Bootvisdag friesland 2010 eindelijk!
 Geplaatst op  02-12-2010  door Sybren
4183 keer bekekenAlhoewel het verschrikelijk moeilijk is een Elfstedentocht in Friesland te organiseren, valt het met een visdag van www.snoeken.net in Friesland ook niet mee. Januari 2010 stond de eerste dag geplant toen lag er ruim 10 cm ijs en maakte ik op schaatsen mijn rondes op de stek. De dag werd uitgesteld naar februari. Ook toen was het naar een korte dooi weer gaan vriezen. Weer moest ik de boel afblazen, aan een verdere visdag heb ik toen geen aandacht gegeven omdat het ontzettend moeilijk werd om voor maart de snoek nog te belagen. Wij Ulbe en Sybren hebben maar besloten die dag te gaan ijsvissen. Met een bijl en een zaag werd er een mooi gat in het ijs gemaakt om daar die dag onze dobbers in te laten landen, verdere vangsten bleven uit. We hadden het gedaan het stond op onze hengelsport cv! September 2010 kwam het idee in mij op om het nog een keer te proberen. En wel op 27-11-2010 een beetje eerder want ja wie verwacht nog winter in november de aarde warmt immers op! En drie keer is scheepsrecht toch ?


Het is zaterdag 27-11-2010 toch weer winter in Friesland! Het 6:15 als de wekker gaat eigenlijk heel ongewoon ik hoef pas om 7:45 bij de helling te zijn. Normaal zou ik nog een uur blijven liggen! Ik storm direct naar de computer om de buitentemperatuur te bekijken -5! Shit wat nu straks is alles dicht gevroren! Sommige deelnemers moesten bijna twee uur rijden snel bel ik Ulbe. Die verteld mij direct uit zijn nest te kruipen en te gaan kijken bij een andere helling (Plan B). Zoals gewoonlijk gaat dit zo snel dat ik nog geen tien minuten later Ulbe alweer aan de telefoon heb: Jooh hier is het helemaal ijsvrij. In tussen heb ik de koffie klaar en is Ulbe bij mij thuis gearriveerd, en is het tijd om het water op te zoeken. Om 7:35 bij de helling aangekomen is het er al een grote drukte een klein half uurtje later liggen er 7 boten in het water! Een enkeling bestookt eerst de plaatselijk supermarkt wat toch hilarische beelden op levert
 

 


Na een praatje met iedereen gaan we massaal het water op om onze grote groene vriend te belagen met grote stukken plastic, hout en rubber. Al trollend zet ik direct koers naar een van de mooie vaarten met haventjes! Al snel kom ik er achter dat een paar nachten vorst hier meer dan genoeg is om de boel te bevriezen, jammer want dit valt toch onder de hotspots. Als we bij een brug aankomen waar het bijna onmogelijk is om aanbeet vrij onder door te varen. Krijgt Ulbe zijn eerste aanbeet en die blijft hangen na een korte dril staat heeft Ulbe een klein snoekje van 50 cm in de handen. De kop is er af we hebben vis aanboort. Na weer een kleine honderd meter door het ijs ploeteren waren we eindelijk op groter water.


Na een klein half uurtje ben ik wat aan het klooien en vergelijk ik wat screaming devils, al prutsend krijg ik een dikke aanbeet op 4 meter diepte met een SD. Na een paar flinke stoten is de druk weer van de lijn. Als we een klein haventje in trollen krijg ik weer een aanbeet en weer na een paar stoten los. We besluiten hier dan maar eens een paar Jerks zwemles te geven, na zoon 20 minuten is het akelig stil, inmiddels varen Jeffrey en peter ons voorbij, (om ons visles te geven). Enkele minuten later is het raak en hebben ze vis aanboort. Een tweede liet ook niet lang op zich wachten. Die waren goed bezig dat blijkt ook wel als ik aan het eind van de dag telefoon krijg , goed bezig. Wij kiezen er ook voor om trollend weer verder te gaan als Ulbe zijn Grandma te water laat is het direct raak. Een snoek van net geen 60 cm had zich flink verkeken.


Ulbe voorspeld dat ik hier na een paar pak, maar het blijft akkelig stil op een enkele aanbeet na, intussen maak ik even telefonisch contact met de rest van de vloot. Ook daar zijn de vangsten niet zo denderend. Op de boot van Jeffrey en Peter na die weten de 1 na de ander te haken. Waar ik wel heel erg blij om was mede omdat de heren bijna 2 uur in de auto hadden gezeten om hier te komen. En de avond er voor mij nog een mail stuurde met een afmelding na een telefoontje met een overtuiging dat ze wel moesten komen dat het wel wat mee zou vallen waren ze er toch. Koud hadden ze het niet meer want ze stonden de hele dag vis te drillen! Inmiddels loopt het richting 12:30 uur en besluiten wij de afgesproken molen op te zoeken waar de broodjes, soep ,koffie salades enz op ons lagen te wachten. Ook hier doen we nog een paar wanhopige pogingen. Jerken verticalen backtrollen het doet allemaal niks! Om 1 uur gooien we de boot aan wal om te lunchen en moet in te drinken, en daarna resultaten te boeken.


Wordt vervolgd.Reacties

Er zijn 15 reacties

 gert schreef op 06-12-2010 om 09:43:02
Ip opgeslagen


Mooi verslag, helaas kon ik er dit jaar nog niet bij zijn hoop op een volgende keer, KJ ben op dit moment bezig met de renovatie van je oude vertrouwde Sylvan.

M.v.g Gert Verwoert

 meindert schreef op 05-12-2010 om 13:48:11
Ip opgeslagen


Man Man jongens wat een dag ik baal er van dat ik er niet bij kon zijn (we hielden onze verjaardag) in het heerlijke winter weer volgende keer zal ik er zeker bij zijn en als het goed is met men eigen boot  

 Pieter schreef op 04-12-2010 om 12:26:03
Ip opgeslagen


Ontzettend leuke dag gehad. Heel goed georganiseerd Sybren en Ulbe! Bedankt.

 Fokke schreef op 04-12-2010 om 11:40:13
Ip opgeslagen


Beste Sybren en Ulbe,

Als een normaal denkend mens een extra blokje hout op het vuur gooit, gaan er nog sportvissers een hengeltje uitgooien.
Wie weet nu wat hij mist?
In ons geval kan ik zeggen dat wij een geweldige dag hebben gehad We hebben genoten van de omgeving en het gezelschap. Voor herhaling vatbaar! Ruurd en Fokke.

 Pimholthof schreef op 04-12-2010 om 10:25:51
Ip opgeslagen


Sybren, top verslag! Wacht met smart op deel 2! Volgende keer maar in september/oktober!

Pim Holthof

 Markjan schreef op 03-12-2010 om 20:12:36
Ip opgeslagen


Leuk verslag mannen, het ziet er uit alsof warme kleding geen luxe was. Top dat onze site zijn naam mocht verlenen aan deze dag, en leuk om de kracht van het internet op deze wijze vorm te zien krijgen. Ik heb de vrijheid genomen de youtube link even aan te passen.

 Kj visser schreef op 03-12-2010 om 19:28:18
Ip opgeslagen


mooie dag gehad ,ondanks de bibber momenten,de ballen en soep smaakten super.
op naar de volgende dag ....
p.s meer foto's van deze dag zijn te vinden op het forum.

gr KJ 

 Marco schreef op 03-12-2010 om 18:45:31
Ip opgeslagen


Mooi verslag jongens. De +/- 150 bock/knak worsten blijven in de voorraadkast staan tot de volgende visdag, that's for sure.  

 Jacco schreef op 03-12-2010 om 18:14:28
Ip opgeslagen


Mooi verslag dames!!!

Nou het wachten nog op deel 2. Graag de volgende keer een iets meer tropische temperatuur  .

 peter van dijk schreef op 03-12-2010 om 17:54:07
Ip opgeslagen


mooi verslag aan nu toe .
nu deel 2 nog.
en maar vast een nieuwe datum priken voor een nieuwe dag boot visdag in friesland?  

 Jeffrey schreef op 03-12-2010 om 16:32:31
Ip opgeslagen


Hey Sybren en ulbe.
Leuk verslag.
We hebben genoten bij jullie, mooi viswater hebben jullie daar.
We komen er zeker nog een keer terug?
Wij gaan in het nieuwe jaar ook een visdagje bij ons doen.
Op naar deel twee van het verslag.

Gr. Jeffrey

 Peter schreef op 03-12-2010 om 15:35:09
Ip opgeslagen


Mooi verslag Sybren....op naar deel 2!!

 wouter schreef op 03-12-2010 om 08:47:59
Ip opgeslagen


Ziet er cool uit. Letterlijk en figuurlijk dan. Marco en ik vonden het erg jammer dat wij er niet bij konden zijn. Ons (boot)sleuteltje is nog steeds niet terecht.

 Jan hendrik schreef op 03-12-2010 om 08:19:11
Ip opgeslagen


Leuk verslag siebren en de dag was super georganiseerd!! heb genoten van de soep en de ballen.... ga zeker nog eens visssen bij jullie!!

wacht met spanning op deel 2 

 Rix schreef op 03-12-2010 om 06:58:00
Ip opgeslagen


Wat is de wereld ook oneerlijk! Terwijl jullie daar klappertandent in dat koude water lagen met de ijspegels aan jullie neus, zat ik als een vorst op een buitenterras verwarmd door grote gaskachels de ene halve liter na de andere weg te tikken.
MAN! Wat was ik er graag bij geweest om die kou te trotseren!!
Volgende keer weer!

Mooi verslag!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.0288 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign