Barbaarse rivier
 Geplaatst op  28-09-2012  door Bas
4146 keer bekekenBarbaars van de barbaarse rivier

Nederland rivieren land. En dat geldt voor mij nog een beetje meer dan voor veel andere Medelanders. Niet alleen ben ik schipperskind en liggen mijn water roots er, maar ik woon ook nog eens midden tussen de grote rivieren. Prachtige snoeken huizen er. Snoekbaars ook. Winde en natuurlijk mijn favoriet de roofblei. Echter, gaat dit verslag over een andere rover die er niet weg te denken is. In deze vaak barbaarse omgeving is de meest charismatische rover te vinden: Barbaarse baars.


Als bijvangsten komen er veel 30ers uit. Vaak in dubbelvangsten, want het zijn echte scholenbaarzen.

We hebben het hier over het gericht vissen op grote baars. 45+ indien mogelijk. In de scholen zul je ze zelden vinden. Het zijn eenlingen en daar is een reden voor. 45+ baarzen hebben toch wel massa. Zeker indien je het vergelijkt met de alom vertegenwoordigde scholenbaas: De baarsjes van rond de 35 cm. Deze jong volwassenen hebben nog veel jeugdige explosieve power. Daarbij zijn de vissen lichter dan de barre baarzen waar we gericht op vissen. De zware jongens hebben tussen zo'n school schavuiten minder kans om aan voedsel te komen.


Oude krijgers zijn het.

Het is daarom veel meters maken. Daarbij is de boot een onmisbaar attribuut. Simpelweg omdat vanaf de kant de benodigde meters niet kunnen worden afgelegd. De boot wordt in de trolstand gezet en daarbij worden de pluggen van 10 tot 12 cm tegen de bodem aangeboden. Indien er een barbaars opklapt op de rivier dan ontstaat er toch wel een mooi gevecht. Dit soort grote baarzen weten de hengel krom te krijgen, soms zelfs lijn te nemen en standaard duiken de beesten in de buurt komend onder de boot.


Daar word je toch stil van.

Bij deze visserij komt het aan op details. Een aantal zal ik benoemen. Echter, heb ik deze visserij mogen leren met dank aan vismaat en vriend Jouke Timmer. Zelf voel ik me er nog een beginner in. Ook vind ik het niet netjes om met de veren van een ander te pronken. Vandaar dat ik het laat bij algemeenheden.
De pluggen worden constant tegen de bodem tikkend aangeboden. Echter is het niet de bedoeling dat een nieuwe vaargeul wordt getrokken met de plug. Het is daarom constant de dieptemeter in de gaten houden. En de dijkdiepte reguleren. En dit gaat zo de hele vissessie door. Het is daarom geen visserij waarbij een bijhengel wordt gebruikt en de visserij is intensief. Verslapt de aandacht, dan zullen de vangsten teruglopen. Ook zal veel meer kunstaas worden geofferd aan de compromisloze bodem van de rivier.


We gebruiken niet bepaald de standaard grootte voor wat al "baarsplug" wordt bestempeld. Daarbij gebruiken we dieplopers in volle stroming. Dit noodzaakt toch wel om hengels te gebruiken met een werpgewicht van 40 gram. En zoals eerder beschreven weten de grote baarzen deze hengels zonder probleem rond te krijgen.


Catch and release.

Waar de vissen verblijven is altijd een mysterie. Waarom zijn sommige stukken altijd goed, sommige nooit en sommige soms? Ik kan het niet altijd verklaren. Ik weet wel dat goede stekken nooit het zelfde zijn. Ik kan er dus niet veel over zeggen. Gaat heen en ontdek. Wat dat betreft heb ik het makkelijk gehad. Jouke wist de weg al lang voordat ik met deze visserij in aanraking kwam.


Meest voorkomende bijvangst

Het hele verslag kan verder vol worden gestopt met dikke baarzen, maar de baars op zich maakt deze visserij voor mij niet zo aantrekkelijk. Het is vooral de eerder gememoreerde intensieve manier van vissen met de onvoorspelbaarheid van de rivier. Met deze visserij kan elke rover worden verwacht. De meest voorkomende bijvangst is toch wel de snoekbaars. Deze vanpier van de diepte laat zich regelmatig gelden.


Ik begrijp waarom veel vissers juist verslaafd zijn aan snoekbaars.

Snoekbaars laat ons regelmatig genieten door de hengels flink krom te trekken en af en toe door de slip te vliegen.


Snoekbaars rules. Bijna dan toch.

Van mij kunnen deze vissen niet vaak genoeg aan de hengel gaan hangen. En dat gebeurt ook. Eigenlijk had ik kunnen schrijven dat we gericht op snoekbaars vissen met pluggen. Zo vaak wordt er snoekbaars geklatst.


The beast...

We gebruiken altijd een dun stalen onderlijntje en dat is niet voorniets. Op de rivier huist snoek en regelmatig gaat zo'n monster aan de hengel hangen. Daarbij gaat regelmatig de hengel krom tot in het handsvat en giert de lijn van de molen. De strijd is vaak hard en voorzichtigheid blijft geboden, want als lijndikte gebruiken we 10/100 dyneema.


... en daarbij hoort the beauty

Snoek laat ons echt vaak jubelen. Zo ook deze juweel die Jouke mocht haken. Deze snoek bleef gaan.


Van de zelfde plek als The Beast

En over stekken gesproken. Het kan soms vreemd gaan De snoek van deze foto kwam op de meter nauwkeurig van de zelfde stek als de snoek die ik als "The beast" betitelde. Hier raast de stroming over een verhoging en precies achter de verhoging kleunde deze en The Beast op het aas. Normaal zou ik zeggen dat dit typisch een roofblei stek is. Echter hebben we die op deze plek nog niet gevangen.


Wat een grove rivierbak!

En nu we het toch over de roofblei hebben... Ja, die worden regelmatig gehaakt. Garantie voor spectakel. En denk maar niet dat de vissen ondiep worden gevangen. De vis van bijgevoegde foto kleunde knetter hard op mijn op 6 meter diep aangeboden plug. De vis was niet naar boven te krijgen, maar moest zich na een lang gevecht toch gewonnen geven. YESSS!


Geweldig om als bijvangst te vangen.

We zijn er nog niet. Jouke probeerde ondiep een snoek te vangen. Gewoon als experiment tijdens het vissen op de rivier. Hoj had een bol plugje gemonteerd en deze liet hij lekker tegen de rivier keien dreunen. Vaak zat hij vast, maar 1 keer zat hij na een enorme klap vast aan een vis... Ik herkende het bonken op de hengel niet en toen ik vroeg wat het was vertelde Jouke: "Ik weet het wel, maar zeg niets!" Aldus mij nog nieuwsgieriger makend. Toen de vis in zicht kwam wa ik niet eens verbaast. Winde klapt soms enorm hard op de hengel, maar de dril stelt meestal niets voor.


Maar goed. Het ging dacht ik om de grote barbaars van de rivier. Ach! Bijzaak.


Barbaars charismatisch

En. O ja. Vang ze!Reacties

Er zijn 4 reacties

 Kj visser schreef op 01-10-2012 om 09:20:05
Ip opgeslagen


Prachtig Bas en Jouke natuurlijk, volgens mij alle rovers op een rijtje , top .

gr KJ

 Rix schreef op 29-09-2012 om 08:10:14
Ip opgeslagen


Ja, ik had al gelezen dat je een taai dagje had gehad, en nu ik de foto's erbij zie moet ik inderdaad zeggen dat het erg tegen valt!... verwend nest!

Super verslag met dito bakken man! Hulde!

 Michel schreef op 28-09-2012 om 19:39:01
Ip opgeslagen


Huh wat?? Ben je er weer! Wat een fantastisch verslag, En als vanouds heerlijk om te lezen! Wat een prachtvissen manĀ 

Grtz Michel

 Pieter schreef op 28-09-2012 om 19:04:07
Ip opgeslagen


Zo Bas, je komt er even lekker in met dit verslag. Prachtig beschreven met foto's van vangsten waar de meeste roofvissers hun vingers bij aflikken. Barbaars gewoon. Bedankt voor deze bijdrage!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.0187 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign