verschillende manieren, laten we ervan uit gaan dat je van plan bent om te gaan vissen met kunstaas. Voor de overige mogelijkheden kun je bij de andere artikelen op onze website terecht. Ondanks dat er vele manieren zijn om op snoek te vissen blijf je tegen het probleem aanlopen dat je onervaren bent. Dat is niet erg, we zijn immers allemaal beginners geweest. Het is wel van belang dat je goed geïnformeerd bent over het hoe en wat van deze tak van de visserij.
Laten we het eerst eens over de vergunningen hebben. Dit is eigenlijk een lastig verhaal, te meer omdat je moet weten wie het water waarin je wilt gaan vissen pacht. Het kan prima zijn dat je voor een vergunning bij de plaatselijk hengelsportvereniging moet zijn of dat je bij de gemeente een vergunning moet halen. In een heel enkel geval betreft het privéwater en mag er niet in gevist worden. Eén ding is zeker, als je wilt gaan vissen op snoek (roofvis) heb je een vergunning nodig. Omdat wij niet weten waar je gaat vissen willen we je de tip geven om bij de plaatselijke hengelsportzaak hierover informatie in te winnen. Nog een optie is de postcode-check via de volgende link: http://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/adressen_links.aspx
Nu een wat leuker gedeelte van het verhaal, namelijk de benodigheden. Zeker wanneer je begint met snoeken is het een behoorlijk duur grapje. Je kan het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, dure spullen zijn lang niet altijd beter. Toch betaal je voor kwalitatief betere spullen wel meer geld dan doorsnee merken. Laten we eerst maar eens een lijst opsommen om vervolgens er kort op in te gaan.
Hengel
Molen of Reel
Nylon lijn of gevlochten/dyneema lijn
Stalen onderlijnen
Kunstaas
Schepnet/Onthaakmat
Onthaakset
Meetlint/Rolmaat
De hengel, wat voor een soort hengel heb je nodig? Dat is eigenlijk afhankelijk van het soort kunstaas waarmee je wilt gaan vissen. Zware pluggen en jerkbaits eissen ook wat sterkere hengels. Het gewicht van het kunstaas is dus van belang, oftewel het werpgewicht van je hengel. Bij jerkbaits heb je normaal gesproken behoorlijk stevige hengels voor nodig. Als je gaat vissen met pluggen en spinners adviseren we je een hengel met een werpgewicht van 10 gram tot en met 30 gram. Omdat je een beginner bent is een stevige hengel prima te gebruiken. Wanneer een hengel stevig is heb je als nadeel dat de flexibiliteit van je hengel wat geringer is en daarom wat actie mist. Met een wat flexibere hengel ervaar je meer actie. De lengte van je hengel varieert tussen de 2.10 meter en 2.40 meter afhankelijk van de omstandigheden.
Op de hengel komt een molen of een reel, ligt er ook maar net aan welke hengel je hebt. Op de gekozen hengel kan een reel of molen maar vele beginners gaan voor de molen. Vaak kiezen beginnende snoekvissers voor een molen, daar snoeken met een reel toch wel enige ervaring vereist. De reel laat ik ook buiten beschouwing, we gaan verder met de molen. Voor het spinnen hoef je een niet al te grove molen aan te schaffen. Hoe groter de molen, hoe zwaarder het geheel wordt en dat moet je proberen te voorkomen. Vraag in een hengelsportzaak naar een geschikte molen, je hebt de keuze uit verscheidene merken, modellen en prijsklasses.
Op je molen komt een lijn waarbij de keuze kan vallen op nylon of gevlochten lijn/dyneema (in het vervolg staat er alleen gevlochten) . Het grote verschil tussen de lijnen heeft te maken met de rek die verschillende lijnen wel of niet hebben. In een nylon lijn zit veel meer rek dan in een gevlochten lijn. Sterker nog, gevlochten lijn geeft geen millimeter toe waardoor nog een verschil tussen de lijnen duidelijk wordt. Bij een gevlochten lijn heb je namelijk veel meer direct en beter contact met de vis omdat dit effect afneemt bij een een nylon lijn die veel meer rek heeft.
Een nadeel heeft gevlochten lijn ook, vaak blijft de lijn op het water drijven waardoor de wind een bocht tussen de hengeltop en het kunstaas kan creëren. Dit nemen vele snoekvissers op de koop toe daar gevlochten lijn in enkele jaren de populairste lijnsoort is geworden. Gevlochten lijn is met name geliefd omdat met een dunnere diameter een sterke trekkracht heeft dan een nylon lijn. Om een voorbeeld te noemen, met een gevlochten lijn van 21/00 (diameter van de lijn 0,21 millimeter) heb je een trekkracht van meer dan 9 kilo. Om dit te bereiken met een nylon lijn heb je over het algemeen een nylon lijn van 40/00 nodig.
Met een gevlochten lijn is voorzichtigheid ook geboden, de lijn snijdt heel gemakkelijk door planten maar ook vlees. Ook het materiaal moet zorgvuldig worden uitgezocht. Anders kun je problemen aan de ogen op je hengel krijgen of de beugel van je molen gaat kapot.
Over stalen onderlijnen zal ik heel simpel zijn, gebruik je ze niet heb je de kans dat je keer op keer snoeken/snoekbaarzen verspeelt. Dit omdat snoeken en snoekbaarzen over tanden beschikken. De tanden zijn erg scherp en snijden met gemak je lijn door met als gevolg dat je de vis dus verspeelt. Een stalen onderlijn voorkomt dit al moet je na elke vangst je onderlijn wel bekijken of deze niet beschadigd is geraakt tijdens het drillen van de snoek.
Kunstaas is helemaal hot. Allerlei soorten kunstaas, in nog veel meer verschillende kleuren en materialen. De keuze van je kunstaas hangt af van het water waarin je op snoek vist. Is het water diep, is het water helder, is er veel begroeiing in het water dit zijn slechts enkele vragen die je keuze bepalen. Over het algemeen vang je in de zomer snoek op kunstaas van allerlei grootte’s, in de winter geeft de snoek de voorkeur aan groot kunstaas omdat zij zich dan zo min mogelijk willen inspannen om aan hun voedsel te komen. Soorten kunstaas die er op de markt zijn: spinners, pluggen, lepels, pilkers, jerkbaits, softbaits, shads en nog veel meer is er tegenwoordig te krijgen. Gek genoeg verschilt de keuze van het succesvolle kunstaas van dag tot dag omdat dit variabel is. We kunnen heel wat scenario’s uitschrijven maar probeer wat algemeen kunstaas aan te schaffen en een hengelsportzaak bij jouw in de buurt kan je hierover prima over informeren.
Wanneer je een snoek hebt gedrild dan moet je deze aan de kant of in de boot weten te krijgen. Hoe doe je dat als beginner? De kieuwgreep is niet een middel die je direct moet toepassen, dit moet je in bijzijn van een ervaren snoekvisser leren. Om meer te weten te komen over de kieuwgreep verwijs ik je naar een ander geschreven artikel op onze site. Waar je wel voor kunt kiezen is het gebruik van een schepnet. Ga voor een grootmazige of rubberen schepnet, speciaal ontwikkeld voor het scheppen van roofvis. Dit in verband met de dreggen (haken van het kunstaas) die anders hopeloos in het net vast kunnen komen te zitten. De snoek eenmaal geschept moet je de snoek ook op een juiste ondergrond kunnen leggen om beschadiging te voorkomen. De enige goede ondergrond is een onthaakmat. Zorg dus voor een onthaakmat en je bent altijd op safe.
Als de snoek op je onthaakmat ligt kun je beginnen met het onthaken, doe dit zo snel doch voorzichtig mogelijk om onnodige beschadigingen aan de snoek te voorkomen. Om dit te kunnen doen heb je een onthaakset nodig. Een goede tang is nodig om de dreggen eruit te krijgen. Kijk uit voor de tanden en probeer absoluut niet de dreggen met je handen eruit te halen. Als de snoek begint te bewegen beschadig je handen en vingers en dat is niet plezierig. Zorg ook dat je een tang bij je hebt waarmee je dreggen kan doorknippen als deze slecht gehaakt zitten. Probeer niet alles op alles eruit te krijgen. Dit kan fataal zijn voor een snoek.
Als je een snoek hebt gevangen is het wel zo leuk om het één en ander te weten en te onthouden. Meet de lengte op, zodat je weet of je een persoonlijk record heb gevestigd bijvoorbeeld. Een foto vereeuwigd je vangst en zo kan het thuisfront ook zien wat je gevangen hebt. Heel veel succes met het vissen op snoek en weet je iets niet? Bezoek dan zeker ons forum om daar kosteloos vragen te stellen aan de experts.