Weken lang gehang en verveel zijn ten einde. Uren lang hebben de drie, de laatste maanden, doelloos uit het raam staan turen. Prikkelbaarheid en depressiviteit waren aan de orde van de dag. Zoals lemmingen om onverklaarbare reden de neiging hebben om zich van een klif de zee in te laten storten, om vervolgens te zwemmen tot de verdrinkingsdood volgt. Zo was Markjan, waarschijnlijk uit pure ellende, zonder hengels het huwelijksbootje ingesprongen. Weekend na weekend zijn we door de stad gesleept aan de hand van onze vriendin (of vrouw). En zijn achterstallige familiebezoekjes en achterstallig onderhoud in en om het huis afgerond. Kortom, duidelijk mag zijn dat het gesloten seizoen lang genoeg geduurd heeft, en dat wij er weer zin in hebben!!

Een nieuw seizoen voor de boeg. Wat gaan we dit jaar allemaal beleven. Zullen de persoonlijke records verbeterd worden? Zal Markjan dit jaar verslagen worden in de seizoensaantallencompetitie? Welke prachtvangsten en hachelijke avonturen liggen in het verschiet? Vandaag werd het startschot gegeven met het afgaan van de wekker om een uurtje of 5. Stipt om 6uur stapte zelfs Wout, die in principe een chronische te laatkomer is, aan boord. In de wintertijd weten we soms wel meer dan 20 snoeken te vangen op één dag. In de zomermaanden komen we niet aan deze aantallen. We begonnen vandaag dan ook niet met al te grote verwachtingen. Voor het geval het kunstaas weinig op zou leveren, hadden we ook een partij sardines mee. Na de eerste kilometers trollen stond de teller nog op nul. Dat was geen ramp. Het was heerlijk weer en leuk om weer ouderwets met z'n drieën erop uit te gaan.

We legde de boot dwars op de wind en lieten ons zo afdrijven, terwijl 4 sardines een uiterst appetijtelijk maaltje vormde voor de eerste snoek van het seizoen. Echter toen de koffie op was, had de snoek zich nog altijd niet laten zien. Sander had een paar weken geleden in de viswinkel een soort geplastificeerd roofvisnet in zijn handen gehad. Het voordeel van dit net was dat je haken niet zo ellendig vast komen te zitten wanneer de snoek wat tegenstribbelt. Toch had hij het niet gekocht. Afgelopen zaterdag waren Wout en Sander opnieuw in deze viswinkel. Sander had spijt dat hij het net niet gekocht had en was dan ook teleurgesteld toen bleek dat het ding uit de schappen was verdwenen. De verassing was dan ook groot dat Markjan deze morgen doodleuk met het betreffende net aan kwam lopen. Het prettigste voor de snoek is wanneer hij met de kieuwgreep uit het water wordt gehaald. Ook kan een BogaGrip een handig apparaat zijn om de snoek veilig aan boord te krijgen. Toch heb je ook een net nodig voor die situaties waarbij snelheid geboden is, de snoek wel erg groot is of de dreggen zo zitten dat je beter de kieuwgreep niet kan toepassen. Maar goed vooralsnog hadden we het net nog niet nodig gehad.

We besloten verder te gaan trollen. Met kleiner aas dan in de winter. In de zomer heb je relatief veel klein aasvis waar de snoek op jaagt. We hebben dan ook de ervaring dat kleiner aas, zoals de Rapala Jointed, in deze tijd beter vangt. Gedurende het jaar, als ook het aasvis groeit, gaan we groter kunstaas gebruiken. Het duurde enkele uren eer deze theorie zich bewees. Onder de beruchte duiker sloeg de eerste snoek van het seizoen toe. De eer was aan Markjan. Op de Jointed Redhead werd een mooie 72 centimeter binnengehaald. De kop was eraf en vrolijk voeren we verder. (Vanzelfsprekend was de kop er spreekwoordelijk af. Wanneer dit letterlijk het geval was geweest waren wij immers niet vrolijk verder gevaren) Na nog een half uurtje de sardines een kans te hebben gegeven, kwamen we al trolend bij de volgende duiker aan. In de duiker vonden we een mooi stuk kunstaas. Meestal raken we het een en ander kwijt. Het is dan ook wel eens leuk om eens wat te vinden. Markjan verwisselde zijn Redhead voor de alom geroemde Blue-Boy. Meestal kraken Wout en Sander deze Blue-Boy af. Maar daar kregen ze vandaag geen tijd voor. Na hoogstens 50 meter gaf de Blue-Boy een prachtig resultaat. Snel was duidelijk dat een grote snoek zich aan het aas had vergrepen. Lang bleef hij onder. Pas na verschillende runs liet hij zich zien. Hij gaf zich over en liet zich in het nieuw aangekochte net keurig aan boord helpen. Een prachtige 88 centimeter!

Het volgende half uur zaten naast Markjan ook de andere 2 met een Blue-Boy. Het duurde weer even eer de volgende vis zich aankondigde. In de duiker waar Markjan op de heenweg 72 centimeter had gevangen, was het nu Wout die zijn eerste van het jaar mocht binnenhalen. 66 centimeter op een snoekkleurige Salmo. We besloten nóg maar eens door de duiker te varen. Hij had ons immers al 2 mooie snoeken opgeleverd. Opnieuw hapte een grote snoek toe op het aas van Wout. Omdat de duiker lang en smal is waren we gedwongen om nog even door te varen voordat de snoek binnengehaald konden worden. In de laatste meters van de duiker sloeg de volgende snoek toe op de Blue-Boy van Sander. 2 grote snoeken op het zelfde moment aan de lijn. We konden onze lol niet op! Tenminste, tot het moment dat de snoek van Wout zichzelf wist te bevrijden. De snoek van Sander telde 79 centimeter. Die van Wout had hier vast niet aan onder gedaan.

De laatste uren gaf ons geen vis meer. 4 vissen is zelf voor een zomerse dag niet erg veel. Wel waren het 4 hele mooie vissen. Het was een leuke dag, en een prima begin van het nieuwe seizoen!

Sander.

Het resultaat van deze dag:
4 snoeken
Grootste snoek 88 cm
Totale lengte aan vis; 3 meter en 5 centimeter
Gemiddelde lengte 76,25cm

Sander 1
Markjan 2
Wout 1


Reacties

Er zijn nog geen reacties

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02184 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign