Witte kerst
 Geplaatst op  06-01-2010  door Jacco
4175 keer bekekenNa de week voor kerst gehoord te hebben dat er geen plannen waren, heb ik besloten om mijn geluk maar eens te gaan beproeven aan de waterkant. Denk misschien word ik met de kerst ook wel getrakteerd op een mooie groene rakker. Na wat rond te hebben gekeken welke kolken er nog ijs vrij waren, kwam ik dan eindelijk de eerste kolk tegen waarvan ik eigenlijk wel 100% wist dat deze nog los lag. En dit werd uit eindelijk dan ook onze stek voor zaterdag. Donderdag nog even snel wat boodschappen te hebben gedaan was ik er klaar voor. Nu nog even de 1ste kerstdag overleven en dan was het zover.


Na me vismaat te hebben gebeld om te vragen of deze eventueel ook nog interesse had om mee te gaan werd er afgesproken om 7 uur s ochtends. Tja, ik kreeg van meerdere mensen te horen dat ik niet goed wijs was. S ochtends om 6 uur liep me wekker af. Ik zou me eerst zowat nog verslapen. Gelukkig zit er tegenwoordig de snooze functie op en herhaalt de wekker zich om de 5 minuten. Vol frisse moed stuif ik me bed uit en maak me klaar. Even snel een groot bord brinta eten want vandaag moest het gebeuren! Ik zag inmiddels dat de sneeuw voor groten deels ook was verdwenen. Zal nou wel een mooie blubber boel aan de waterkant zijn.


Eenmaal aangekomen om half 8, ben ik mijn hengels op gaan tuigen. Voerboot pakken sardines in stukken snijden, me takel voorzien van een sardine en uitvaren die handel. Ik heb gekozen voor de stek midden in de kolk bij een eiland, en de tweede hengel een 30 meter uit de kant op de voorstek. 1e kerstdag ben ik s ochtends even wezen voor voeren, door een 4 tal sardines in blokjes te hebben gesneden en over een lengte van ong. 40 bij 150 meter te hebben verspreid. De hengels lagen allebei om half 9 in. Vervolgens had ik net me warmte pak aangetrokken en zat ik in de stoel, toen de eerste hengel bij het eiland al begon te loeien. Eenmaal aangekomen was het alweer geluidloos om vervolgens nog een 4 tal piepjes te geven. Weer stopte hij. Ik liep weer weg en kreeg nog 1 piepje en toen bleef de boel stil. Achteraf zit je dan weer te denken heb ik te lang gewacht? Had ik al direct aan moeten slaan? Mijn verstand zegt achter af van, die had je bij de 2e reeks piepjes al moeten aanslaan. Maar ik stond beetje met open mond te kijken dat deze hengel na een kwartier al af liep. Dus wou ik er zeker van zijn dat deze door ging. Met in me achter hoofd wel het idee dat nylon over een afstand van +- 200 meter geen optimale beet registratie weer geeft.


Om 10 uur ben ik maar wat broodjes gaan eten. Er stond een stevig windje naast de kolk en ik wilde graag warm blijven, dus voorzie ik mijzelf van wat brandstof. Vervolgens zit ik met me vismaat te praten toen zijn hengel afliep. Eindelijk, word dit hem wel? Rene slaat aan, Hangen! Ondertussen vraag ik hem of de vis goed aanvoelt, met een weer antwoord ja. De vis kwam na 10 minuten aan de oppervlakte. Tot plotseling de druk van de lijn weg knalde en de snoek in onze gezichtsveld vrolijk weer de diepte in zwom. Verdorie, eerste vis van de dag verspeelt. Door twijfels toch maar de onderlijn na gekeken en hem vervangen voor een nieuwe. Ondertussen was het alweer 12 uur geworden en kreeg ik wel zin in warme hap. Ik dacht het is kerst dus ik mag mezelf ook wel verwennen met lekker eten. Dus haalde ik me pannetje met gas stel uit de auto. Even later lag er een lekkere zalm moot in te bakken. Heerlijk wat een kerstmaal! Nog wat speklapjes erop en dan kunnen we er weer even tegen.


Na de middag hadden we besloten om de hengels opnieuw in te halen en te veranderen van stek. Om ze vervolgens daar de hele middag te houden. Hengel 2 ging weer op dezelfde plek als waar deze vandaan kwam. Hengel 1 ging van het eiland terug richting voer plek en dropte ik een 10 meter er buiten en een 10 meter uit de kant.


Ondertussen was het alweer half 2, en had ik weer trek in wat brood. Terwijl ik mijn brood sta te voorzien van een lekker speklapje ging hengel nummer 2 af. Ook deze stopte weer naar een aantal piepen. Ondertussen loop ik me brood in de mond te drukken en gaat de swinger een tikje omlaag en vervolgens weer omhoog. Aan slaan en hangen! De vis voelde goed aan. Na een dril van ong. 10 min kon ik de vis landen. Zoals de meeste vissen op dit water zijn ze allemaal mooi gekleurd en getekend. De vis bedroeg een lengte van 87 cm en was vrij slank. Even op de gevoelige plaat zetten en weer terug in de natuur. Uiteindelijk toch geen visloze kerst voor deze meneer. Na wat praat werk te hebben verricht over waar we de volgende dag gingen vissen, zijn we om 3 uur op gaan ruimen. Om vervolgens nog even de auto in te stappen en te kijken of er op een andere stek die ons te binnen schoot ijs lag. Deze was voor groten deels ook ijs vrij. Dus besloten we om hier de zondag maar te gaan besteden. Het was voor mij weer een mooie dag. Ik heb vis gevangen en we hebben ook de nodige actie gehad en gezien. Wat ons wel opviel was veel halve runs, die er na een 10 tal centimeters lijn te hebben gepakt mee stopten. Ondertussen op de terug weg zit ik al met smart te wachten op de volgende dag. Wat gaat deze ons brengen. Het is voor ons een onbekende stek. Zien er ook nooit collega vissers. We zullen het zien.


Jacco HeldoornReacties

Er zijn 4 reacties

 Alfred en grietje schreef op 09-01-2010 om 08:55:52
Ip opgeslagen


Jacco, we moeten hoognodig eens uit eten met de hengels
Commentaar van Jacco:
Ja idd. Alleen ik denk dat nou alles wel aan het dicht vriezen is  

 Marco schreef op 06-01-2010 om 23:28:25
Ip opgeslagen


Hmmm, wil ik ook wel zo. Helaas nog allemaal ijs hier.
Mooi verhaal Jacco

 Pieter schreef op 06-01-2010 om 20:40:10
Ip opgeslagen


Heel leuk verhaal Jacco. Volop actie en dan toch een leuke vis pakken. Zelf ook nog een dag gevist zoals jullie maar geen enkele actie gehad.

 Rix schreef op 06-01-2010 om 18:55:32
Ip opgeslagen


Kijk, zo is het dood aas vissen wel vol te houden, stukkie zalm, speklapje...
Als ik dan toch zou moeten dood azen, dan zo!
Leuk verslag hoor!!
Commentaar van Jacco:
Altijd goed eten mee nemen.. anders ga je kou lijden van te weinig brandstof hebben  

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.03188 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign