Hilco van Nuil
 Geplaatst op  12-04-2012  door Pieter
4267 keer bekekenNa een tijd van afwezigheid gaan we het stof weer van de Viskoffer van….. afblazen. Het initiatief enkele jaren terug van Wouter Nijlant gaat van nu aan weer van start.

Deze keer aan het woord Hilco van Nuil, hij is sinds dit seizoen toegevoegd als schrijver voor Snoeken.net. Hilco vist zeker drie dagen in de week en is dan vaak met zijn boot op de vele meren te vinden die Nederland te bieden heeft.


Introductie
Hilco kan je vertellen hoe je aan de visserij op snoek bent begonnen?

Nou eigenlijk per ongeluk. Het zal een jaar of 10 geleden zijn dat ik voor het eerst met een oude spinhengel en een spinnertje mijn eerste worpen heb gemaakt en meteen beginnersgeluk had. Sinds die dag heeft het virus mij compleet te pakken gekregen. En ik had het grote geluk dat ik een vriend heb die al jaren op roofvis vist, die mij vakkundig de fijne kneepjes leerde en dat was jaren winst achteraf.


Ik zie dat je een hele verzameling kunstaas hebt, kan je daar wat meer over vertellen?

Haha, ja zoals de meeste roofvissers sleep ik ook een heel arsenaal mee het water op. Eerder had ik nog veel meer hoor tot ik tot het inzicht kwam dat ik met het meeste nooit viste. Nu hou ik het bij 2 koffers vol pluggen, een box met spinnerbaits en een box vol jerks.

Heb je ook favoriet kunstaas?

Ja, het beste kunstaasje is degene waar je mee vangt maar zonder gekheid, natuurlijk heeft iedere visser dat maar dat zegt meer over jezelf dan over het aasje. Het heeft met vertrouwen te maken, als je dat hebt vang je snoek. Ik pas het kunstaas wel aan naar het seizoen, in de opening vis ik met hetzelfde kunstaas als in de winter. Dat betekend vanaf 15 cm tot 30 cm en het liefst een flanker zoals de grandma. Ook kunstaas met een brede body, zoals de Salmo Fatso, hang ik dan vaak in de speld. Vanaf juli begin ik vaak kleiner te vissen, bolle plugjes tussen de 6 en 9 cm doen het bij mij dan vaak goed! En vanaf augustus begin ik weer langzaam aan naar het grote kunstaas toe te werken.


Doe jij alleen trollen met de boot of gebruik je ook andere technieken?

Ja zeker doe ik dat, op mijn thuiswateren waar ik de weg goed ken doe ik ook veel werpend vissen want je kunt dan een stek echt helemaal uitkammen. Meestal doen we dit met jerks, mijn favoriet is een hybride jerk en die vis ik redelijk ruig binnen zodat die alle kanten op knalt. Verder spinnerbaits en de laatste jaren ook veel met doodaas op de sleep of aan de bijhengel tijdens het gooien.

Je zegt dat je dat alleen op je thuiswateren veel doet, hoezo dat?

Het is mijn mening dat je een water moet kennen dus zomaar ergens gaan liggen en beginnen te gooien is teveel geluk zoeken. Dus als ik op een nieuw water kom dan doe ik de eerste paar keer niks anders dan trollen met pluggen. Alle aanbeten markeer ik in de gps net als alle diepte verschillen, plantenvelden etc. etc.. En als ik na een aantal visdagen het water voor mijzelf in beeld heb, vis ik pas werpend de stukken af die mijn aandacht hebben getrokken.


Heb je nog tips en trucs voor mensen met een boot die aan het snoeken gaan?

Ja, de beste tip die ik kan geven is maak een plan voor je visdag en hou je eraan! Vaak maken de mensen de fout om maar een stuk te gaan varen, ik zelf bepaal voor mijn visdag de stekken die ik wil bevissen. Vaak zijn dat er 3 maar soms ook maar 1 per dag. Ook dan kan het tegen zitten maar over het algemeen zijn de aantallen dan beter dan van degene die aan het toeren is geslagen. Heb al zo vaak meegemaakt dat ik voor de derde keer een zelfde taludje af trolde en BAM.... hangen, die had je anders niet gehad!


Is jou doelstelling grote snoeken vangen?

Ik heb het geluk gehad om echt grote snoek te vangen en in het begin was groot zeker een doel. Nu heb ik dat gelukkig niet meer en het mooie is dat ze gewoon blijven komen hoor. Ik wil gewoon lekker vissen, ontspanning in een mooie omgeving en regelmatig een beste beuk op mijn hengel. En als ze dan 60 of 120 cm zijn, alles vind ik mooi! Vissers die alleen blij kunnen worden van een metersnoek missen veel in mijn optiek. Een mooie aanbeet van een sterke snoek is toch altijd geweldig!


Met wat voor type boot vis jij en waarom heb je deze boot gekozen?

Ik vis met de Mad Rat, een 16 ft visboot van alu gebouwd. Een boot is eigenlijk nooit perfect, een goede drifter is vaak niet stabiel en een stabiele boot drift vaak slecht. De mijne heeft een bodem die vanaf de zijkanten redelijk vlak is en dan naar een kiel gaat. Super stabiel, je kan met 2 man op de kant staan en hij drift redelijk goed, hij stuurt lekker strak en laat zich niet aan de kant blazen door een windje van 4. Door zijn bodem heb ik geen hoge gangboorden nodig, de golf verdwijnt super onder de boot door. Dat vind ik met het pakken en terug zetten van de vis echt een groot voordeel. Verder heeft de boot plek voor 3 personen en een mooi werpdek voorin. Achter heb ik een demontabel werpdek die ik er zo in kan schuiven. Met mijn 30 pk motor loopt de boot zo tussen de 40 en 45 km per uur dus je kan snel van het water indien er donder en bliksem komt. Verder zit er een frontroller op met I-Pilot, deze gebruik ik veel tijdens het werpend en met het slepen met doodaas.

Wat is een I-Pilot precies?

Dat is een gps module die in de kop van de electro motor zit, ik kan bijvoorbeeld een route varen, die opslaan en door de I-Pilot laten terug varen. Heerlijk vissen zonder te sturen echt perfect! Verder kan ik met een aanbeet de motor op anker functie zetten, de gps houd dan de boot op zijn plek zodat je ongestoord de vis kunt drillen etc. of een hotspot heerlijk kunt afgooien!


Jij doet ook gidswerk, kan je daar wat meer over vertellen?

Zeker, het gidsen heeft in ons land onder de roofvissers vaak een raar smaakje en dat vind ik jammer. Mijn denkwijze is als je tennis wilt leren dan neem je een tennisleraar en als je op voetballen gaat dan ga je naar de training anders mag je in het weekend op de bank zitten. Ik denk dat een gids die er staat voor zijn klant, enorm waardevol is voor de snoekvisser in spe. Je kan in een dag meer leren dan je in je eentje in maanden had gedaan. Technieken, kieuwgreep, uitleg fishfinder, welk kunstaas, stekken leren vinden etc. etc.. En voor de ervaren visser een heerlijke dag ontspanning want alles wordt voor je gedaan, je vist op goede stekken alleen het vangen moet jezelf doen! En het is eens wat anders dan struinen he!


Heb jij voorkeur voor een bepaald type water Hilco?

Oh zeker, ik vis graag op de meren die ons land rijk is en op de grote verbindingswateren die er naar toe leiden. Ik ben zelf niet zo'n slootjes visser, hoewel dat heel succesvol kan zijn. Maar ook daar moet ik weleens aan geloven hoor want in de winter moet je ze daar zoeken he! Maar in de warme tijd, zo tussen juni en eind september, vis ik het liefst op meren van 350 tot 700 hectare groot. Mooi ruim water en toch nog redelijk overzichtelijk! En als het echt spookt op het water dan zoek ik meestal de verbindingswateren op, lekker beetje uit de wind en je loopt er tegen mooie exemplaren op!


Heb jij een bepaalde kleur kunstaas waarvan je zegt die is helemaal top?

Ach kleuren, ja sommigen zweren erbij maar ik heb dat niet zo. Volgens mij zijn de meeste kleurtjes voor de visser en niet voor de vissen haha. Ik doe het wat simpeler, ik gebruik op helder water een wat donkere kleur en op troebel water een lichte kleur. Valt me trouwens altijd op dat er aan het rek de meest prachtige kleuren hangen maar de buikjes zijn vaak hetzelfde...... maar ik heb nog nooit een aanbeet uit de lucht gehad ;-) Maar heb vrienden die er echt anders over denken en die vangen zeker net zo goed dus de waarheid ligt in het midden!


Wat voor hengels en molens gebruik jij?

Voor het trollend vissen gebruik ik een 270cm lange hengel voor in de steun met een werp gewicht van 40 tot 80 gram. In de hand vis ik met een jerkstok van 2 meter met hetzelfde werp gewicht. Met echt groot kunstaas gebruik ik dezelfde maten alleen ligt het werp gewicht dan tussen de 60 en 120 gram. Verder gebruik ik stevige reels van abu of shimano met een 40 ponds lijn. Dat is voor mijn visserij sterk genoeg en ik kan met deze lijn ook kunstaas met een wat kleinere maat nog redelijk op diepte krijgen. Voor het gooien met spinnerbaits en grinders gebruik ik een 240 cm spinhengel met een werpgewicht van 80 gram en een 3000 molen. Zorg dat je een redelijk harde blank hebt en je hebt mooie sport en je kunt toch goed de haak zetten. Voor de visserij met doodaas op de sleepdobber gebruik ik echte doodaashengels. Ik zelf gebruik 3lb hengels van Greys, het voordeel is dat deze 3 meter lang zijn i.p.v. de karperhengels die de meest gebruiken van 360 cm. Voor in de boot is 3 meter echt een prettige maat, een 4000 of 5000 molen maken het setje compleet! Verder bezuinig ik nooit op de onderlijnen, ik gebruik titanium of 80lb Fluorcarbon met zware wartels en goede spelden.


Nou bedankt Hilco, ik denk dat we een goed beeld hebben gekregen van jouw visserij!

Graag gedaan en als mensen me zien, kom maak eens een praatje vind ik gezellig en voor de rest wens ik jullie allemaal veel Fish on!!Reacties

Er zijn 12 reacties

 Sjoerd schreef op 09-08-2012 om 18:25:53
Ip opgeslagen


mooi hoor Hilco en ik verheug me op september

 Pieter kapitein schreef op 01-07-2012 om 13:15:46
Ip opgeslagen


mooi stuk geschreven hilco ik heb wat geleerd en ook uitleg gekregen van die mooie boot

greetz pieter

 Wouter schreef op 15-04-2012 om 18:13:32
Ip opgeslagen


Blij dat mijn initiatief nu voortgezet wordt. Interessante viskoffer!

 Ido Passmann schreef op 14-04-2012 om 22:39:51
Ip opgeslagen


Mooi stuk Hilco

 stefvv schreef op 14-04-2012 om 08:41:10
Ip opgeslagen


mooi mooi weer, ik ken al heel wat pluggen uit zijn koffers, begin juni gaan we deze koffers nog verder uitdiepen zou ik zeggen 
grtz

 kleinkabouter schreef op 13-04-2012 om 14:04:03
Ip opgeslagen


Zeker een hele mooie viskoffer van.....Hilco!
Ook ik heb de boxen vaker live gezien maar zo in pose op de plaat is het toch weer anders  
Mooi om zulke verhalen van mensen met een echte passie te lezen, ga zo door zou ik zeggen!

 koriander schreef op 13-04-2012 om 09:59:43
Ip opgeslagen


Leuk, de viskoffer in ere hersteld!! En ik had die boxen uiteraard al live gezien haha.....ik mis enkel het "zweren bij"de Nilsen...haha.
Mooi hoor en tja die boot met fronttroller en I- pilot...fijn spul man...voor mij....nog ff sparen  Tot snel

 Marco schreef op 13-04-2012 om 00:31:11
Ip opgeslagen


Prachtig om weer eens een viskoffer van te lezen.
Mooi gedaan jongens en mooi om passie en het genieten tussen de regels door te lezen  
Keep up the good work  

 SnoekenRicky schreef op 12-04-2012 om 23:35:13
Ip opgeslagen


ja een mooi arsenaal om mooie snoeken mee te vangen. Leuk om te lezen.
echt een leuke viskoffer van.. zoals rix al zegt.

 Derk schreef op 12-04-2012 om 23:21:45
Ip opgeslagen


Blijft een mooie boot Hilco!! Spreek je op FB

 Rix schreef op 12-04-2012 om 22:36:15
Ip opgeslagen


Super leuke viskoffer van! Die eerste foto moet wel heel erg oud zijn trouwens... zwart wit..
Dan heb je dat schuitje van je ook al aardig lang!  

 Michel schreef op 12-04-2012 om 21:59:21
Ip opgeslagen


Heel leuk om te lezen! Erg mooi gedaan Pieter!
@ Hilco; ik mis de baitflags in je koffer.... do i need to say more?? ;p

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01864 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign