Roofblei? Daar gaan we weer….
 Geplaatst op  26-07-2010  door Pieter
4143 keer bekekenGelukkig koelt het weer een beetje af en is het weer lekker om op het water te zijn. Met de extreem hoge temperaturen van de afgelopen weken vond ik het op sommige dagen niet lekker meer om op het water te zijn. Het was dan echt puffen van de warmte tijdens het vissen. Ook de vissen en dan met name de snoeken lijken het met het warme water ook rustig aan te doen. De vangsten lieten wat dat betreft wel wat te wensen over. Maar daar is dan nog de roofblei en deze lijkt het wel erg naar zijn zin te hebben met de hoge watertemperaturen. Wat gaan deze vissen te keer de laatste tijd. Massaal zagen we ze jagen aan het oppervlak op speldaas. Vangen ho maar, ze zijn in niets anders geĂŻnteresseerd dan het speldaas. Frustrerend om te zien dat ze gewoon langs je kunstaas heen jagen.


Het is zaterdag en ik ga met Hilda naar onze favoriete stek op het grote water. We kiezen ervoor om de dag door een beetje te gaan trollen. Wat zeg ik, gewoon doortrollen tot er wat op klapt was het plan wat ik had. Rond deze tijd van het jaar blijkt het vaak niet lonend om specifieke stekken uit te werpen heb ik het idee. Ik heb daar de laatste tijd wat te veel tijd in gestoken met zeer magere vangsten. Tijdens het trollen heb je nu gewoon meer kans om tegen vis aan te lopen, je dekt meer water en je aas is langer in het water zijn dan ook natuurlijk wat voordelen.


We gaan niet te vroeg op pad deze keer en toch is het nog erg rustig met de trailers op de kade. Normaal gesproken staat het hier vol met trailers maar meer dan Ă©Ă©n kon ik er niet tellen. Het is duidelijk dat dit met de magere vangsten van de afgelopen tijd te maken heeft. Maar goed wij wagen het er gewoon weer op. We zijn al snel op de stek en beginnen aan onze tocht met trollen. De watertemperatuur is alweer twee graden gezakt ten opzicht van vorige week. Toch is het nog hoog met 22 graden.


Het duurt een tijdje maar dan krijg ik eindelijk weer eens een lekkere beuk op mijn handhengel. Het is duidelijk een beste vis die zich waarschijnlijk goed stoorde aan de luide ratelplug. Als er dan even later een mooie snoek langs de boot verschijnt en goed uitgedrild lijkt om te kunnen pakken gaat het alsnog mis. De vis doet nog een laatste vluchtpoging door wild te schudden met de kop. De ratelplug vliegt door de lucht en ik weet hem nog net te ontwijken door mijn hoofd weg te trekken. Scheelde niet veel of ik had een plug in mijn gezicht gehad.


We gaan weer verder en het duurt weer even maar dan is het Hilda die met een kromme hengel staat. Ook deze keer is het weer de Screaming devil die gegrepen is, de ratelpluggen zijn duidelijk in trek deze keer. Even later kan ik de snoek voor haar landen en is het haar toch weer gelukt om de eerste vangst binnen boord te brengen. We trollen de dag zo een beetje door maar de aanbeten laten soms lang op zich wachten. Ik krijg op een gegeven moment nog een vreselijke beuk op mijn steunhengel waar een Fatso van Salmo aanhangt. Voor ik de hengel te pakken heb is de vis weer gelost maar aan de stukken uit de Fatso te ziet moest dit een beste snoek geweest zijn.


De aanbeten op de ratelpluggen gaan door want Hilda weet weer een vangst te doen op de redhead screaming devil. Ook deze keer weer een leuke snoek voor haar maar we besluiten om de vis in het water te onthaken. Beter voor de vis met de huidige watertemperatuur en niet elke vis hoeft perse op de foto genomen te worden. Ik krijg nog te maken met enkele aanbeten en lossers en heb dus niet het geluk vandaag aan mijn zij. Toch heb ik nog een vangst gezien voor deze weer vertrok door zichzelf maar te onthaken. Ach, soms halen ze wat extra werk voor me uit handen moet je maar denken……


Op zondag dient zich weer een visdag voor me aan. Deze keer heb ik met Wouter Nijlant afgesproken om bij mij op mijn thuiswater te komen vissen. We hadden rond zeven afgesproken aan de helling en ik had de boot al te water toen Wouter arriveerde. Handen werden geschud en………… Nee geintje Wouter. Sorry beste lezer maar dit is even iets tussen Wouter en mij. De boot lag er dus al in en we gaan direct op pad naar de stek die we vandaag zouden gaan bevissen. Gisteren heb ik hier tijdens het trollen al roofblei gespot en vandaag wou ik maar weer eens een poging wagen om deze exoten aan de haak te slaan. Maar ik wist het eigenlijk al van te voren, waar begin ik aan!!! De roofblei was van tijd tot tijd weer massaal aan het jagen op het speldaas. Hele wolken speldaas van nog geen centimeter lang zagen we zwemmen. Ik heb er zo’n beetje al het kunstaas eraan gehad wat iedere specialistische roofblei visser me zou adviseren. Een expert ben ik niet en het roofblei vissen is ook nieuw voor mij. Maar met wat ik de laatste weken aan ervaring opgedaan heb met het roofblei vissen hier op de stek is voor mij Ă©Ă©n ding duidelijk. Het is een bijna onmogelijk opgave om in deze tijd van jaar roofblei te vangen. Volgens mij moet je het hebben van vergissingen van sommige vissen die massaal aan het jagen zijn. De meeste vissen trappen er gewoon niet in omdat ze echt gefocust zijn op speldaas.


We proberen verder de dag nog wat stekken af te werpen met shads en uiteindelijk weet ik nog een snoekje te vangen. Tussendoor laten we ons toch weer verleiden als we actieve roofblei zien. Het mag niet baten en verder dan het ene snoekje komt het niet. Tijdens een stukje trollen weet ik nog een mooie snoek op een ratelplug te krijgen maar deze blijft jammer genoeg niet hangen. Wouter moest het helaas zonder vangst doen deze dag maar uiteindelijk heeft hij zich toch goed vermaakt. Het spektakel met de roofblei was voor hem ook bijzonder om mee te maken en ook mij laat het voorlopig nog niet los. Volgende week ga ik de stek bevissen met een in mijn ogen gespecialiseerde roofblei visser. Wie, hoe en wat lezen jullie dan wel weer. Ach hier op snoeken.net kennen we hem allemaal…………

Pieter NederlofReacties

Er zijn 2 reacties

 Friso schreef op 28-07-2010 om 21:48:20
Ip opgeslagen


Pieter, je maakt me nu wel verdomde nieuwsgierig. Handen werden geschut en Wouter deed het in zijn broek? Of gaat dit over het tot nu toe wel heel erg pijnlijk maagdelijke visjaar van vriend Jelle, alias de vermeende snoekenMessi uit Boeskoolstad????

ps: uit wel heel betrouwbare bron heb ik vernomen dat onze Jelle vandaag kennis heeft gemaakt met een bijzondere man bij een stuw. Kost een paar tientjes, maar dan heb je ook... weer geen vis:)

 Marco schreef op 27-07-2010 om 12:50:19
Ip opgeslagen


Haha, geweldig...handen werden geschud   Ik weet voldoende   Mooi stukje tekst weer Pieter. Je fanatisme druipt er toch weer vanaf elke keer. Ben zeer benieuwd naar het volgende verslag.
Commentaar van Marco:
Ohja, en natuurlijk weer mooie vissen

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02099 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign