Er zit muziek in roofblei
 Geplaatst op  07-10-2009  door Bas
4455 keer bekekenSoms als ik me verveel dan gaan mijn gedachten een eigen leven leiden. Je zou kunnen zeggen dat ik dan in mijn eentje aan het filosoferen ben. De meest waanzinnige gedachten en stellingen vliegen dan door mijn grijze cellen. Maar dat is nu eenmaal zo bij iemand die ze niet helemaal op een rijtje heeft staan. Vaak gaat het ook om iets wat me bezighoudt trouwens. Eén van die stellingen heb ik uit den treuren uitgediept. Ik heb de stelling gewikt en gewogen en uiteindelijk heb ik een keuze kunnen maken. Maar dan met grote twijfel toch. Wel nu. De stelling is: Stel dat ik moet kiezen tussen blind zijn of doof zijn? Wat zou ik dan kiezen?


Gelukkig is het allemaal puur hypothetisch geleuter, want in real life valt er niets te kiezen. Je wordt doof of blind of allebei. Of je wordt het niet. Maar zo gaat dat met galoperende gedachtes. Deze stelling kwam niet zomaar uit de lucht vallen omdat in mijn nabije omgeving dit soort dingen in real life wel spelen. Eén ding is wel zeker als ik op die gevallen afga. De twee personen die doof aan het worden zijn hebben meer last van isolement dan de persoon die het licht in de ogen aan het verliezen is. Maar wat zijn 3 waarnemingen?


Kiezen tussen blind zijn en doof zijn is voor mij ook nog eens kiezen tussen twee van mijn belangrijkste hobbys. Namelijk kiezen tussen vissen en muziek. Waarom? Heel simpel. Indien je doof bent kan je nog vissen, maar niet meer muziek luisteren. En indien je blind bent is dat andersom. Vissen is dan eigenlijk onmogelijk geworden.


Roofbleien, mijn favoriete onderdeel van het vissen, betekent voor mij vooral adrenaline in een mooie omgeving. Opwinding en passie. Indien ik weer eens een mooie dag aan het water heb beleefd, dan kan ik er wel weer tegen. Het is een medicijn. Een soort metadon, dus. Muziek daar en tegen betekent passie, stemmingsversterker. Er is altijd wat dat past. En het vraagt altijd naar meer Meer, meer en nog eens meer Het is als een drug. Moet ik meer zeggen? Het moge duidelijk zijn. Ik zou kiezen voor blind zijn.


Muziek heeft wat mij betreft heel veel symboliek in zich. Zo heb ik een nummer dat voor mij symbool staat voor snoeken. En ik heb ook zon nummer voor roofbleien. Indien ik die nummers beluister dan herbeleef ik mooie momenten tijdens het snoeken of roofbleien. Dus in wezen hoef ik het vissen niet eens te missen.


Roofbleien is opwindend. Het is ruig. Het is wild. De omgeving is het ook vaak. Het zal de mensen die iets hebben met muziek niet verbazen dat het nummer dat bij mij symbool staat voor roofbleien een nummer is met gitaarsolos. En niet te zuinig ook. Maar onder het gegier van de gitaren dat aan gillende slip doet denken staat een adrenaline pompende beat. En hoe toepasselijk is de titel: Rockin in the Free World. En in deze uitvoering is niet één gitaarvirtuoos aan de gang maar drie. Het gaat hier om de G3 uitvoering van Joe Satriani, Steve Vai en Yngwie Malmsteen. Drie gitaar goden. Misschien is dat wel de inspiratie geweest voor de G in G3. Wat mij betreft wel.
Hieronder staat de link naar het nummer. Ik moet de mensen wel waarschuwen. Het is heftige muziek. Maar dat is roofbleien ook. De mensen die van gitaarmuziek houden moeten maar eens naar het vingerwerk kijken.
http://www.youtube.com/watch?v=3hSMqjrVKcM


Yngwie komt uit de metal wereld en dat is te horen ook. Ruw, ruig en vooral snel. Dit alles wordt nog onderstreept door zijn uiterlijk. Yngwie is de man die rechts staat te harken op het podium.
Steve Vai is technisch bedreven en vooral snel. Waarschijnlijk vind ik hem de beste gitarist die ik ken samen met Joe Satrinai dan. Maar natuurlijk is dit een kwestie van smaak en tegenwoordig zijn er zo veel gitaristen die het echt kunnen dat ik ze niet allemaal ken.
Joe Satriani is de man achter de G3 tour. En natuurlijk is hij even technisch bedreven als Steve. En hij is vooral snel. Ik weet eigenlijk niet welke van de twee gitaristen ik beter vind, maar ik weet wel dat zijn stijl me meer aanspreekt. Zelf heb ik meer muziek van Joe.


Het nummer geeft exact mijn gevoelens weer ten aanzien van roofbleien:
De eerste noten worden geslagen op de gitaren. Eigenlijk spelen ze nog niet.
(We komen aanrijden en zien voor het eerst de stekken in de verte liggen. De eerste mini motjes fladderen door mijn buik. We stappen uit.)
Het nummer wordt daadwerkelijk ingezet en de gitaren beginnen een langgerekt geluid af te geven.
(We pakken onze spullen. Omkijkend zien we de sterntjes. Het motje in mijn buik begint toch wat meer leven te maken. Dit zou wel weer eens zon dag kunnen worden.)
Yngwie deelt zijn eerste riedel uit. Hij kan het niet laten.
(Het motje in mijn maag heeft gezelschap gekregen van veel soortgenoten. We beginnen te lopen naar de eerste stek.)


De drummer en de bassist beginnen hun ritme te slaan. Meeslepend De song is zijn intro voorbij. Ondertussen worden door de heren gitaristen wat loopjes uitgedeeld.
(De geur van gras, bloemen en water wordt met elke stap sterker. De motjes in mijn maag raken verstrengeld in een liefdesballet en groeien aan tot grote motten. We versnellen onze pas en de laatste meters worden welhaast rennend afgelegd. Daar! Daar moet het gaan gebeuren.)
Het eerste couplet en het refrein wordt door Joe gezongen. Ik geef toe dat zingen niet zijn kracht is. Dan Yngwie weer met zijn riedel. En het tweede couplet met refrein.
(We doen onze eerste worp. De motten bedaren even door de afleiding van de concentratie.)


De gitaren branden los. Nog niet vol, maar de belofte is groot. En natuurlijk is het de ruige Yngwie die het voortouw neemt. De eerst rook komt uit zijn gitaar.
( De eerste bloedverziekende aanbeet laat de parende motten in mijn maag exploderen!)
Steve neemt het over en daarna Joe.
(De roofblei gaat helemaal los, net als de heren gitaristen.)
Dan valt het even stil en Joe begint weer te zingen: Keep on Rockin in a free world
(De slip giert af en toe bij ons en dat doen de motten ook.)
Na een rustige periode brandt het gitaargeweld pas echt los. Wat een vingervlugheid!
(Ook de roofblei gaat los na een periode van kalmte. De adrenaline spoelt door mijn lijf.)


Yngwie zet weer in maar moet afhaken bij Steve en Joe. Zij spelen samen de zelfde solo. Even briljant, even snel.
(Een dubbele vangst! Het kan niet op allemaal! Geweldig!)
De muziek gaat maar door met de opzwepende beat op de achtergrond.
(Het is tijd om te stoppen, maar willen eigenlijk niet. Teruglopend proberen we te kalmeren.)
De afsluitende solos worden ingezet. Je weet hoe dat gaat bij gitaristen. Ze harken er flink op los.
(Op de terugweg zien we nog roofblei jagen. We kunnen het niet laten. Het kunstaas zoeft, de roofblei beukt, wij harken)
Einde nummer, maar het gejank van de muziek gaat door in mijn hoofd. Geweldig nummer!
(We stappen in en rijden terug. Nagenietend, wat drinkend. Nog steeds pompt de adrenaline. Geweldige avond!)


Ja, dat is roofbleien. Het is Rockin in a free world. Dat is het. Wat ben ik blij dat ik niet hoef te kiezen.

(Hieronder staat nog een link naar de muziek zonder beeld. Deze versie vind ik de beste en deze versie is ook op een album van Joe Sattriani te vinden.)
http://www.youtube.com/watch?v=MsITGgcNGIgReacties

Er zijn 5 reacties

 gpb schreef op 09-10-2009 om 14:16:32
Ip opgeslagen


Fantastisch geschreven Bas!
Er zit ook wel een stukje herkenning in, laten nou muziek en vissen twee grote passie's van mij zijn. Misschien ook weleens leuk voor mensen om te jerken op muziek.
Levert soms ook nog onverwachte resultaten op.

 Pieter schreef op 08-10-2009 om 21:33:08
Ip opgeslagen


Zo, ik laat het eerst maar eens rustig op me in werken. Heftig, wat een vertaling dat vissen naar de muziek. Prachtig geschreven Bas, ik bewonder je passie voor het vissen en de muziek. Passie pure passie!!!

 Joey schreef op 08-10-2009 om 15:17:18
Ip opgeslagen


Mooi om te lezen hoe je tijdens je muziek het vissen beleeft!

Maakt van 2 dingen 1 prachtig geheel..

Je hebt een uitstekende muzieksmaak lees ik wel!
alle3 de gitaristen zijn geweldig en de G3 (Guitar 3) is altijd geweldig!

Bedankt voor de mooie tekst, erg inspirerend!

 Alfred en grietje schreef op 07-10-2009 om 22:02:28
Ip opgeslagen


Mooi verwoord Bas. Ben zelf ook groot muziek liefhebber en ook ik ken ze alle 3. Yngwie met de barok en roll en vai die alles van satriani heeft geleerd na 9mnd in een isoleercel te hebben gezeten met alleen een gitaar. Sommige drils vragen echt om een gitaarsolo! Eruption?EVH

 vincent schreef op 07-10-2009 om 22:02:19
Ip opgeslagen


mooi omschreven wat roofblei en muziek met je doet .
je moet de muziek opzetten als je het leest dan snap je voledig wat er bedoeld word.
ik ben dit nou aan het typen en ik hoor nou de laatste stukken die je omschreef .......
en ja dat is roofblei.

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.01752 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign