Al een tijdje terug hadden we deze dag afgesproken. Maar vroeg in de morgen leek het feest niet door te gaan. De nachtvorst had hard toegeslagen. Sander was een rondje wezen rijden langs de vaarroute. Maar alles lag dicht. Toch leek het niet zo'n dikke laag. Daarom besloten Wout en Sander om er toch voor te gaan. Het idee was dat als we door de dunne laag zouden varen, het ochtendzonnetje het ijs snel zou doen smelten.

Markjan belde af. De griep had hem geveld. Verbaasd hoorde hij de plannen van Wout en Sander aan, waarna hij diep onder de dekens kroop. Waarschijnlijk berustend met de gedachte dat het toch niets zou worden met die twee.

Extra gemotiveerd sprongen Wout en Sander aan boord. Markjan was er dus niet bij. Behoorlijk onsportief bespraken ze dat dít dé dag was om de achterstand in de seizoensaantallencompetitie te dichten. De eerste meters varen vielen tegen. Het ijs was toch wat dikker dan ingeschat. Een kleine centimeter dikke laag werd met veel kabaal door de stalen schuit doorklieft. De 4pk motor had er zwaar werk aan. Toch besloten ze door te gaan. Straks op het grotere water zal het ijs dunner zijn. Dit bleek niet het geval. De laag werd steeds dikker. Dit zag er niet goed uit.

Passsanten leken verwijtende blikken te geven. Je zag ze denken; "Daar gaat het mooie winterlandschap!". Sander gaf aan dat het geen zin had om door te varen. Deze laag ijs zou niet in een paar uur verdwenen zijn. Wout zette echter door.

Na een stuk van 500 meter te hebben afgelegd keerde hij de boot. Voor ons was te zien dat we het ijs opzij hadden geschoven. Recht achter de boot bestond de mogelijkheid om twee hengels uit te gooien. We proberen het even, als het wat oplevert gaan we door, anders gaan we terug. Dat was de afspraak. Deze afspraak was nog niet uitgesproken of de eerste snoek schoot met lijn en al onder het ijs. Sander stak de top van de hengel in het water om te voorkomen dat het ijs het draad zou doorsnijden. Een snoek van 55cm had toegehapt de blauwe Super Shad. Dat was al één snoek meer dan waar ze 5 minuten terug nog op gehoopt hadden.

We vissen toch maar even door. Snel begon de slip van Sander weer te lopen. Een grote staart verscheen boven het water. Maar de snoek won deze keer. Niet veel later weer resultaat. Weer Sander, dit maal op de Rapala Blue-gill. Een slecht aangehaakte 70cm zorgde voor een paar spannende minuten. Het beest gaf zich niet snel gewonnen terwijl een enkele haak minimaal vast leek te zitten. Deze keer wonnen wij.

Nu werd het tijd dat Wout de achterstand op Markjan zou slechten. Met zijn nieuwe licht gouden Rapala Super shad had hij tweemaal succes. Eerst een licht gekleurde 50cm en niet veel later een mooie 57cm. Dat waren al 4 snoeken in weinig tijd. En de omstandigheden in de ijsvrije vaargeul maakte het zelfs een bijzonder gebeuren. Sander wisselde van aas. Een nog nooit gebruikte groene Super Shad. Het aas had het water nog niet geraakt of 46cm sloeg toe.

Hierna bleef het even rustig. Een visser met levend aas maakte dankbaar gebruik van onze vaargeul. Toch nog iemand blij met ons bruut geweld. De zon zakte hard. Het werd weer kouder. We hadden de geul van zo'n 500 meter lengte al vele keren gevaren. 5 leuke snoeken. Het was al met al best een leuke dag. Maar hij werd nog leuker. De slip van Wout liep af. Een grote kolk maakte duidelijk dat er eindelijk weer eens een grote snoek ons goed gezind was. Het duurde even voordat duidelijk was waar het om ging. Voorbijgangers bleven staan kijken en maakte geluiden van verbazing toen een prachtige dikke snoek van 89cm de boot in werd getild. Wat een mooi beest. En wat hebben we hier lang op moeten wachten.

Weken lang was de gemiddelde lengte van de gevangen snoeken 47 centimeter. Maar deze mocht er echt zijn. Hij was imposanter en waarschijnlijk zwaarder dan de 105cm van twee maanden terug. Wout had traditiegetrouw zijn hengeltop weten te breken. Dit lijkt hij standaard te doen bij elke snoek die hij vangt boven de 80cm. Zijn laatste hengel droeg de naam "Unbreakable Rod". Maar dat maakt Wout zelf wel uit.

Jammer dat Markjan deze dag moest missen. Al was er weinig visruimte voor 3 hengels achter de boot geweest. Volgende keer weer lekker met z'n drieën áls de vorst het nog even af laat weten.

Sander.

Het resultaat van vandaag is;

6 snoeken
Grootste snoek 89cm
Totale lengte aan vis; 3 meter en 67 cm.
Gemiddelde lengte 61,16cm.

Sander 3
Wout 3

© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.006 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign