Op verzoek van Wout, mijn ex-collega die ik vandaag gesproken heb, stuur ik dit verhaal. Ik zag dat jullie een rubriek hebben voor bezoekersverslagen dus misschien dat dit wel wat is. Het is niet wat je noemt een snoek-verhaal, maar misschien wel leuk om te plaatsen.

Ik ben dit jaar op vakantie geweest naar Albufeira, één van de toeristische trekpleisters in de Algarve in Portugal. We zijn daar een dag op haaien gaan vissen. We betaalden 65 euro de man voor een hele dag met de boot "Bleu Marlin", de man die ons dit arrangement aanbood had veelbelovende verhalen. Toch neem je zoiets wel met een korrel zout, want ze smeren je van alles aan om geld te verdienen. Het bleek toch een dag om nooit te vergeten.

We vertrokken met 7 man om 8.00 in de ochtend in onze bus van BIG GAME FISHING, het zag er inderdaad professioneel uit. Vervolgens reden we naar Portimáo, een dorp 20 km ten noorden van Albufeira, om vervolgens 2,5 uur te gaan varen op de Atlantische oceaan. De boot viel enigzins tegen, het zag er op de plaatjes toch groter uit. Eenmaal het anker uitgegooid, werd er een emmer vol met sardientjes fijngemalen en als lokaas voor de haaien te water gelaten. Eerst vingen we vijf Barracuda´s, en later kreeg ik beet, althans... ik pakte in een reactie een hengel die begon te ratelen. Achteraf bleek die van een maat te zijn (sorry Maikel). Een half uur vechten met de leider van de oceaan, dat was wel even een ervaring. Een blauwe haai van 2 meter kwam boven water.

De dag erna had ik spierpijn in mijn armen en benen. Het was ook niet zo verwonderlijk want het prachtige beest woog wel meer dan 20 kilo, ik kreeg hem nauwelijks van de grond. Later had een maat van mij ook nog beet, die bleek nog groter te zijn. Helaas sloeg de schipper de haak uit zijn bek, waardoor hij weer in het water viel (helaas john...). Ik had het hem wel gegunt als visfannaat, dus doe ik er als troost een fotootje bij van hem bij (de man met het Ajax-shirt).

We kwamen ook tijdens de trip nog drie scholen dolfijnen tegen, wat heel bijzonder was. Met name omdat het een gegeven is dat je vrijwel geen haaien vangt als je dolfijnen in de buurt hebt. Toch zagen we binnen een tijdsbestek van 10 minuten dolfijnen en vingen we een haai. Tja.. en daarna restte mij alleen nog het beest respect te tonen. En hem net als Rex Hunt, een zoen te geven...

Het was zeker een hele gave ervaring, echter raad ik een ieder die op haaien gaat vissen en denkt dat ze weer worden vrijgelaten aan om dat ook goed te checken. Bij ons vertelde ze namelijk ook met een mooi verhaal dat die prachtige beesten werden vrijgelaten na de vangst. Ook stond er op het reclamebord: "Catch and release!". Maar het eerste wat ze deden was die beesten doodknuppelen. Tja en dat vonden de vrouwen (en ikzelf) niet echt een prettig gezicht. We hebben trouwens achteraf wel gecheckt of de blauwe haai beschermd is. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn, van de ongeveer 380 haaiensoorten zijn er drie beschermd. Dat zijn de bakerhaai, witte haai en de walvishaai. Het verlichtte enigzins het schuldgevoel. Het is dat je het weet...

Dion Bakker

© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.00882 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign