Lossers
 Geplaatst op  17-11-2011  door Pieter
4161 keer bekekenMaar net gehaakt, onbewust of doelbewust?

We kennen het allemaal….. aanbeet op aanbeet en niets blijft er hangen. Zo ook een visdag van Jacco en mij laatst. Een vis verspelen hoort erbij maar het wordt frustrerend als meer dan de helft van je aanbeten weer lost. Een oorzaak is er niet te vinden want we doen alles aan onze montage en kunstaas om missers tot een minimum te beperken.


Een oorzaak spookt echter wel door mijn hoofd, zou een snoek kunnen leren om kunstaas aan te vallen zonder daadwerkelijk gehaakt te worden. Waarom gaat de ene vis vol over het aas, en hangt de andere vaak aan een velletje ergens in de hoek van de bek. Hebben zij soms wat geleerd ten opzichte van de vis die er wel vol over gaat. Opvallend is het vaak wel….. Een snoek die een aanval op een aasvis inzet zal zijn doel niet gauw missen. Dit zien we dan ook vaak terug in kunstaas dat volledig in de bek verdwenen is. De vissen die echter maar aan een velletje hangen of zelfs aan de buitenkant van de bek gehaakt zitten, zijn volgens mij niet doel bewust tot een aanval over gegaan. En dit is toch opmerkelijk voor een predator die op deze manier moet overleven.


Een andere reden kan zijn dat uit agressie iets aangevallen wordt. Dat kan verklaren waarom het kunstaas dan niet volledig wordt genomen. Wellicht een schijnaanval, waarbij de vis dan toch aan de buitenkant van de bek gehaakt wordt zoals we zo vaak terug zien. Deze rovers zijn gebouwd om te jagen en hun doel missen is onnodig energie verspillen. Ik geloof dan ook niet dat een snoek zijn doel gauw zal missen als ze gericht aan het jagen zijn. Wellicht zouden deze verklaringen er een reden voor kunnen zijn. Voor een deel zal het ook aan de aanslag van de hengel liggen waarbij het kunstaas half uit de bek gerukt wordt voor het daadwerkelijk haakt. Voor het andere deel zal het kunnen liggen in het feit dat de vis terughoudend is, wie zal het zeggen. In het verleden hebben we ervaren dat snel vissen nog wel eens de oplossing kan bieden. Hierbij valt te denken aan het zogenaamde speedtrollen of het kunstaas werpend gevist in snel tempo terug vissen. Het idee hierachter is om de vis geen keus te laten dan snel toe te slaan. Maar het feit blijft dat sommige vissen opvallend licht gehaakt zijn, ze hebben een aanval ingezet waarbij ze niet volledig tot het aanvallen overgegaan zijn. En daarbij loop je het risico om de vis vroegtijdig te verspelen, vaak keer op keer.

Lossers soms is het frustrerend zoals in bijgaand filmpje te zien is….

Pieter Nederlof
Reacties

Er zijn 6 reacties

 Paul PIERREL schreef op 08-09-2018 om 07:50:47
Ip opgeslagen


Ik heb ondervonden dat lossers meer eigen is aan shads
(enkel bovenheek) - Bij plugs met een dreg gebeurd dit veel
minder. Het is nu eenmaal zo

 Jesper schreef op 23-11-2011 om 22:18:12
Ip opgeslagen


Goed stuk Pieter! Wat wel zeker een punt van aandacht betrefd het lossen is tijdens het drillen, metname als de snoek in de oppervlakte ligt, de hengel laat te houden. Klinkt gek misschien, maar de top dus naar het water te steken. Dit schijnt de vis rustig te houden, zodat deze minder wild wordt in het oppervlak. Want juist dán lossen de meeste vissen!

Ben benieuwd of dit bij jou ook gaat werken. Hier in iedergeval wel, en ik pas het ook altijd toe tijdens het drillen. Succes en we houden contact!

 wiebe schreef op 20-11-2011 om 15:25:50
Ip opgeslagen


hey pieter,
vaak gebeurt het op dagen dat ze helemaal "los" zijn...
ze duiken erop als gekken en missen soms kompleet het kunstaas of zijn slecht gehaakt.
André van Koehoorn heeft er eens een oplossing voor bedacht (stond twee jaar geleden in de beet)
de laatste dreg van de plug fixeert hij middels een tubetje
zodat de dreg recht achter de plug staat en niet onder de plug bungelt.
zijn idee hierachter was dat de snoek de dreg opduwd en de haakpunten dus omgekeerd in de bek terechtkomen.
Op zijn zelfgemaakte jerkbaits (punnisher, dr.dré enz)
past hij deze methode toe, en ik moet zeggen dat ik het een simpele maar doeltreffende oplossing vindt.
Wil je meer weten laat het dan maar even weten, ik kan het ook laten zien op onze (nog niet geplande) komende visdag.....groet,wiebe
Commentaar van Pieter:
Hey Wiebe bedankt voor het meedenken. Onze (nog niet geplande) visdag gaat er zeker komen.

 Michel schreef op 18-11-2011 om 12:13:37
Ip opgeslagen


Ik weet niet of ze het spelletje door kunnen hebben.. Als ze twijfelen zullen ze helemaal niet buiten lijkt mij! Al met al kan het hééél frustrerend zijn dat wel ja, al moet ik zeggen dat ik bijna nooit lossers heb! *klop af op bureau* En aan jullie skills zal het ook niet liggen  

Grtz Michel

 Rix schreef op 18-11-2011 om 07:10:38
Ip opgeslagen


Whahahhahaha, die zucht!!!  

 Marco schreef op 18-11-2011 om 00:15:35
Ip opgeslagen


Maar dat is ook wel weer het mooie. Het blijven filosoferen over: waarom ie blijft hangen, waarom lost ie nu weer, waarom vliegen ze er vol op, waarom soms maar een klein stootje? en zo kunnen we nog wel even doorgaan.  

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02862 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign