Overtuiging of bevestiging……
 Geplaatst op  16-06-2010  door Pieter
4174 keer bekekenWie wil weten of hij het goed doet waar hij mee bezig is zal daar een bevestiging op moet krijgen. Zonder bevestiging zal hij niet weten of hetgeen hij mee bezig is ook goed is toch………. Of kun je iets goed doen zonder daar een bevestiging op te krijgen. Met andere woorden, is het vertrouwen zo groot dat je iets doet en de overtuiging hebt dat je het goed doet zonder die bevestiging te krijgen. Nee, nee geen paniek. Pieter is niet aan Ă©Ă©n of andere filosofische cursus begonnen en gaat dit nu in de praktijk brengen. Later zal duidelijk worden waarom dit verslag met deze filosofische woorden begint.


Zondag stond een visdag met Marco gepland. Op hetzelfde water waar ik zaterdag met Hilda ook al geweest was. Hierover kan ik kort zijn, na uren trollen een flauwe aanbeet en aan het einde een volger van een hele beste snoek na een kantje uitgeworpen te hebben. Nu leent dit water door zijn structuur en prachtige plantenbedden zich uitstekend om werpend af te vissen. Zij het niet dat ik met Hilda vaak alleen maar trol met de boot omdat het werpend vissen haar niet ligt. Ze heeft er geen vertrouwen in en vindt het een veel te intensieve visserij waarbij ze bang is dat ze zomaar wat aan het doen is. Ze heeft er tot nu toe ook nooit een vis mee gevangen en dus nooit die bevestiging gehad dat ze goed bezig is. Meteen de eerste link naar het intro van dit verhaal.


Het enige tafereel van deze dag was overigs dat we dwars door een enorme wolk aalscholvers voeren die over de hele breedte van het water aan het jagen waren. Als op een afgesproken teken duiken deze beesten massaal onder water om te gaan jagen. Het is toch wel een indrukwekkend gezicht hoe ze in dat samenspel opgaan. Je hoort maar al te vaak beschuldigende overtuigingen dat deze beesten een massale slagpartij aanrichten maar laten we niet vergeten dat het de natuur is die hier zijn gang gaat. En laten wij mensen nu maar al te vaak ingrijpen in diezelfde natuur waar het dan helemaal mis gaat. Ikzelf blijf toch altijd een beetje voorzichtig met het veroordelen van de natuurlijke gang van zaken. Maar al te vaak zijn het lieden die er zelf bij gebaat zijn om de beschuldigende vinger richting de natuur te wijzen. Verder ga ik niet in op deze kwestie omdat er al te veel over gezegd is………


Terug naar de zondag die dus met Marco gevist zou worden. Op donderdag had ik hem een gebeld met de mededeling dat ik voor de zondag een vismaat zocht. Nu is dit bij Marco niet tegen dovemans oren gezegd en enthousiast als hij is stemt hij na een wel heel snel beraad met zijn vrouw (sommigen doen er toch iets langer over) toe. Zondag 7 uur aan de trailerhelling was de afspraak en Marco staat dan ook al ongeduldig te trappelen als ik om exact om 7 uur bij de helling aan kom. De boot ligt er snel in en we kunnen beginnen aan ons plan, heel veel werpen en minimaal van stek naar stek trollen. Na twee uur aan Ă©Ă©n stuk werpen krijg ik weer een volger van een hele mooie snoek die bij de boot maar besluit om de achtervolging van het kunstaas te staken. Rustig draait ze weg en bij de volgende worpen zien we geen teken meer van haar.


Het is op een stukje trollen naar de volgende stek waar Marco de eerste snoek pakt op een de fatso. De dreggen zitten aardig in de weg als de snoek naast de boot ligt en het formaat snoek is dan gelukkig nog goed om met de bogagrip op te pakken die Marco bij zich heeft. Zelf ben ik geen voorstander van deze apparaten maar in dit geval is het best te doen. De kop is eraf voor mijn vismaat wat altijd weer een last minder is. We zijn meteen aangekomen bij de volgende stek om af te werpen en hier beginnen we meteen dan ook weer mee. Het duurt niet lang of ik krijg een tik op de Sweeper van Salmo die met rustige slagen door het water gaat. De vis weet ik niet te haken en terwijl we rustig door driften is het waarschijnlijk dezelfde vis die tot twee keer toe op het aas van Marco duikt. Ook hij weet de snoek niet te haken en terwijl ik op elektromotor de drift terug maak en een iets kleiner jerkbaitje gebruik weet ik even later toch mijn eerste snoek te vangen.


We trollen weer een stukje verder naar de volgende stek en hier is het gelijk weer raak voor mij als we al werpend deze stekken beginnen af te vissen. Ditmaal blijkt de kleine Busterjerk in trek te zijn en de snoek vliegt er als een dolle op als ik het aasje tot vlak bij de boot binnenvis. Groot zijn onze vangsten tot nu toe niet maar het plezier van het vangen is er niet minder om. Aan het einde van onze drift op deze stek weet ik nog een snoek te pakken en staat de teller inmiddels alweer op drie snoeken voor mij. En dit op het water waar we gisteren al trollen geen vis konden pakken blijkt het werpend nu wel te lukken. Voor mij althans want Marco wist tot nu toe werpend geen vis te pakken. Zijn kreet dat hij er ondertussen hard uitgevist wordt is voor mij een teken om hem even aan te moedigen om vooral hard door te blijven vissen.


Het loopt al tegen het middaguur als ik besluit om door te gaan naar een stek waarvan ik weet dat er altijd wel mooie snoekbaarzen te vangen zijn. Onderweg naar deze stek trollen we ook nog even een stukje af maar ook nu geeft het trollen geen aanbeten. Aangekomen op de stek besluit ik om ook deze af te gaan werpen. Deze keer met shads op een 17 grams loodkopje. Op de elektromotor maken we een drift terwijl we de stek bestoken met shads die we al tikkend binnenvissen. Ook nu duurt het niet lang of ik krijg een beste beuk op de hengel als ik het shadje tot bij de boot binnenvis. De vis geeft leuke bonkende tikken op de top van de hengel wat al snel verraad dat er inderdaad een snoekbaars gehaakt is. Even later komt deze dan ook naast de boot en blijkt het shadje compleet opgeslokt te zijn. Onthaken gaat toch nog prima en al snel mag de vis weer terug. Dan even later is het echt raak en haak ik een forse vis. De vis gaat meerdere malen goed door de slip en als de vis dan eindelijk aan het oppervlak komt zien we dat het inderdaad om een hele mooie snoekbaars gaat. Deze wordt voor de zekerheid met het net geschept en met een lengte van 84cm een heel mooi resultaat.


Het resultaat bij mijn vismaat blijft echter uit en ondertussen vist hij met hetzelfde shadje als mij. De visserij die we uitoefenen is overigs nieuw voor hem en de twijfel of hij wel goed bezig is knaagt nu ook aan hem omdat de bevestiging maar niet komt. Hier zijn we weer terug bij het intro waar ik mee begon. Hij krijgt maar geen bevestiging in de vorm van een vangst en dit maakt hem onzeker. Ik neem hem op sleeptouw door de manier van vissen met hem door te nemen. Mijn aanmoediging om vooral door te blijven vissen op deze manier werpt dan eindelijk zijn vruchten af door een mooie beuk op zijn hengel. Ook nu komt er bij hem een prachtige snoekbaars boven water en met 79cm een persoonlijk record snoekbaars vangst voor hem. Hij heeft de smaak te pakken en vist met volle overtuiging door en weet warempel even later weer een mooie snoekbaars te pakken. Terwijl hij de vis staat te drillen grap ik tegen hem dat ik er even een dubbelvangst van zal maken. Ik werp in en krijg tot mijn eigen verbazing inderdaad een ontzettende beuk op de hengel maar mis de vis finaal. De vangst van Marco komt in de boot en met 66cm weer een prachtige vangst voor mijn vismaat die ondertussen zijn bevestigingen nu wel gehad heeft. Hij is goed bezig……………


We verlaten de stek en besluiten om de laatste twee uurtjes die we nog plannen te vissen terug te gaan naar de eerdere stekken. Toch weten ondanks de inzet van veel afwerpen geen vis meer te vangen. Wel krijg ik nog een aanbeet maar meer dan een grote kolk achter het aasje laat de vis niet achter. We besluiten dat het om vijf uur genoeg is geweest. Terug bij de helling doen we nog een paar laatste worpen terwijl er een spoor van luchtbellen op de boot af komt. Er blijken twee duikers onder water te zitten die door zwemmen naar ondiep water totdat hun flippers boven water komen. Een praatje met het duikende echtpaar levert ons de informatie op dat er een grote snoek onder een woonboot ligt. Onderweg naar de auto bedenken we een optie om snoeken onder een woonboot te vangen. De oplossing lag volgens ons in een aasje met een schroefje erachter. Dat deze manier van vissen de oplossing zou zijn zou dan moeten blijken uit een bevestiging. Of kun je iets goed doen zonder hier een bevestiging op te krijgen………….. Ik stop ermee want door al dat gefilosofeer kom ik er zelf niet meer uit!

Pieter NederlofReacties

Er zijn 2 reacties

 Bas schreef op 18-06-2010 om 10:17:00
Ip opgeslagen


Dag Pieter. EĂ©n van je sterkste verslagen ooit! En hoe waar is het. Lees er de forums maar op na. De meeste mensen gebruiken hun eigen manier omdat dit in het verleden resultaat heeft opgeleverd. Bas

 Marco schreef op 16-06-2010 om 23:20:08
Ip opgeslagen


Zoh, en weer een college visfilosofie gevolgd alhier  
Nee man, topverslag van een topdag. En inderdaad de bevestiging kreeg ik zeker, niets leuker dan dat.

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01976 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign