Snoeken in de zomer?!
 Geplaatst op  23-08-2009  door Pieter
4181 keer bekekenHet is volop zomer in ons land met tropische temperaturen. Afgelopen week hadden we de warmste dagen van het jaar en het lijkt voorlopig nog niet op te houden. Snoekvissen onder deze uitzonderlijke omstandigheden roept toch steeds weer vraagtekens op. Is het verstandig om met deze temperaturen te gaan vissen op snoek? Ik vind dat je kunt door vissen mits je weet waar je mee bezig bent en als we ons aan een aantal voorwaarden houden moet het goed blijven gaan. Ga geen vis eindeloos af staan te drillen en zorg dat je de snoek na de vangst zo snel mogelijk terug zet. Snoek is een vis met gewelds explosies en daarbij gebruikt hij onzettend veel energie. In het warme water zal hij hier minder snel van herstellen en daarom moeten we zorgen dat hij die energie niet verspeeld. Laat de vis daarom niet telkens op kracht komen als je hem binnen handbereik hebt maar handel direct en land hem. Ook ik maakte voorheen nogal eens de fout om de snoek lekker lang uit te drillen zodat hij bij het landen lekker rustig zou blijven. Niet doen nu!!!
Ga geen lange foto sessie houden maar laat je maat direct plaatsjes schieten als jij de vis geland hebt. Staat ook goed voor de foto met het kunstaas erbij. Zo kun je de snoek snel onthaken na het landen en kan hij ook direct weer terug zonder een onnodig lange fotoshoot. Terug in het water houden we de vis stabiel en vaak zal hij dan ook weer zelf weg zwemmen. Geef hem anders even een zetje maar ga niet met het beest zitten klooien door hem zogenaamd te gaan reanimeren. Ik heb namelijk het idee dat ze hierdoor weer onnodig veel energie gaan verspelen. Als je je aan bovenstaande voorwaarden houdt heb je de vis trouwens nooit te reanimeren.


Deze week zijn Hilda en ik twee keer op pad geweest. Het begon afgelopen woensdag op het grote water. Het was taai maar toch hebben we een aantal serieuze aanbeten gehad. Na een tijdje getrold te hebben krijg ik een eerste aanbeet op de twinler. Was trouwens nog een mazzel dat ik de vis haakte want ik was net bezig met wat drinken te pakken. De handhengel had ik hierbij even neer gezet en toen kwam juist die aanbeet. Door snel te reageren kon ik de vis er toch nog aantikken. Maar goed de eerste vis komt bij de boot en blijkt toch een mooie tachtiger te zijn. Dan blijft het een tijdje rustig tot ik een gigantische beuk op mijn steunhengel krijg. Ik zie de hengel diep doorbuigen om daarna weer terug te komen en te gaan beuken. Grote vis denk ik nog bij mezelf. Maar als ik bezig ben de hengel uit de steun te halen voel ik de vis er als het ware af rollen. Zonde want dit was toch wel weer het betere werk.


We gaan verder en tijdens het trollen voelen we op bepaalde plekken ons kunstaas door de scholen brasems tikken. Een raar gevoel trouwens want het lijkt in eerste instantie vaak of dat je een aanbeet krijgt. Mijn ervaring in het verleden is dat je vaak grote snoek tussen deze scholen brasems vindt maar aanbeten blijven voor als nog uit. Wel haak ik uiteindelijk tot drie keer toe een brasem vals. Deze slijmjurken worden allemaal buiten boord onthaakt want ik heb ooit een brasem in de boot onthaakt waardoor ik weken tegen opgedroogt slijm heb zitten kijken. Nee, die komen er bij mij niet meer in.
Uiteindelijk krijg ik nog één keer een beuk op mijn steunhengel maar ook deze keer blijft de vis niet hangen. Het was toch wel weer een leuke middag op het water.


Zaterdag gaan we naar een riviertje in het oosten van het land. Dit riviertje slingert door een prachtig landschap en is daardoor al een beleving op zich. Als je je ogen hier goed de kost geeft steek je veel van de natuur op en we hebben deze dag dan ook volop genoten hiervan. We komen rond tien uur aan bij de helling en maken ons klaar om eerst een stuk stroomopwaarts te gaan trollen. Na zo'n 25 meter komen we onder een brug door en hier is het gelijk raak. Net als het wat dieper wordt laat ik de twinler die aan mijn handhengel hangt iets afzakken. Met mijn duim op de spoel van de reel voel ik de tik op de hengel en reageer snel door de vrijloop weer om te zetten. Direct sta ik met een hele kromme hengel en Hilda vraagt nog of ik vast zit. Niet dus, want ik voel dat ik een zware vis gehaakt heb. De dril houdt ik kort en bij de eerste de beste poging kan ik de vis landen. Na de vis onthaakt te hebben gaat direct het meetlint erlangs want ik twijfel over de lengte van de vis. Exact een meter lang is deze fraaie snoek en mag ook gelijk weer gaan hierna.


Zo dat is nog eens een goed begin van een visdag, gaat dit zo door of was het mischien te mooi? We vissen door tot we uiteindelijk tegen een stuw oplopen en hebben dit stuk geen actie meer gehad. We komen tot het plan om terug met kleine plugjes als de aruka, timber-tigher en mann's op snelheid te gaan trollen. Er worden namelijk steeds meer roofblei vangsten hier gemeld de laatste tijd. Als we dan terug zijn op het punt waar we begonnen hebben we nog steeds geen aanbeet meer gehad. We gaan verder stroomafwaarts tot we aan het eind van het riviertje komen waar het overgaat in ander water. Hier gaan we nog een stuk door maar ook hier blijft het zonder aanbeten.


Terug het riviertje op is het dan toch Hilda die een verlossende beuk op haar steunhengel krijgt. Deze heeft ze net voorzien van een tien cm salmo fatso als hij hard wordt gegrepen. De snoek laat er geen gras over groeien en duikt gelijk de planten in die in de kant staan. Door de druk op de hengel te houden en de boot bij te sturen weten we de vis uit de planten te krijgen. Direct bij de boot land ik de vis en na een foto kan Hilda de snoek zo weer het water in laten glijden. Een sterke snoek van 97cm gaat er weer snel vandoor en was onze tweede vis na vijf uur lang zonder aanbeet te hebben gezeten.


Gelukkig vermaakten we ons wel deze dag want we hebben zelfs nog een koppel ooievaars op een nest gespot en dit is natuurlijk een niet allerdaags tavereel. Verder trollend loop ik vast met mijn steunhengel en na de kunstaas redder ingezet te hebben komt het kunstaas los en kunnen we weer verder. Nou ja verder, bij het uitvaren van het kunstaas loopt dit direct weer vast terwijl we toch voorbij het punt waren waar het eerder vast liep. Deze keer komt het kunstaas niet los en verspeel ik het doordat door de kracht die erop wordt gezet met de kunstaas redder de onderlijn het begeeft. Nieuwe onderlijn eraan met een grote plug van strike pro en tijdens het uitvaren loopt deze weer vast maar deze keer gelukkig op een snoek! Hilda mag voor de derde keer binnen korte tijd haar hengel weer binnen draaien en vraagt of het nog gekker kan. Een mooie tachtiger komt kortstondig aan boord en is gelijk onze derde en laatste snoek van deze dag. Hilda vangt nog een baars op haar favoriete mann's plugje en hiermee besluiten we deze dag. Snoeken in de zomer, genieten van de mooie natuur en alles erom heen. Maar weet waar je mee bezig bent en handel juist en snel.......

Pieter NederlofReacties

Er zijn 5 reacties

 Kj visser schreef op 26-08-2009 om 12:44:52
Ip opgeslagen


mooie vissen , en een mooie omgeving.
hopelijk komen er zaterdag ook een paar van zulke bakken boven water.

gr KJ

 Pim Holthof schreef op 25-08-2009 om 08:13:06
Ip opgeslagen


Pieter,
Leuk verslagje, hartstikke mooie snoeken. Inderdaad zeer informatief voor het warme weer. Wij hebben ook al regelmatig aanbeten gehad waar jij die van een meter ving. Altijd wel prijs daar!
Groet Pim

 Rix schreef op 24-08-2009 om 20:29:28
Ip opgeslagen


Gefeliciteerd Pieter, eindelijk weer een (heel iets) beter resultaat dan jou recordpletster die je bij in de boot had!
Mooi en informatief verslag van een aantal warme dagen, ben het er helemaal mee eens!

 Derk schreef op 23-08-2009 om 22:27:49
Ip opgeslagen


Mooie vis Pieter!!! Tja de zomer is de tijd om het verstand voor de wil te laten gaan!!

 Alfred en grietje schreef op 23-08-2009 om 11:36:52
Ip opgeslagen


Mooi verhaal Pieter! Ook wij zetten de vissen direct terug of vissen nu met deze temperaturen even niet.
Onze tijd komt nog!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01842 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign