Het avontuur in Zweden (deel 2)
 Geplaatst op  26-05-2010  door Pieter
4185 keer bekekenWe gaan verder met het tweede deel van ons Zweden avontuur. In deel één waren we gebleven bij de maandag waar we tien kilometer verder naar nieuwe stekken hadden gezocht. De omstandigheden waren hier iets beter maar het was ook weer niet wat we ervan verwacht hadden. Later zullen we hier nog één keer naar terug keren terwijl het weer ook wat op lijkt te knappen. Maar we moesten eerst door de dinsdag heen. Dat deze dag als een verloren dag beschouwd mag worden lees je verder in het tweede en laatste deel van ons reisverslag.

Dinsdagmorgen, ik kan mijn ogen bijna niet geloven als ik van mijn bed kom en het raam uitkijk. Het is één witte wereld buiten en de sneeuw komt met dikke vlokken uit de lucht. Het plaatje is compleet en het is gewoon volop winter buiten. We overleggen tijdens het ontbijt wat te doen met deze situatie. Het water opgaan met deze omstandigheden ziet niemand zitten en we besluiten het af te wachten deze morgen. We stappen in de auto en gaan de stad in om nog wat boodschappen te doen voor de maaltijd. Tussen de middag gaan we warm eten en het weer lijkt dan ook eindelijk op te knappen. Het is gestopt met sneeuwen en we kunnen eindelijk het water op.


Ronald en ik besluiten om een stuk te gaan trollen op de diepwater stek. We doen een heel stuk aan maar dit verloopt verder zonder aanbeten. Het weer verslechtert ondertussen want de regen komt nu met bakken uit de hemel. We gaan wat baaitjes opzoeken om deze verder uit te werpen maar verder dan een aantal volgers van kleine snoek op onze jerkbaits komen we niet. Later in de middag komen we de andere mannen tegen en zij hadden al wat snoekjes kunnen vangen. Maar ook zij hadden er hard voor moeten vissen want de omstandigheden waren ronduit slecht. We kammen nog verschillende baaitjes uit en komen aan het eind van de dag op ieder één snoekje uit. Doorweekt van de regen en koud tot op het bot gooien we de handdoek in de ring rond acht uur in de avond.


Op woensdagmorgen ziet het er buiten gelukkig weer een stuk beter uit. Het heeft potdicht van de mist gezeten deze nacht maar het klaar heel snel op deze morgen. Het zonnetje komt erdoor als we aan het ontbijt zitten. Ronald en ik besluiten om nog een keer tien kilometer verderop te gaan vissen. Als we aankomen in het gebied wat we bevissen willen gaan we gelijk naar de stek waar we twee dagen geleden een paar leuke vissen gevangen hadden. Het duurt niet lang of ik krijg een misser op mijn jerkbait die ik sikuur tussen de rieten doorstuur. De volgende worp is het gelijk weer raak en vang ik de snoek alsnog. Toch blijft het verder rustig op deze stek en we varen al werpend door naar de volgende rietkragen. We zien wat volgers en af en toe beukt er één op onze jerkbaits maar tot vangsten komt het niet. De vis gaat er gewoon niet vol op wat resulteert in veel missers.


Ronald vist graag met een shad maar ook hier blijft maar sporadisch een vis ophangen. De vissen die we vangen worden ook vaak buiten de bek gehaakt wat al aangeeft dat ze uiterst voorzichtig zijn. We vissen een heel mooi gebied af waar we eerder niet aan toe gekomen waren. Veel vis zien we niet hoewel de stekken er prachtig uitzien. Het weer is uitzonderlijk mooi vergeleken met de afgelopen dagen en hier genieten we dan ook volop van na alle ellende van deze week. Tegen de avond vangen we nog een aantal vissen maar verder dan een tiental snoeken komen we deze dag niet. Het is al laat als we terug gaan en na een half uur varen komen we terug langs ons huisje. Toch besluiten we de diepwater stek nog even aan te doen, maar hier lukt het tot tegenstelling van de afgelopen dagen aan het eind van de dag niet om nog een vis te vangen.


Op donderdag onze voorlaatste dag beginnen we deze morgen met het trollen op de diepwater stek. Het is tenslotte deze stek die ons vorig jaar zoveel mooie metervissen heeft opgeleverd. Ook deze week had ik er al twee metersnoeken vanaf gehaald en we weten dat er gewoon vis moet liggen. Het trollen had ons nog niets opgeleverd deze week en ook nu bleef het zonder een aanbeet. We varen door en gaan op zoek naar andere stekken. Dat deze er in overvloed zijn is het probleem niet maar veel stekken zijn door het te koude water niet interessant. Toch weten we deze dag overal nog een snoek weg te plukken en wordt het qua vangsten onze beste dag. Het gaat ook mooi gelijk op met de vangsten en we vangen om en om snoek deze dag zodat we uiteindelijk evenveel vis hebben gevangen aan het eind van de dag.


Tegen het eind van de dag gaan we terug naar een stek waar we eerder deze week ook al tevergeefs gevist hadden. Toch kenden we deze stek van vorig jaar als een stek met prima vangsten. Het kwam toen voor dat we hier meerdere dubbelvangsten hadden. Dat de situatie niet met vorig jaar vergeleken kon worden werd ook nu al snel duidelijk. Ook nu wisten ondanks veel inzet met verschillende aasjes niet tot vangst te komen. Al vissend komen we terug bij de diepwater stek en we besluiten hier meerdere driften te maken over een bepaald stuk waar eerder ook al mooie vissen vanaf kwamen. Ik vis hier met shads die ik tijdens het terug vissen af en toe naar beneden laat vallen. Doordat het hier zo ontzettend diep is kun je zo verschillende waterlagen afvissen. Na een aantal driften is het dan eindelijk raak en haak ik een mooie vis. De vis kan hier goed zijn gang gaan en na een machtige dril kom er dan ook weer een hele mooie snoek langs de boot. Met een lengte van 1.04m mijn derde metervis van deze week. Een prachtige afsluiter van deze dag.


We zijn aangekomen bij de vrijdag. Onze laatste dag vissen op dit prachtige water en onze laatste kans om nog een paar mooie vissen te vangen. Het weer is de laatste twee dagen enorm opgeknapt en de watertemperatuur begint nu ook iets op te lopen. Ronald en ik hadden een plan gemaakt voor deze laatste dag en onszelf plechtig beloofd wat er ook gebeurt aan het plan te houden. Eerst zou er drie uur lang op de diepwater stek gevist worden. Daarna zouden we een aantal baaitjes aandoen waar we de afgelopen dagen vis gezien of gevangen hadden om aan het eind van de dag weer drie uur op de eerste stek te vissen. Zo wilden we nog wat aantallen vangen en aan het begin of eind van de dag wat grotere vissen te pakken.


Aangekomen op de eerste stek lijkt het plan warempel vruchten af te gaan werpen. Bij mijn eerste worp is mijn shad nog maar net op diepte gekomen en ik voel een flinke dreun op de hengel. De shad is als het ware in zijn vrije val opgepakt door een snoek. Na een pittige dril komt er een mooie snoek langs de boot. De shad was volledig verdwenen maar het onthaken ging toch nog vlot en met 95cm was deze snoek een heel leuk begin van de dag. Maar zoals zo vaak deze week bleven we de uren daarna zonder ook maar een aanbeet. We maken de drie uur vol en gaan dan verder op pad. De baaitjes die we de komende uren aandoen geven in tegenstelling tot eerder deze week nu wel vaak wat aanbeten of vangsten. De meeste baaitjes die goede vangsten geven liggen vol in de wind die deze dag goed aantrekt. De snoek lijkt er goed op te reageren en zo vangen we de dag door toch nog een leuk aantal vissen.


De dag vordert snel en we zijn al weer toe aan onze laatste drie uurtjes vissen van de dag zoals we volgens plan besproken hadden. We komen terug op de eerste stek van de dag en vissen hier zo al driftend een kant af. Telkens weer trek ik de boot op de electromotor terug om zo dezelfde drift weer te maken. Het blijft lang rustig maar we volharden in ons plan en dan gebeurt er iets wat we niet meer verwacht hadden. Als ik in een laatste poging nog eens verwissel van shad krijg ik meteen een geweldige beuk op deze shad bij de eerste worp. Het is meteen duidelijk dat het om een grote vis gaat en na een dril waarbij de vis stevig op de hengel beukt komt er werkelijk een prachtige vis bij de boot. Landen gaat prima met die grote kop en met een lengte van 1.10m een mooie afsluiter van deze week dacht ik nog bij mijzelf. Voldaan schenkt ik nog maar eens een kop koffie in terwijl Ronald nog stevig door staat te vissen. Als ik de bak koffie naar binnen heb besluit ik ook nog maar eens een paar worpen te maken. En het is drie worpen verder als ik weer een geweldige beuk op de hengel krijg. Ronald kijkt me een beetje vertwijfeld aan maar inderdaad sta ik weer een grote vis te drillen. Ook deze keer komt er weer een prachtige vis langszij en met een lengte van 1.07m mijn vijfde meter deze week. We werpen nog even door en vooral Ronald gun ik nu nog een leuke vis. Het zit er niet meer in voor hem en het wordt echt tijd om te gaan. Het zit erop voor deze week want we moesten deze avond alles nog pakken om morgenvroeg weer te vertrekken.


De volgende morgen vertrekken we in alle vroegte en laten Zweden weer achter ons. Het werd een week om niet snel te vergeten. We hebben het niet getroffen met het weer want het voorjaar was heel laat dit jaar. Dit heeft grote invloed op onze vangsten gehad en er moest dan ook heel hard gewerkt worden om tot vangst te komen. Zoeken, zoeken en nog eens zoeken was het om vis te lokaliseren. Vaak liep het dan op een enkele vangst uit want de snoeken hadden elkaar nog niet massaal opgezocht. Dieper vissen met shads was de oplossing om nog leuk snoek te vangen maar toch heb ik met jerkbaits ook nog leuke vangsten kunnen boeken. Mijn gouden duo was een Busterjerk en shalty shaker shads. Ook de Kipper shad van Manns heeft mij enkele vissen boven de meter opgeleverd.

Onze ervaring was toch dat we met een week vroeger als voorgaande jaren en een laat voorjaar de plank mis hebben geslagen dit jaar. Wellicht zullen we volgend jaar iets later onze visreis plannen of zullen we dan weer te laat zijn

Het blijft vissen!

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 5 reacties

 Debie Youri schreef op 28-05-2010 om 20:55:49
Ip opgeslagen


P,

weer een mooi verslag, ik zou zo weer terug willen bij het lezen en vooral bij het zien van de foto's. Soms lijkt het toch wel zomer, ware het niet dat iedereen toch weer goed aangekleed was. Het was weer fijn om samen weg te zijn, en inderdaad al bij al hadden we meer dan 10 metervissen samen, eigenlijk zijn we rotverwend geweest. Wanneer is het goed geweest? Bijna altijd als je in zo'n prachtige natuur kan vertoeven, zelfs met Luc bij op de boot! Zal ik al terug boeken? Tot spoedig, groeten,

Youri

 Luc Mussen schreef op 27-05-2010 om 19:40:16
Ip opgeslagen


Pieter; een mooi verslag van een geweldige visweek. Inderdaad moeilijk te vangen vis maar we hebben er het beste van gemaakt. Ik kijk alweer uit naar onze volgende reis, ben al aan het denken naar ons menu voor volgend jaar. Met Ronald als kok mag je gerust de lat hoog leggen. Moraal van het verhaal zelfs in Zweden moet je zoeken en vechten voor een vis te vangen.
Heren nog eens bedankt voor deze leuke reis.
grtn luc

 Wouter schreef op 27-05-2010 om 14:02:07
Ip opgeslagen


Zo is dat jongens! 5 metersnoeken in een week.. Pfff... Ik zou er direct voor tekenen!

 Rix schreef op 27-05-2010 om 00:05:43
Ip opgeslagen


Zozo, je hebt er wel een heel mooi verslag van gemaakt met schitterende foto´s!
En toch even 5 meters pakken, tsja, wanneer is iets goed...
Hoe dan ook heeft het jullie een leuke week, en ons schitterend leesvoer opgeleverd! Tot snel!! Gaan we kijken of die nederlandse meters er ook al weer zin in hebben!

 Marco schreef op 26-05-2010 om 22:31:16
Ip opgeslagen


Ondanks de kou en het bikkelen. Leest het heerlijk weg. Prachtige meterbakken weer Pieter, schitterend getekend ook. Ik zou er wel een jaartje tegenkunnen na zo'n tripje.

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02886 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign