Streamervisie: Zonker streamer
 Geplaatst op  08-06-2011  door Jacco
4279 keer bekekenTandem streamers

Streamers, iedereen kent ze wel. Hier zijn ik weet niet hoeveel modellen van. Van simpel naar de wat complexere bind patronen. Synthetisch materiaal of natuurlijk materiaal zoals bont/haren. De meest natuurlijke kleuren tot de meest exotische kleuren. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Maar één ding is zeker. Ze zijn allen uniek en allen effectief.


En drillen maar

Streamers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de heden daagse visserij. Tegenwoordig zijn er allerlei sites waar je ze kant-en-klaar kan kopen. En in de meeste winkels hangen ze ook wel aan de wand. Maar wat blijft er nou mooier dan je eigen streamer binden, en daar uit eindelijk ook snoek op te vangen? Zelf mag ik graag binden, alleen heb ik een probleem en dat is geduld. Dat gepriegel met allerlei kleine details en materiaal, grrr. Dit laat ik dan ook achterwege, en hou ik mijn streamers zo simpel mogelijk.


Streamer van racoon zonker strips

Dit doe ik door mijn streamers compleet te bouwen van zonker strips. Dit zijn smalle strookjes huid van konijn, racoon of eekhoorn etc. Hier zit vaak wel verschil in, in kwaliteit. Met kwaliteit bedoel ik vooral de beharing op de strips, hoe dicht of vol behaard ze zijn. Soms denk je mooie goedkope strips te vinden. En dan trek je ze uit het pakje en dan lijkt het net of je een bejaard konijn te pakken hebt. Wat een haar uit val, en dunne haren waar je met je ogen dicht nog door heen kijkt. Vangen doen ze wel, alleen ik vind het geen porum en eis dan ook dat me streamers een mooie volle beharing hebben. De laatste tijd bind ik eigenlijk weinig meer met konijnen zonkers. Tegenwoordig bind ik ze vooral van Racoon zonkers, en maak ik alleen de staart nog van konijnen zonker. Het liefst kies ik bij de zonkers van konijn voor de magnum uitvoering. Deze strips zijn namelijk 5mm breed ipv 2,5 á 3mm, plus je bent voor 90% gegarandeerd dat dit de wat betere kwaliteit qua dichtheid van de beharing is. Waarom racoon? Deze haren zijn vrij lang. En ik houdt van grote volle streamers! Omdat deze zonkers lang harig zijn vind ik het persoonlijk niet meer nodig om een tandem streamer te binden om aan volume te komen. Alleen hebben deze lange haren weer één nadeel, maar daar kom ik later op terug.


Hier onder een heel simpel bind patroon van een streamer gebonden van racoon zonkers. Ik zal in een vrij kort verhaal en weinig stappen het bind patroon uitleggen. Ik moet wel zeggen dat ik zelf niet echt nauwkeurig op de netheid van het afbinden en dergelijke ben, ik moet een streamer binnen 1 minuut hebben gebonden bij wijze van.


Mooi roze is niet vies

Als haak gebruik ik een enkele haak. Deze haal ik in groot verpakkingen van Gamakatsu en dan maat 6/0. Kwalitatief super haken, en flink scherp wat toch wel van groot belang is. Gebruik stevig bind draad! Dus niet van die dunne garen waarmee je knopen van je overhemd vast zet. Want een streamer krijgt flink op zijn duvel.


Haaksteel even vlug ingebonden met wat draad

1. Pak een haak en zet deze goed stevig in je vice. Zet je bind draad er op, en wikkel je haaksteel een paar keer rond met draad om hem wat stroever te maken. Let op: bind zelf nooit voorbij de weer haak! Zo blijft de haakbocht mooi vrij van materiaal.


2. Zelf vis ik op wat diepere plassen met de streamer, dus ik bind halverwege nog wat lood draad in. Omdat zonkers water opnemen worden ze al vrij zwaar dus het is niet noodzakelijk. Dit doe ik gewoon door het lood draad op de haak steel te binden en erom heen te wikkelen. En dan af te binden. (zie foto punt 4)


Flashabou

3. Eenmaal de haak te hebben ingebonden met wat draad, ga je weer terug naar het eind. Nu kunnen we beginnen aan het staart gedeelte. Je bindt altijd van achter naar voren. Zo overlapt alles perfect en zit er ook niks in de weg met het binden zelf. Zelf bind ik nog wat flashabou in, dit om toch nog wat glitter en glamour aan de streamer te geven. Dit hoeft niet per se. De lengte is optioneel, ik hou meestal zon 10 cm aan. Bind dit goed vast, liever teveel als te weinig. Eenmaal dit gedaan te hebben pak je de zonker strips van konijn. Hiermee gaan we het staartje maken. Je kunt een enkele staart maken of een dubbele. Ik kies zelf voor dubbel. De lengte mag niet al te kort gemaakt worden. Hoe korter de staart hoe minder actie erin. Zelf houdt ik net zoals de flashabou 10 á 15cm aan. Bind deze boven op de flashabou, en bind deze ook weer stevig af! De meeste mensen doen bij iedere afbinding een druppel seconde lijm erop. Dit doe ik zelf niet, want een streamer mag van mij bij een 5 snoeken best al gaar/verrot zijn. Ik trek het bind draad gewoon goed strak aan.


Dubbele staart

Hoofd zonker

4. Eenmaal de staart te hebben ingebonden, gaan we de zonker bevestigen waar we het lichaam mee maken. Deze bind je ook weer boven op de uiteinden van het staart gedeelte. Ik zorg wel dat de haren in de stand staan tegen de klok in, zo gaan ze straks mooi wijdt uit staan. Eenmaal deze vast te hebben gezet begint het simpele. Je zorgt dat je bobbin holder voor bij de haak oog zet. En vervolgens draai je de zonker strip gewoon met de klok mee om de haak steel. Zorg wel dat de haren niet onder het nieuw gedraaide gedeelte komt! Ik voorkom dit door bij iedere nieuwe wikkeling de haren naar achteren te strijken en even vast te houden. Toevallig maak ik een redhead en komen en bestaat hij dus uit 2 kleuren. Op ongeveer 2/3e van de haaksteel bind ik de zonker weer vast. Hier doe ik wel een druppeltje seconde lijm op. Als je één kleur gebruikt kun je dus door wikkelen tot het haak oog.


2/3e ingewikkeld

2e zonker ingebonden

5. Vervolgens als je de eerste zonker vast heb gezet pak je de 2e zonker van de andere kleur. Deze bind je boven op de afbinding van zonker 1. Bind deze ook weer stevig in, en doe daar ook een druppeltje seconde lijm op. Zorg dat je bobbin holder weer bij het haak oog zit, wikkel vervolgens net zoals in stap 4 de zonker met de klok mee tot aan het haak oog.


En afgebonden, nu nog lijmen

6. Vervolgens zet je de zonker vast en kunnen we hem afwerken. De kop kun je zo dik af binden als je zelf wil. Maak hem wat dikker als je nog ogen wilt plakken. Het is wel belangrijk dat dit goed stevig gebeurd! Want hier ontstaat vaak de hoofd oorzaak waarom materiaal los begint te laten. Als de kop netjes is afgebonden lak je deze goed af met seconde lijm. Even laten drogen en lak hem daarna met 1 á 2 lagen af met nagel lak (blank) of lak wat je bij de vliegvis winkel haalt. Als je dit gedaan hebt, laat je alles goed drogen en is het klaar. Een simpele maar leuke streamer die zeker zijn vissen op de kant gaat brengen!! Mooier kan niet toch?


Eind resultaat

Het kammetje

Nou het nadeel van deze lange haren; Deze zit vaak vol met klitten of deze komen er tijdens het zwiepen met je vliegenlat wel in. Zo heb ik de eerste test sessie met de racoon zonkers een meter + vis mogen verspelen. Tot 4 keer toe te hebben toe gehapt en een aantal minuten te mogen drillen. Ik snapte er geen biet van tot dat ik hem na de 4e keer bij de kant heb kunnen krijgen en zag wat er aan de hand was. Doordat er klitten in de lange haren zaten werd de snoek niet gehaakt. Maar bleef het hele spulletje aan de tandjes plakken/haken van de boven kaak. Bij iedere kop schudding met de bek los vloog deze er dus met dezelfde gang als het erin ging, er ook weer uit. Hier moest een oplossing voor komen. Nu kun je een stukje staaldraad achter in binden in een lus vorm en daar een dreg op monteren. Maar hier blijft vaak de staart om heen hangen. Dus besloot ik naar de dierenwinkel te gaan en een kam op te halen waar je konijnen en cavias mee kan kammen.


Uitgekamde haren en klitten

met het fijn getande gedeelte! Dan maar met de grove, ook dit ging niet zo makkelijk zoals ik het zou willen. Na een 5 min kam werk was de streamer ontklit, plus al het losse bond en haren waren eruit gefilterd. En schrik niet er komt bij het kammen heel wat uit! Dit doe ik dan ook na iedere vis sessie weer. Wel eerst even laten drogen natuurlijk!Tevens is dit ook een stukje onderhoud van je streamer! Dit is mijn erg simpele manier van streamers binden, ik hoop dat ik sommigen die in het binden een hard hoofd hadden toch wat wakker heb kunnen schudden dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft en lijkt.

Jacco HeldoornReacties

Er zijn 3 reacties

 Kj visser schreef op 09-06-2011 om 11:52:14
Ip opgeslagen


ziet er goed uit ,
gr KJ

 Pieter schreef op 08-06-2011 om 21:46:58
Ip opgeslagen


Erg leuk en informatief artikel Jacco!! Wellicht ga ik ook ooit mij eigen streamers binden. Maar tot het zover is mag jij er eerst nog een aantal voor me binden. Je hebt mijn verlanglijstje!

 Marco schreef op 08-06-2011 om 21:37:03
Ip opgeslagen


Zeer leuk en interessant stuk informatie Jacco. Heb zelf ook een aantal streamers, af en toe wel leuk mee gevangen (nee, niet op de vlieghengel) maar vaak te weinig gebruikt.  
En dat tijdsprobleem, dat heb ik ook  

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01839 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign