Back with Bertus!
 Geplaatst op  04-07-2010  door Pieter
4185 keer bekekenIn mijn laatste verslag van de visdag op zondag met Bertus op mijn thuiswater liet ik al weten dat we afspraken om gauw weer eens te gaan vissen samen. Het spektakel wat we meemaakten met de roofblei liet ons beiden niet los en de afspraak was dan ook weer snel gemaakt om op vrijdag weer terug te keren naar de stek. Nu zouden we ons wel goed voorbereiden op de roofblei als die zich weer zou laten zien. Het resulteerde er uiteindelijk in dat ik bijna het hele weekend bij Bertus op de boot gelogeerd heb want ook zaterdag zijn we samen nog eens terug geweest. En wat een spektakel hebben we meegemaakt ook al viel het soms niet mee. De roofblei bracht ons bij tijden het hoofd op hol en soms bracht de snoekbaars dan weer uitkomst. Een prachtig weekend vol spektakel en heel vroeg opstaan in het nu volgende verslag.


Het is vrijdagmorgen kwart voor vijf als ik bij de helling aankom. We hebben zo vroeg afgesproken omdat we vorige week de roofblei alleen maar massaal in de vroege morgen zagen jagen. Later in de morgen zagen we toen nog maar een enkele vis door het oppervlak gaan. Een paar minuten later arriveert ook Bertus en kunnen we op weg naar de stek. We hebben een zwoele nacht achter de rug en de natuur is nu echt op zijn best. Er staat bijna geen wind en de zon komt langzaam op achter de horizon. Als we op de stek aankomen kijken we allebei gespannen rond en we staan zo strak als snaar als we hetzelfde tafereel als afgelopen zondag weer zien gebeuren. Overal jagende roofblei………..


Voorzichtig benaderen we de stek en beginnen onze aasjes tussen de jagende roofbleien in te werpen. Een tip van de roofblei specialist Bas hier op snoeken.net om vooral met lange slanke plugjes te gaan vissen heb ik natuurlijk niet in de wind geslagen. Een longcast rapala plugje moet voor mij dan ook het werk gaan doen. Ik heb maar een worp of drie nodig om een vreselijke beuk op mijn hengel te krijgen. Bas heeft het al in zoveel verslagen hier omschreven en geloof me hij heeft geen woord gelogen. Die roofbleien beuken ontzettend hard op je aasje heb ik ook nu mogen ervaren. Een prachtig dril volgt en uiteindelijk komt er na verschillende harde runs een schitterende roofblei van 70cm langs de boot. Bertus maakt wat mooie plaatjes en de vis mag na het onthaken dan weer met een rotgang verdwijnen.


De roofbleien blijven maar jagen om ons heen en we zien verschillende grote en dan heb ik het over echt grote roofbleien door het oppervlak slaan. Toch bleek deze snelle vangst niet de sleutel tot het vangen van veel roofblei. We krijgen allebei nog een paar ontzettend harde beuken op onze aasjes maar weten vooralsnog geen vis meer te haken. Het is om gek van te worden als je al die grote vissen om je heen ziet jagen en je kunstaas niet aan lijken te kijken. De komende uren blijven we van alles proberen maar uiteindelijk zien we net als vorig week de roofblei langzaam ophouden met jagen.


We besluiten de roofblei even te laten voor wat het is en gaan over tot het aanwerpen van een stek met shads. Bertus staat al een snoekbaars te drillen terwijl ik nog met een paar worpen de roofblei probeer te verleiden. Ze laten me nog niet met rust……. We hangen allebei weer de nieuwe Beavertail van I.T.T. aan de speld om te kijken of het aasje nog net zo goed werkt als afgelopen zondag om snoekbaars over de streep te trekken. De Beavertail in de kleur geel/oranje is mijn favoriet want ook nu weet ik al na een paar worpen een beste aanbeet te krijgen. Het is weer een prachtige snoekbaars die het aas wel kon waarderen en even later langs de boot komt. De shad heeft dan ook een mooie golvende beweging die je met korte halen net boven de bodem kunt laten zweven.


Ook Bertus heeft even later een snoekbaars aan de Beavertail in de kleur zwart/wit hangen. Als de vis langs de boot komt besluit deze ons het werk te besparen en zichzelf te bedienen in het onthaken. Bertus vind het niet erg want hij vond het een side board release formaat…… We besluiten even te gaan trollen om zo ondertussen een boterham te kunnen eten. Bertus blijft met de Beavertail shad vissen terwijl ik er de nieuwe Swimbait aanhang die in het I.T.T. progamma opgenomen is. Een prachtig stukje kunstaas in baarsmotief met een mooie slangachtige loop door het water. Als ervaren roofvisser weet je gewoon dat dit moet werken…. Toch is het Bertus die weer een vis staat te drillen en even later een snoekbaars die ergens rond de zeventig cm geweest is langs de boot brengt.


Dan tijdens het trollen zien we het weer gebeuren. De roofblei begint op bepaalde plekken van de stek goed zichtbaar te jagen. We besluiten weer een poging te wagen ondanks dat het vanmorgen niet leek te lukken. We proberen verschillende aasjes uit en weer lijkt de roofblei nergens interesse voor te hebben. Op een gegeven moment zie ik een roofblei tot aan de boot achter een visje aanjagen dat door het oppervlak probeert te ontsnappen. De roofblei blijft gewoon achter het visje aanzwemmen om er vervolgens volledig overheen te schuiven. Een prachtig tafereel om te zien en nog nooit in mijn leven heb ik van zo dichtbij een jachttafereel van een vis meegemaakt.


Ik hang het kleinste swimbaitje dat in het progamma van I.T.T. opgenomen is aan speld want dit aasje loopt ontzettend mooi door het oppervlak van het water. Rustig vis ik het binnen en het lijkt exact op het tafereel dat ik net meegemaakt hebt. Een vluchtend visje dat door het oppervlak gaat. Ik weet dat het hier mee moet gaan lukken want de roofblei jaagt nu echt door het oppervlak heen. Ik heb dan ook maar twee of drie worpen nodig om weer een ontzettende harde beuk op mijn hengel te krijgen. En echt het zijn ontzettend harde beuken die deze vissen op je aasje doen. Weer een prachtige dril waarbij de vis alle kanten opschiet. Ik sta echt te genieten nu……… De roofblei geeft het na verschillende harde runs op en ik kan mijn tweede roofblei van exact 70cm aan boord pakken.


Maar zo snel als we de roofblei zagen komen zijn ze ook nu weer vertrokken en het lijkt deze morgen dat ze zich heel snel verplaatsen. We verleggen onze visserij nu ook weer tot het werpend vissen met shads en het is uiteindelijk de kipershad die me nog een leuke snoekbaars oplevert. Het is rond het middaguur als we besluiten dat het genoeg geweest is. Het is tropisch warm aan het worden en met de afspraak om morgenvroeg weer terug te keren nemen we afscheid. Dan zullen we weer een poging ondernemen om de roofbleien te verleiden maar we weten nu al dat dit weer zwaar gaat worden.


Zaterdag.
Het is kwart over vijf als ik met Bertus in mijn kielzog bij de helling aankom rijden. We hebben blijkbaar een perfecte timing samen……. De temperatuur van afgelopen nacht komt gelijk aan een gemiddelde dag temperatuur van een Hollandse zomerdag want met dik twintig graden hebben we weer een zwoele nacht achter de rug. Aangekomen op de stek lijkt de situatie anders dan de dagen hiervoor. We zien hier en daar een roofblei jagen maar niet meer zo massaal als gisteren. Hoopvol beginnen we te werpen maar het duurt ontzettend lang voor we aanbeten krijgen. Het swimbaitje wat me gisteren een prachtige roofblei opleverde krijgt een aantal malen een ontzettend tik maar de roofblei lijkt niet volledig toe te slaan. We wachten de morgen door op zichtbaar jagende roofbleien om deze aan te werpen. Het is een frustrerend spelletje wat we spelen moeten want roofblei langs, onder, achter, en voor de boot zien jagen en dan heb ik het echt over hele grote exemplaren. Maar vangen blijkt geen makkelijke opgave. Het is Bertus die met een Chubby darter van Salmo een aantal jagende roofbleien aanwerp en dan werkelijk vlak onder de top een ontzettende beuk krijgt en hiermee alles verspeelt. Ontzettend balen natuurlijk maar het is niet anders……… Ik kan nog een heel verhaal op gaan hangen maar we weten uiteindelijk deze dag geen vangst te doen. Het weer is ontzettend onstabiel vandaag en de wind draait bijna 360 graden rond. Onweersbuien dreigen maar blijven gelukkig voorlopig uit, toch vertrekken we vroeg van het water. Het spektakel wat we ook deze dag meegemaakt hebben had ik echt niet willen missen en Ă©Ă©n ding kan ik verzekeren, die roofbleien zijn nog niet van me af………….

Bertus bedankt voor deze ontzettende leuke visdagen!

Pieter NederlofReacties

Er zijn 4 reacties

 Rix schreef op 06-07-2010 om 18:12:26
Ip opgeslagen


Gaaf!! Moet ook maar weer eens vroeg uit bed dan!

Heel mooi verslag, en super vissen zeg!!

Als Pieter z'n kop ook ergens op zet.....  

 Volkmar schreef op 06-07-2010 om 12:32:33
Ip opgeslagen


Gaat lekker daar Pieter! Een tip voor die beuken die niet blijven hangen: 9 van de 10 keer als je dit voelt probeert de roofbei niet je aas te pakken maar knock out te slaan. Dit zie je vooral veel in deze periode. Ze rossen door een school vis, slaan met kop of staart vissen knock out en draaien daarna om, om bewusteloze visjes op te snaaien.

Wat ik doe na zo'n beuk, en dat is moeilijk want je bent geneigt hard aan te slaan, is mijn aas abrupt stil laten vallen, om na een seconde of 2-3 weer snel op te starten. En geloof me maar de aanbeten die je op dat stilhangende kunstaas krijgt zijn ook wel zo ongenadig hard.

Met de vliegenlat en een klein streamertje lukt dit vaak het best omdat deze mooi blijven zweven, maar met ook pluggen en pilkers werkt dit trucje.

Succes!
Volkmar

 Bas schreef op 05-07-2010 om 20:48:19
Ip opgeslagen


Pieter, dat wat jij nu meegemaakt hebt en omschreven... Ik kan het niet anders maken, maar dat is nu roofbleivissen. Soms is het te doen en vang je er een paar en soms is het taai en vang je ze niet terwijl ze er wel zitten en jagen. En soms. Tsja, soms is het oorlog en kan je niets fout doen. Ik weet wat je hebt doorgemaakt daar op het water. En wat jammer ook dat het zo ver van me vandaan is waar jij die vis hebt gevangen. Veel succes de volgende keer!

 Marco schreef op 04-07-2010 om 22:45:42
Ip opgeslagen


Potverdorie Pieter en Bertus. Ondanks de taaie zaterdag lijkt er ook geen vis veilig voor julie. Vorige week roofbleien spotten en de week erna een paar zeer mooie zilveren pijlen vangen. Knappe vissen hoor. Maar warm was het zeker...ook hier.

Lekker stukkie tekst weer  

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01816 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign