Taaie en ijskoude weken!
 Geplaatst op  04-02-2013  door Celine de bakker
4147 keer bekekenThuiswater

Wat is er de afgelopen tijd veel gebeurd zeg! Allereerst zijn er nieuwe deuren geopend in de viswereld voor mij door samenwerking met Pure Fishing, heel spannend maar iets waar ik ook ontzettend veel zin in heb! Hiervoor ben ik enorm dankbaar. Tevens wil ik iedereen bedanken voor de leuke berichten!

Daarnaast hebben we twee weken lang een strenge vorst periode gehad, wat in het hele land betekende dat het water niet langer vloeibaar was op de meeste plaatsen. Vrijwel alles lag dicht, behalve een water waar ik zelf regelmatig op snoek vis. Dit lag door de flinke dieptes en de oppervlakte van het water nog open. Voor mij een reden om daar toch eens een kijkje te gaan nemen met doodaas.


Doodstil was het..

Heerlijk wanneer niemand zo gek is om met dit weer te gaan vissen en je dus het gehele water voor jezelf hebt. Maar vis vangen, dat werd een heel ander verhaal! Ik ben tijdens de vorst periode meerdere keren naar dit water gegaan, alleen maar ook met anderen. Het lokaliseren van snoek is erg moeilijk op dit water, door de enorme diepte verschillen en uitbreiding van het water. Verschillende taluds werden afgevist, soms onderaan rond de 5 meter en soms op 2,5 meter.


We zijn er klaar voor!

Het was echt zoeken. Maar helaas was er geen leven te bekennen tijdens deze sessies.

Een eindje rijden

Ik heb al een tijdje contact met Stef Jansens, we zijn al eerder een keer gaan doodazen. Maar die sessie had een herkansing nodig. Er waren allerlei ideeën maar wat ons echt gaaf leek was: Ijsvissen! De weervoorspellingen in de gaten houdend, leek het erop dat dit wel eens zou kunnen gaan lukken. Zaterdag 26 januari was het dan zover. Alle spullen die we nodig zouden hebben waren ingepakt en om 8 uur haal ik Stef van het station en rijden we naar onze bestemming. We proberen het eerst in een haven waar al een mooi wak ligt die de eenden een meerkoeten voor ons open hebben gehouden. Beide hadden we er veel vertrouwen in. Maar ook hier bleef het akelig stil. We willen voor de ervaring het ijs op, alleen was dat hier helaas niet mogelijk.

We vertrekken naar optie twee, hier zijn al meerdere mensen aan het vissen.. En ja hoor ijsvissen is hier wel mogelijk! We beginnen een wak te slaan en de eerste aasvis is klaar om gegrepen te worden. In het totaal vissen we met vier hengels. Ik begin een tweede wak te slaan en vervolgens gebeurd het volgende.. De bijlkop valt van de steel af in het water.. Verdorie, dat moet mij weer overkomen. Na heel wat verontschuldigingen richting Stef, zoek ik nog twee oude waken op en gelukkig zijn deze met de hamer open te slaan. Alle vier de hengels liggen erin, het aas een centimeter of 40 boven de bodem. We hebben gekozen voor verschillende vissoorten als aas, omdat er veel gevist wordt op dit water. Het blijft een lange tijd stil, vele verhalen volgen elkaar op en het is gezellig! Maar voor wat actie zijn we ook helemaal klaar!


Tot de schemer zetten we door!

En dan na een tijd van stilte is de dobber in het wak dat het verste van ons af ligt verdwenen. We haasten ons erheen en ik zeg tegen Stef dat deze vis voor hem is. Er wordt gecontroleerd of de lijn blijft lopen, contact wordt gezocht en dan aanslaan! Hij hangt roepen we beide, maar helaas na een paar keer bonken is het contact weg net als de vis.. We balen, de haak heeft geen vlees gepakt. Maar hoe zuur het ook is dit is vissen. We blijven doorzetten en gaan door tot het donker is.. Helaas geen actie meer gehad, maar ijsvissen was een hele nieuwe beleving voor me!


Betere tijden..

Afgelopen woensdag ben ik met de mannen uit de buurt even naar de hengelsportzaak mee geweest. Goede kleren aan, want vissen stond niet op het programma… dacht ik. Op de terugweg krijgen de heren het geweldige idee om nog even te gaan doodazen. Ja, mijn spullen heb ik in de auto liggen, maar mijn kleren zijn iets minder gepast. Vooruit, dan maar in de nette kleren. Na wat aasvissen opgehaald te hebben zitten we al gauw aan de waterkant. We vissen op dieptes van 3 tot 4 meter. Het is een tijdje stil, maar op een gegeven moment loopt mijn rechter dobber traag weg naar rechts (tegen de wind in).. Ik wil niet te lang wachten met aanslaan om te voorkomen dat de snoek de horsmakreel slikt. Er is misschien een seconde contact, maar dan is het contact verdwenen. Ik gooi de aasvis op dezelfde plek terug in de hoop op een herkansing. Maar al heel snel vertrekt mijn linker dobber met een rotgang de diepte in, contact zoeken.. en aanslaan! Deze hangt wel, en de vis wordt netjes geschept! Een mooie vis is het resultaat.. En de vloek van de koude tijden is doorbroken!


Na deze sessie besluit ik bij een van de sloten te gaan kijken die enkele dagen geleden nog dicht lag. Het water lag vrijwel overal open en al snel gingen de aasjes te water.
Op een gegeven moment had ik de snoek gevonden en kwam de eerste vis.


Ik ging verder en zocht de kleine gaatjes op waar de beschutting overheen viel.. Net voor het bruggetje was het dan ook raak.. En een mooie snoek van net geen 70 zorgt voor een leuke dril! Zoals wij hier in de omgeving wel eens zeggen, zat de haak in: ‘t Hout. Oftewel het harde gedeelte van de snoek zijn bek.


Mooie vis die op de bovenkant van zijn lijf een stuk lichter was. Helaas begon het alweer te schemeren en werd het tijd om weer richting huis te gaan.

Veel visplezier allemaal!

Groetjes, CelineReacties

Er zijn 3 reacties

 Hans Boom schreef op 07-02-2013 om 19:35:41
Ip opgeslagen


Goed bezig, Celine. Dapper om met die kou te gaan vissen. Pas toen het ijs weg was ben ik zefl weer gaan vissen. Had in het verhaal van Bas ook al gelezen dat jullie laatst onwijs hadden gevangen. Gaaf verslag!!!!

 De harry schreef op 04-02-2013 om 22:47:27
Ip opgeslagen


Je bent wel een echte doorzetter he  Tenslotte is het zo dat de aanhouder wint. En dat bewijs je maar weer. Mooi verslag hoor en ga zo door. 
Commentaar van Jacco:
Vieze slijmbal...

 Pieter schreef op 04-02-2013 om 21:21:10
Ip opgeslagen


Hele leuke avonturen beschreven en gelukkig keerden de vangsten op het laatst ten goede. Prachtig verslag hoor CĂ©line!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01906 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign