Nadat de drie musketiers - Ralf, Friso en mijn persoontje - tot twee keer toe in Ierland zijn wezen snoeken, werd het hoog tijd voor iets anders... We hadden het er wel eens over gehad; snoeken in Zweden. Over zowel Västervik als Dalsland was een enorm scala aan spannende verhalen te vinden op 't internet. We besloten te kiezen voor de scherentuinen van Västervik. Simpelweg omdat dit veel dichterbij is en bovendien is het gemakkelijker te bereiken dan Dalsland. Op maandag 30 mei 2005 zijn we 's ochtends in alle vroegte richting Scandinavië vertrokken. Via Puttgarten in Duitsland maakten we de oversteek richting Rodby in Denemarken. Na heel wat kilometers naaldbos en houtkap kwamen we aan het begin van de avond aan bij ons tijdelijk onderkomen.

Vanwege de weersvoorspellingen, bakken regen en met name harde wind, werd ons door visgids Anders Forsberg geadviseerd om ons de eerste dag te beperken tot de oude baai. Die dag begon enorm goed. Friso's eerste worp leverde direct een volger op van zo'n 70 80 cm. Ook Ralf en ik kregen gelijk heel wat volgers te zien in het heldere water. Zoiets hadden wij nog nooit meegemaakt, deze spot leek tjokvol snoek te zitten! Slechts een paar worpen later haakte Friso een mooie snoek. Spijtig voor hem, maar deze snoek loste de haak tijdens de dril. Even later ving ik snoek van ongeveer 75 cm op een oranje Warrior en ving Friso eveneens op de Warrior "Firetiger" een vette bak van 97 cm!! Kijk, voor snoeken van dit kaliber kom je naar Zweden! Na het maken van een paar foto's kon deze dikke dame weer terug naar waar ze vandaan kwam.

Kort daarna wilde ons Friso z'n snoek terug zien op de digitale camera van Ralf. Wat bleek?! De foto's waren om een of andere reden niet gelukt! Voor Friso was dit natuurlijk enorm zuur. Zeker achteraf, toen bleek dat dit zelfs de grootste van heel de vakantie zou worden...Ook raakte hij, professioneel als hij is, die dag nog twee stuks kunstaas op miraculeuze wijze kwijt. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen... De rest van de dag bleek het vinden van snoek op zo'n enorm water toch nog een taaie bezigheid. We besloten de eerste dag met zo'n 7 snoeken. Voor pioniers van het eerste uur vonden wij dit geen slecht begin.

De eerste dagen daarna besloten we niet naar de oude baai te gaan, maar ons meer te richten op het noordelijk deel van de archipel rond Västervik. Een maffe Italiaan zei dat hij daar in z'n eentje 14 snoeken op een dag had gevangen.. Misschien indianenverhalen, maar we besloten om toch die kant op te gaan. Dit waren de plekken die we ook van internet kenden; honderden rotsen met waterplanten en kraakhelder water. Op sommige plekken was op 3 - 4 meter nog de bodem te zien! Prachtig gezicht.

Ook hier kregen we weer behoorlijk wat volgers. Gelukkig wisten we hiervan nog heel wat te verzilveren. Over het algemeen gezien waren het vooral snoeken van rond de 70 cm. Wat opviel was dat de ene plek behoorlijk wat snoek op kon leveren, terwijl een plek 100 meter verderop, die er nagenoeg hetzelfde uitzag, helemaal niets opleverde. Op de tweede dag wisten Friso en Ralf in een rustig baaitje zelfs nog een dubble strike te scoren!

In het Zweedse Fishingcamp kochten zowel Ralf als Friso een (voor ons) onbekend soort jerkbait van Spro: "de Buster-jerk". Volgens locals zou dit "snoekwonder" wel eens het verschil kunnen maken tussen wel of niet vangen. We besloten een beetje te gaan pionieren en probeerden nieuwe (hot)spots te lokaliseren. Direct bij het allereerste baaitje ving Friso gelijk een tweetal leuke snoeken, waarvan een mooie tachtiger. En jawel, beide op de nieuwe Buster-jerk, Dat leek iets te beloven!

Net een kwartier daarna ving ik iets verderop mijn grootste van de vakantie. Deze schoot van onder de boot op mijn Salmo Slider. Natuurlijk schrik je je even helemaal de tering als een 90 cm snoek op anderhalf meter afstand het kunstaas onder je neus wegkaapt! Deze derde dag kregen we behoorlijk wat volgers te verduren. Dolle pret natuurlijk, maar je wilt ook wel eens wat vangen. Dit ging Friso veruit het beste af. Tegen een uurtje of drie in de middag stond Friso's teller al op 4 of 5 snoeken, terwijl Ralf en ik er slechts eentje hadden. Zou het dan toch aan dat maffe Buster-geval liggen? Ralf besloot ook zijn Buster-jerk uit te hangen, hetgeen direct volgers op begon te leveren. Een aantal daarvan bleven wonderwel nog hangen ook! In een kort tijdsbestek leek het wel piekuur voor Ralf en was hij degene die de dienst uit maakte. Links of rechts, diep of ondiep, het maakte niets uit want hij bleef doorvangen.

Kortom aan het einde van de dag had Friso 6 snoeken welke allemaal vielen voor de Buster-jerk. Ralf had er vier op hetzelfde kunstaas en ik moest het doen met slechts 2 snoeken, beide op de Slider. Het was een zwaktebod, maar dezelfde avond nog heb ik mij ook zo'n haringblauwe Buster-dinges aan laten meten (we zullen de term "blue boy" maar buiten beschouwing laten).

De rest van de dagen hebben we veel van de Scherentuinen rondom Västervik gezien. We hebben, zoals gehoopt, veel snoek gevangen, maar dat was helemaal niets vergeleken met het aantal volgers dat zich liet zien! Als we in die week alle volgers hadden kunnen verzilveren, zouden we met gemak 150 snoeken hebben gevangen. en da's niet gelogen!! Met z'n drieën hebben we genoten van een toffe vakantie in een enorm mooi land. Als natuurliefhebber kom je in Zweden ook helemaal aan je trekken. Er zijn daar enorm veel soorten vogels te zien zoals zaagbekken, eidereenden, putters en kraanvogels. We hadden zelfs de eer om een tweetal zeearenden een soort baltsvlucht te zien maken. Eén ding weten we zeker; het is daar fantastisch snoek vangen en wij komen absoluut nog eens terug!

Hieronder volgt nog een mix van foto's van onze eerste Zweedse vistrip.

Snoekgroeten,
Wouter Nijlant

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02046 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign