Waar is de snoek?
 Geplaatst op  15-12-2009  door Alfred en grietje
4175 keer bekekenAankomen op je stek, het is nog donker. Aasvissen worden aan de takels gehangen, breekstaafje in de dobber en te water met het spul.
Ik draai me om, om mijn andere hengel klaar te maken en Grietje roept: HANGEN!!! Binnen een tijds bestek van enkele uren een 8a9 tal snoeken op de mat... Klinkt onwerkelijk maar was voor ons op een gegeven moment haast de standaard! Niet de snoeken van 70 80 of 90cm maar de echte grote zware bakken van ver over de 110+.
Ging een 2 tal jaren zo door op deze manier, alles dicht gevroren? Op enkele open mtr2 vingen wij veel zware snoek. Nu een 2 tal jaren later ontdekken wij dat het "minder" wordt. Dagen ipv uren zonder 1 aanbeet of een enkele voorzichtige aanbeet zijn nu de standaard. Hoe en waarom? Tja...als je dat eens wist. Maar ik heb er een paar theorieën over...................! Dit soort vissen hebben we het dan over


Theorie 1+2: De snoek is weg. Nee, de snoek is niet weg! Sterker nog de snoek is er nog steeds in grote getale aanwezig. Je kunt het zien, horen en door een praatje met collega vissers kom je er ook achter dat ze er nog wel degelijk zijn. Grote kolken op het water, of weg spattende vis geeft aan dat de snoek actief is. Daar we dit vaak op bepaalde momenten van de dag meemaken en de snoek niet overal tegelijk kan zijn, kunnen we dus concluderen dat er dus meerderen tegelijk beginnen te jagen. Maar wat eerder een teken was om je dobbers in de gaten te gaan houden kun je bij wijze van spreken nu gerust een ommetje gaan maken. 2: De aasvis is er (nog) niet. Nee, ook de aasvis is er in overvloed. En met overvloed bedoel ik ook overvloed! Als we op de stek aankomen zo rond de schemering lijkt het werkelijk of het regent, zo allemachtig veel aasvis is er dan aan de oppervlakte. Wedstrijden witvissen worden er gehouden en als je geen 20kilo vangt kom je niet eens in de prijzen! Dus ook vreten is er genoeg.

Met zulke pensen kun je niet zeggen dat er geen aasvis is!


Theorie 3: Onze lievelings vijand: de Aalscholver. Geloof ik persoonlijk niet. Snoek heeft van deze rover niets te duchten behalve dan dat hun voorraad aasvis wordt uitgedund. Maar in de vorige tekst hadden we kunnen lezen dat er aasvis zat is, als de aalscholver dit zou opvreten in 2 jaar dan kwam ie nooit en te nimmer de lucht meer in.
Tuurlijk vreten ze vis maar een handvol aalscholvers hier richt absoluut geen schade aan. Ook de meeuwen die hier veelvuldig voorkomen doen hier geen kwaad. Dus in mijn ogen is dit ook het probleem niet.


Theorie 4: Dressuur. Kennen we allemaal want we hebben er allemaal wel mee te maken op onze favo stekken. Uit zich vooral bij de visserij met kunstaas maar ben er van overtuigd dat ook in de doodaas visserij dit fenomeen bestaat! Ook al vis je met dezelfde vissoorten die in het betreffende water voorkomen. Denk ook dat dit bij ons de grootste boosdoener is. Namelijk op de stekken waar wij veel vissen worden geen aantallen meer gevangen daar dit volgens mij een zeer populaire stek is. Echter een 500mtr verderop komen nu de vangst meldingen vandaan. Raar.... maar voor de snoek misschien wel logisch.
De vis die ik hier vreet die er maar een beetje levenloos rond hangt heeft mij al eens een aantal malen een vervelende ervaring opgeleverd, dus ik ga mooi een stuk verderop een happie eten. Ik weet natuurlijk niet of de snoek zo denkt maar lijkt mij niet onwaarschijnlijk. Ook nu kun je proberen andere methoden toe te passen in het aanbieden van het aas. We houden je hiervan op de hoogte!

Je moet wat proberen, maar zo lukt het in elk geval niet Cantor!!


Theorie 5: Internet, iedereen wil natuurlijk een ander laten mee genieten van hun gevangen vissen maar geven vaak in verslagen of door middel van foto's hun stekken prijs. Laat een aantal weken lang je snoeken van een bepaalde herkenbare stek zien en je merkt al gauw dat het hier drukker begint te worden. De hengeldruk neemt toe en je bent weer bij theorie 5! Op zich nog niet zo heel erg mits er dan ook door met name de jeugd van een jaar of 14 tot 16 fatsoenlijk met de gevangen vissen wordt om gegaan. Hebben hier vaak genoeg gezien dat dit niet het geval is. Mtr+ snoeken op de kop in een prullenbak doet de visstand natuurlijk geen goed.
Dreggen van 0,10ct die koste wat kost terug moet naar de rechtmatige eigenaar evenmin. De release door de snoek van een hoge kade te gooien kan volgens de "geleerden" ook geen kwaad, een snoek kan immers zwemmen?!

Al deze theorieën staan volgens mij met elkaar in verband, hetzij de 1 wat meer dan de ander, ik denk dat we de oplossing moeten zoeken in het doorbreken van boven genoemde problemen.
Gaan we ook zeker proberen en is ook wel een beetje een uitdaging.
We gaan hiermee aan de gang en houden jullie hierover volledig op de hoogte!

AlfredReacties

Er zijn 7 reacties

 albert ten Hove schreef op 30-12-2009 om 18:25:47
Ip opgeslagen


A en/of G

Komende jaren zal het nog slechter worden daar. Er is nu een "beroeps"visser bezig. Die vangt daar per jaar ca. 40 ton vis weg.

Google maar eens op de naam en beroepsvisser. Als je meer wilt weten mail me maar even.

 leo reichholdt schreef op 29-12-2009 om 19:19:52
Ip opgeslagen


hoi, ik ben leo reichholdt uit berkel en rodenrijs , een fanatiek snoekvisser de afgelopen 2jaar , was eerst wedstrijdvisser maar ben gegrepen door deze gekkigheid . eigenlijk kan ik nog niet meepraten over jullie ervaring de afgelopen jaren , maar ik ben mij er wel van bewust dat heel de visserij achteruit gaat wat de vangsten betreft . met witvissen gaat het ook steeds minder , ja plekken waar je 40-50 kilo vangt , maar 90 procent van de deelnemers zit op de bus te wachten . vorig jaar toen ik begon in de winter met snoeken ving ik voor een beginner redelijk goed vis , maar als ik dat vergelijk met dit jaar dan is het nu echt de helft minder . goed dat jullie er achter proberen te komen waar dit aan ligt . wat ik wel weet is dat een snoek een zeer slimme en intiliegent beest is , dus wat jullie al zeggen denk ik dat het grootste probleem is de gewenning aan of aasvis of kunstaas . de snoekerij is de laatste jaren enorm toegenomen , overal waar je komt lopen mensen te spinnen of zie je boten die aan het trollen zijn , let er maar op , zeker nu in deze barre winter , veel water ligt dicht gevroren en waar een gaatje te vinden is daar zijn snoekvissers aanwezig . dat zag je jaren geleden niet . ik vis op plassen waar het ,, gelukkig ,, nog helder water is , iedere keer weer is het een belevenis om te zien hoe de snoek mijn kunstaas achter volgt en het gewoon bekijkt en vervolgens de rug toe keert , daar word dus veel gevist en kennen ze de klappen van de zweep . maar ik zal jullie volgen en hoop nog veel te leren .

 Jacco schreef op 24-12-2009 om 19:33:22
Ip opgeslagen


Mooi stukje. Denk dat vooral dressuur een grote rol speelt tegenwoordig. Zelf heb ik het ook op een kolk. 3 jaar terug vingen we als de brandweer en tegenwoordig mag je handen dichtknijpen in paar dagen vissen en dan 1tje vangen. Zelf denk ik dat het komt doordat ze sinds 2 jaar het gemaal niet meer gebruiken en het water echt koffie met melk bruin is geworden.

 Markjan schreef op 19-12-2009 om 16:18:12
Ip opgeslagen


Leuk weer van jullie te horen! En die theorieën... ja dat is altijd lastig. Net als je een waterdichte theorie hebt uitgedacht, gebeurd er iets wat er haaks op staat. Maar in de kern, denk ik dat jullie goed op weg zijn. Als de ultieme theorie er is, en de snoek geen geheimen meer heeft, hoor ik het wel!

 Alfred en grietje schreef op 16-12-2009 om 21:46:15
Ip opgeslagen


Dank Derk en Pieter.
@Pieter, leuke reactie,eigenlijk wat ik van je verwacht had met name over het idee "dressuur". We moeten hier maar eens over door zagen!!

 Pieter schreef op 16-12-2009 om 21:36:44
Ip opgeslagen


Alfred, al je theorieen is wel wat voor te zeggen maar theorie nr.4 is geen spijker tussen te krijgen. Deze theorie ben ikzelf ook al een paar keer tegenaan gelopen. Vaak heb ik net als jij beschreef ook hier een hele grote uitdaging uit gehaald en niet vaak zonder resultaat. Voor de rest prachtige stof om eens dieper over na te denken!

 Derk schreef op 16-12-2009 om 08:06:20
Ip opgeslagen


Jullie theorieen kloppen wel degelijk!! En doen mij soms ook wel de maag draaien... Vooral als sportvisser en liefhebber van de natuur. En stekherkenning, tja het is spijtig te moeten vernemen dat iedereen probeerd op dat ene plekkie te vissen wat ze gezien hebben maar vergeten dat ons land plekken zat heeft waar dikke snoek zit, echter je moet wel even zoeken en durfen te proberen maar is dat nou net niet het leuke van de sport? Ik laat mijn stekken meestal ook vrij op de foto en als een ander daar dan gebruik van maakt... Ach so be it... Plekken en water genoeg dus!!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02038 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign