"We hebben een nieuwe motor gekocht!" schreeuwde Wout enthousiast door de telefoon.

Toen we net ons schuitje met een Tomos 4pk langstaart hadden gekocht, waren we er snel over uit. Een ander motortje zou wel fijn zijn. 4pk was wat licht voor de zware schuit, en de langstaart lag wat diep voor het water waar we voornamelijk in varen. Het gevolg was dat we met regelmaat een breekpen moesten vervangen. Een kortstaart, paar pk meer en mét een slipkoppeling, dat moest het gaan worden. Al gauw bleek een motor met slipkoppeling een iets te zware belasting voor onze portemonnee, en werd dus met tegenzin van Sander van het 'eisenlijstje' gestreept. Sander zijn verbazing was dan ook groot toen ze thuis kwamen met een 9.9pk Mariner langstaart mét slipkoppeling. Tegengekomen in een grote viswinkel. Terwijl Wout opnoemde dat we hem toch niet konden betalen, had Markjan toch naar de prijs gevraagd van de te koop staande Mariner. De prijs viel reuze mee! "Inruilertje!" had de verkoper gezegd, wilden ze snel kwijt. Inpakken en wegwezen! Ze waren zó snel vertrokken dat de vraag van Sander "Wat gaat er eigenlijk in?" niet door de mannen beantwoord werd.

Maandagochtend 10uur. In de oude schuit drie mannen. twee met een kinderlijk enthousiaste glimlach op de mond. Één met een argwanende blik. -Toch weer een langstaart, 9.9pk terwijl we altijd stapvoets varen. Oké, wel een slipkoppeling, maar voor weinig. Dat kan toch niet goed zijn.-

Rik, een collega van het werk van Wout en Sander zou meegaan, maar snoektijd is schaars dus vertrokken we even na tienen zonder Rik. Het motortje startte in één keer. Dat waren we niet gewend van de Tomos. De glimlach van Wout en Markjan nam onmenselijke vormen aan, terwijl Sander zonder blikken of blozen zijn vistuig klaar maakte. De motor is bevestigd aan een plank (door Wout gefabriceerd) zodat hij iets hoger hangt. Dit in verband met het ondiepe water. Daarnaast hangt hij in een bun, een soort inham aan de achterkant, zodat de motor niet achter de boot uitsteekt. Een prima systeem voor de Tomos. Alleen spoot het koelwater bij de Mariner regelrecht de boot in. Een rietje verlengde het slangetje waar het water uit kwam precies genoeg, maar een eerste flauwe glimlach kon Sander niet onderdrukken.

Maar goed, we gaan weer snoeken! Even snel dit ondiepe prutslootje door en dan begint he "Ja! hebben!" riep Wout. "Én groot!" Nu is dat iets wat Wout altijd roept, maar dit keer had hij gelijk. Twee minuten een hengel uit, en nu al een snoek van 87cm! En dat in dit slootje... Wat en begin van de dag! Een mooie voor op de site! Markjan had twee weken terug één klein snoekje gevangen, en vorige week geen enkele. We gunde hem vandaag dus ook wat successen. Nou, die kwamen er! Het begon met een snoekje van 62cm. "Leuk voor je Markjan!" Nog geen 5 minuten later weer actie. Zijn lijn schoot van links naar rechts door het water, wat een snelheid! Een vals aangehaakte snoekbaars van 64cm bleek het resultaat. "Leuk voor je Markjan!" Al snel klonk er weer, zei het iets minder enthousiast, een "Leuk voor je Markjan" toen hij zijn derde op rij ving. 49cm. Dat alles in 30 minuten, niet gek. Maar het hield niet op. Wij vroegen ons af welke kans groter was. Een snoek van een meter, of de snoek die Markjan vervolgens aan de lijn had. 27cm op een plug van 17cm!

Door alle snoeken welke hij gevangen had, was Markjan in een licht euforische staat geraakt. Hierdoor was hij in een bocht minder oplettend geweest, en kwam zijn draad vast in de motor. Terwijl Wout bezig was de restjes lijn los te wikkelen van de schroef, wierp Markjan met een snel herstelde lijn alweer uit. Hoppa! 56cm! Wout en Sander murmelde iets onverstaanbaars, en 2 tellen later na snoek nummer 6 op rij voor meneer (49cm) bleef het helemaal stil. Het geluid van een mobiltje kondigde een wakkere Rik aan. "Ja mijn vriendin was vergeten de wekker te zetten" Tja, haha, beginners fout! Ervaren snoekvissers als wij kennen de streken van verwaarloosde vrouwen, en zetten altijd zélf de wekker. Even uitleggen waar we zijn, en Rik kon aan boord.

Op sommige plaatsen lag een dun laagje ijs. Aangezien dit op een stuk was waar we nooit wat vangen, stelde Wout voor even door te varen. Dat kan met 9.9pk! Hoe verder het gas open, hoe harder we gingen. Met grote ogen en in aërodynamische houding stuurde Wout de boot door de bochten, het ijs voor zich opzij duwend. Een afwijkend geluid volgde, de mannen in de boot keken elkaar verschrikt aan. Een luide knal klonk! Markjan en Wout hoorde je denken "Ons motortje!" Sander dacht; "Zie je wel!". Maar het viel mee. Door de kracht was enkel het plankje (door Wout gefabriceerd) waar de motor op hing gebroken. Met wat touw en stevige knopen was het probleem snel verholpen, maar hard varen zat er vandaag niet meer in.

Rik zorgde gelukkig voor het einde van de reeks van Markjan. In korte tijd ving hij een 60cm en een 43cm. Zo kwamen we op 9 snoeken in geen 2 uur. Markjan liet zich niet uit het veld slaan en ving snel de volgende. 49cm. Wout mocht niet klagen, hij had de eerste van 87cm, maar Sander had moeite om bij elke gevangen snoek sportief te reageren, hij stond nog op nul. En dat terwijl hij al de hele dag de aaskeuze van Markjan volgde.

Het was ons allen wel opgevallen dat het motortje wel een beetje veel rookte. Maar ach, hij liep mooi dus ernstig zal het wel niet zijn. Daar werd iets anders over gedacht toen hij wat begon te pruttelen en vervolgens stil viel. Met de tomos voeren we 3 dagen op een tank van 10 liter. Deze Mariner deed daar slechts 3 uur over. Daar lagen we, op het verste punt van huis zonder benzine. Sander stond op het punt aan een zin te beginnen met; "Ja hoor, dacht ik het niet..." of "Ik zei toch.." Maar besloot zijn vriendin te bellen. 20 minuten vanaf de wal werpen en daar stond ze met een jerrycan. De engel.

De profetische gave van Sander bewees zich weer eens toen zijn slip begon te lopen kort nadat hij had gezegd dat hij vandaag ging voor groot. 86cm was zijn deel. Het arme beest had een oude haak met onderlijn in zijn kop. We knipten de weerhaak af, en haalde de haak weg. Misschien wel dankbaar zwom hij weg. Mark vond het weer tijd worden, en haalde vervolgens een 72cm uit het water. Wat een mooie vissen vandaag! 12 stuks, ons dagrecord van 14 moest te halen zijn! Rik ving de volgende, 46cm en kort daarna 58cm. Een evenaring van het record!

Op een stukje binnen de bebouwde kom was er veel beweging in het water. "Ze zijn aan het jagen!" Het water was er helder. Links en rechts zag je grote schimmen wegschieten. Dat hadden we nog nooit meegemaakt. Binnen 20 minuten vingen we op dat zelfde stuk 6 vissen. Markjan begon met 81cm. Vervolgens Rik met een van 53cm. Daarna Sander met een van 54cm. En precies op het stuk waar Sander en Wout er vorige week twee tegelijk vingen, gebeurde het weer. Wout 46cm,en Markjan 68cm. Hoe is het mogelijk! Kort daarop ving Markjan er nog een van 58cm. Wat een actie, en inmiddels al 20 vissen!

Tijd om terug te gaan. Sander er nog een van 43cm om het af te maken. 21 vissen! Wat een dag! Oké, geen metersnoek, maar totaal geen reden om te klagen!

En het motortje? Die moet maar even worden weggebracht. Een lekke pakking misschien. 20 liter op 7 uur is wat veel. Een nieuw plankje op de boot is ook geen probleem. Dit keer zal Markjan hem maken.

Maar wat een top dag!

Sander.

Het resultaat van vandaag is;

21 vissen.
20 snoek, 1 snoekbaars.
Grootste snoek 87cm.
Totale lengte aan vis; 12 meter en 11 cm.
Gemiddelde lengte 57,67cm.

Mark 11
Rik 5
Sander 3
Wout 2
© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01057 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign