Bij elkaar sprokkelen!
 Geplaatst op  02-08-2009  door Pieter
4173 keer bekekenHet is vakantie tijd dus is er volop gelegenheid om er met de boot op uit te trekken. Maar het bleek ieder keer weer hard werken om vis in de boot te krijgen voor mij. Diverse keren weg geweest het grote water op maar iedere keer weer was het sprokkelen om een wat vis bijelkaar te krijgen. Zo door de week heen hebben we best wel wat bijelkaar gesprokkelt en vooral mijn mede hengelaars aan boord mochten niet klagen. Drie keer is er een pr gesneuveld aan boord maar toch iedere keer weer voor de vismaat aan boord. Het mooie weer maakte een boel goed want het was best aangenaam en prettig om op het water te zijn.


Het begon deze week op maandag, samen met mijn vrouw een bekend water op voor ons. Ook een zwaar bevist water de laatste tijd maar toch blijven wij hier vertrouwen in houden omdat het altijd wel wat verrassingen opleverd. We gaan dit water een stuk aftrollen want werpend stekken afvissen is Hilda haar ding niet. Nee al trollend wachten op die ene beuk vindt ze onzettend spannend. Het duurt niet lang of mijn twinler die ik af en toe versnel door de hengel naar voren te halen tijdens het trollen wordt bruut gegrepen. Ik voel de vis wilt kopschudden en dan is het gelijk ook voor voorbij. De twinler komt zwaar gehavend uit het water en de schuldige is hem gesmeerd. Is jammer want het voelde aan als een beste vis.


We blijven een heel traject afslepen en binnen een half uur is het weer raak. De twinler die ik nog steeds zijn verleidende kunstje laat doen is weer de sigaar. Maar ook deze keer is het van korte duur want het aasje komt verfrommeld met het achterlijf over de haak binnen. Zelfs de extra dreg op het achterlijf van dit aasje zat er dubbel tussen. Hoe de vis dit voor elkaar gekregen heeft is me een raadsel. Dan blijft het heel lang stil voordat Hilda een hele harde beuk op haar steunhengel krijgt. De driedelige pikefighter is hard gegrepen en gelijk is wel duidelijk dat dit geen snoek is. De vis zwemt hard heen en weer tijdens de dril en al snel komt er een hele mooie roofblei aan het oppervlak. Ik schep de vis met het net en met 74cm heeft Hilda haar allereerste roofblei ooit gevangen. De paar uurtjes die we dan nog vissen leverd niets meer op.


Dinsdag ga ik met Hilda het grote water op om ook hier weer veel belovende stekken af te trollen. Het liefst ga ik bepaalde stekken al werpend afvissen maar zoals ik eerder al zei vindt mijn vrouw dit maar een hoop gedoe. Ook deze dag worden er veel stekken afgetrolt waar onze groene rover zich op zou moeten houden. Maar er gebeurt echt niets spannens deze dag. Wel is het erg druk met de plezier vaart op dit water en samen met de harde wind maakt dit het er niet eenvoudig op om te gaan trollen. Sommige schippers snappen echt niet wat je aan het doen bent en varen als je niet uitwijkt je steunhengel van de boot af. Ook een mooi talud wat je aftrolt kun je vaak niet aanhouden door de drukke scheepvaart op deze randmeren. Nou ja met een paar weken zijn we de meeste drukte weer kwijt. Het valt echt tegen op dit meer de dag door en tegen het eind van de dag wordt de eer gered voor mij door een snoekje dat mijn kunstaas ook nog eens mollestreed.


Vrijdag gaan we weer het grote water op maar dit keer mijn thuiswater. We beginnen op een stek die mij door de jaren heen al veel grote vis opgeleverd heeft. Het is een stek die aan alle voorwaarden voldoet die grote snoek en snoekbaars opeisen. Als we hier een uurtje rond getrolt hebben is een flinke beuk op mijn steunhengel het enige resultaat. We gaan verder het meer op en komen hier later in de middag nog wel terug. Vaak is het hier zo dat het later op de dag wel raak kan zijn maar daar straks meer over. Aangekomen bij de volgende stekken duurt het niet lang of een door mij zelf geprepareed aasje waar de staart vervangen is door een spinnerblaadje wordt hard gegrepen. Een snoek van rond de 70cm is de schuldige en mag na een foto weer snel gaan.


We gaan hierna de rivier op om langs de verschillende kribvakken en over de onderwaterkribben heen te gaan trollen. We hebben een traject op deze manier heen en weer afgesleept maar echt niet een aanbeet kunnen forceren. We gaan terug het meer op om nog wat stekken te kunnen afvissen. Ik heb laatst een fatso door Derk van Derkbait opnieuw laten spuiten en ik heb er echt een kunstwerkje voor terug gekregen. Deze fatso wordt nu ingezet om zijn verleidelijke werk langs de verschillende taluds te doen. Het duurt niet lang of deze heeft zijn vangstkracht bewezen door de tweede snoek van de dag aan boord te brengen. We gaan terug naar de stek van vanmorgen en hier beleven we nog een leuk uurtje. Als Hilda een redhead bulldawg aan haar handhengel knoopt wordt deze even later hard gegrepen door een zware vis. De dril verloopt heftig en brengt een hele grote snoekbaars aan het oppervlak. Deze vis wordt met het net geschept en met 94 cm verbreekt zij haar tweede pr deze week. Deze kapitale vis gaat ook snel weer terug en verdwijnt gelukkig weer snel de diepte in. Niet veel later is het mijn beurt en vang ik een mooie snoekbaars op een zinkende SD. Een snelle rubberboot van de politie komt nog even langszij om een controle te verrichten en deze verloopt op een prettige manier want we hebben zelfs nog een vriendelijke praatje over het vissen met deze handhavers van de wet.


Zaterdag had ik een afspraak met Meindert Kramer, op het forum wel bekend als Mein. We gaan weer het zelfde meer op en ook deze dag zal weer vol verrassingen staan. Voor mij minder prettige verrassingen dan mijn vismaat trouwens. Rond zeven uur in de morgen staat Meindert bij mij voor de deur en gaan we op pad. We doen weer de eerste goede stek aan en Meindert krijgt hier tot twee keer toe een beuk op zijn hengel maar weet geen van beide aanvallen op zijn kunstaas te verzilveren. Na een uurtje houden we het hier voor gezien en gaan verder het meer op. Bij de volgende stekken gebeurd het weer want tijdens het trollen langs veel belovende taluds krijgt Meindert de ene na de andere aanbeet en weet nog twee snoeken te vangen waarvan een hele schone van 88cm. Dit alles gebeurt op een fire tigher kleur sd-tje in de zinkende uitvoering. Bij mij gebeurt er helemaal niets wat ik er ook aanknoop! We werpen nog een heel lang talud met waterplanten af maar na een uur hebben we geen aanbeet kunnen forceren, wel krijgt Meindert hier nog een volger maar deze hapt niet toe. We gaan naar een volgende stek waar ik een tijd niet geweest ben en ook hier laat het fire-tigher sd-tje zijn kunsten weer zien want ook hier pakt Meinder weer vlot een snoekje.


Als we even later over een talud heen trollen van een uitgang naar dieper water staat Meindert wel met een heel kromme hengel en na een pittige dril komt er een bak van een snoek boven. Ik hijs de snoek met de kieuwgreep aan boord en geef hem over aan Meindert. Met 110cm is deze vis voor Meindert met 10cm een aanscherping van zijn pr. Ik vindt het natuurlijk prachtig als een gast bij mij aan boord goed vangt maar dit is wel erg bizar voor mij! Even later is het dan wel raak voor mij en vang ik een leuk snoekje op een fire-tigher fatso. Maar dan gebeurt er weer iets bizars, terwijl ik mijn lijn vastpak en het snoekje in de nek wil pakken geeft hij nog een klap. De lijn breek en het snoekje verdwijnt met fatso en al onderwater. Waarschijnlijk een zwakke plek in de lijn gekomen maar doodzonde natuurlijk voor de snoek. Midden op het meer vissen we nog werpend een plaat met waterplanten af en daarna gaan we terug naar de eerste stek van vanmorgen. Hier knoop ik mijn Derkbait fatso weer aan de lijn en deze red voor mij nog enigzins de dag. Een mooie snoek van 94cm weet ik deze keer ongeschonden aan boord te krijgen. Weer krijgen we nog even controle van de waterpolitie en ook deze keer is dat weer vlot gedaan. Een van de agenten bekijk vol bewondering mijn kunstaas en vraagt zich af terwijl hij een grote rubber shad in zijn handen heeft wat wij hier mee gaan vangen. Ik vertel hem dat deze perfect werken om snoek mee te vangen, een beetje ongelovig kijkt hij mij aan. We houden het verder ook voor gezien deze dag en gaan terug naar de helling.
Het was voor mij dus deze week een week van vissen bij elkaar sprokkelen maar wel weer een week waarvan ik genoten heb.

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 4 reacties

 Bas schreef op 03-08-2009 om 11:29:03
Ip opgeslagen


Die Hilda van jou is echt een topper! Eerst al die mooie meerval en nu een roofblei van 74. Ik ken roofbleivissers die daar een moord voor doen. Zij zijn al jaren bezig de magische grens van 70 te overbruggen. Mooi verslag.

 Derk schreef op 03-08-2009 om 08:35:20
Ip opgeslagen


Aha, Mooi dat je er op gevangen heb op die gepimpte fatso!!
Is ook een mooi kleurtje geworden..
Leuk verslag Pieter!!!

 Kj visser schreef op 02-08-2009 om 19:19:43
Ip opgeslagen


Meindert , allereerst gefeliciteerd met je mooie snoek van 110,ik geloofde er eerst weinig van (ik ken je)maar na aandringen van jou kant was de twijfel weg,
dat SD tje had zijn waarde al eerder bewezen.
nu JH Nog .
pieter mooi verslag van een wisselende week, en Hilda weet haar visjes wel te vangen.
is het geen meerval dan wel een knots van een snoekbaars....top.
gr KJ

 mein schreef op 02-08-2009 om 18:06:24
Ip opgeslagen


mooi gesproken pieter was voor mij een mooie dag   met men nieuwe pr

gr mein

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02901 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign