Snoeken en opvoeden
 Geplaatst op  28-02-2009  door Markjan
4178 keer bekeken's morgens tijdens het genot van een kopje thee en een lekker broodje jam, zit ik te denken wat ik vandaag eens zal doen. Er zijn geen concrete plannen, en een paar uurtjes vissen schiet door mijn hoofd. Het is immers de laatste dat dat het nog mag, daarna nog 4 weekjes snoekbaarzen en dan begint het gesloten seizoen alweer. Een aantal kleine klusjes houden me echter verder van de gedachte af. Tot een uur of 11... dan gaat de telefoon. Het is Wout. 'Gaan we vanmiddag een paar uurtjes vissen?'. Het antwoord is snel bekeken. Dave, mijn zoon, geeft aan ook mee te willen. En zo gebeurd het dat we die middag om 14:00 uur aan de waterkant staan.


Ik moet mijn hengels even klaar maken. Dave gaat op witvis, en dat geeft mij de kans om naast het werpen een hengeltje met dood aas uit te gooien. We zijn wat te vroeg, dus Wout is er nog niet. Ik besluit eerst Dave even op gang te helpen. Dat was geen goed idee. Mijn eigen hengels schieten niet op, telkens komt Dave weer aanlopen met een nieuw witvisje. Ik heb het zo druk met onthaken, dat Dave aanbied om maar even te stoppen met vissen. 10 minuten later, Dave heeft ondertussen al 4 witvissen te pakken, ben ik er ook klaar voor.


De hengel met de dobber wordt klaargelegd met een vers gevangen witvis. Daarnaast werp ik een meter of 30 water af. Tussen het onthaken van vele witvissen door, Dave heeft er zin in, maak ik een praatje met een medevisser. Hij probeert witvis te vangen om te gaan snoeken. Het lukt echter voor geen meter. Ik bied hem een vis van ons aan, wij hebben er genoeg. Een paar jochies komen op hun skelter langs, en bewonderen Dave zijn vangsten. Al gauw besluiten ze zelf ook te gaan vissen. Zo sta je met z'n tweeen, en zo is er bijna geen plek meer in het water. Dan gaat de dobber onder. Iedereen kijkt gespannen, en ik voel de druk. IK sla aan, en voel de snoek weerstand geven. Maar niet voor lang. 1-0 voor de snoeken. Het deerd me niet. Het is mooi weer en we staan gezellig. Een nieuwe vis gaat onder de dobber voor de volgende ronde.


Ondertussen is Wout ook gearriveerd. Ook hij neemt een flink stuk water onder handen, echter de snoeken geven geen enkele reactie op het aangeboden aas. We besluiten te verkassen. Aangekomen op een plek even verder op gooi ik de dood aas dobber in het midden van het water. Niet goed volgens Wout, ik sputter tegen, en krijg gelijk. De dobber verdwijnt netjes onder water. Ik sla aan, en al ghauw maken we er 1-1 van. Of je het een snoek kan noemen... het is een ukkie van zo'n 40 cm. Maar ik ben er blij mee. Tijdens het onthaken gaat mijn telefoon. Wout neemt op, ik heb het te druk om de snoek snel weer terug te kunnen zetten. Het is Gary, en Wout praat de tijd even vol. De snoek kan na een foto weer terug. Dave begint zich na een kwartiertje te vervelen, er is geen witvis te bekennen. We besluiten terug te gaan naar de plek waar we gestart zijn.


De jochies zijn nog steeds aan het vissen. We hebben het er druk mee. Dan weer het draad in de war, dan weer vast, dan weer het aas kwijt... Ik verbaas me er over hoe slecht voorbereid deze kinderen van nog geen 10 jaar langs de waterkangt staan. Als je ziet hoe ze vissen is de kans klein dat ze wat vangen, maar stel dat er een vis op de spinner klapt. Hoe willen ze hem onthaken dan?


Tijdens het bijpraten met Wout hebben we alleen nog een dood aas hengeltje uit liggen. Dave vangt gewoon door, en de pluggen geven geen enkele reactie. We praten over van alles en nog wat, als de dobber onder gaat, iets later boven komt, en weer onder gaat om toch weer boven te komen??? We zijn de weg kwijt, is het een aanbeet? Wout slaat langzaam aan, maar geen snoek. We gooien in op dezelfde plek, en vervolgen onze conversatie. Dave heeft aan naar huis te willen, en dat zullen we doen. Tenminste, nog even niet! De dobber verdwijnt weer twijfelechtig onder water. We wachten, twijfelen, en Wout besluit de hengel aan te slaan. Hangen! Een korte dril, en een mooie snoek wordt het water uit geschept. 89 cm, en veel bewondering van de omstanders.


We waren van plan om naar huis te gaan, en besluiten meteen te stoppen. Het is een mooie afsluiter van een leuke middag. Ik vertel de jochies nog even dat ze het zakje van het brood mee naar huis moeten nemen. Het is immers niet zo netjes om dit gewoon in het gras te gooien, Braaf volgen ze mijn advies op. De laatste snoek voelt als een gezamelijke, en niemand claimt hem ook. Dave ving de aasvis, Wout sloeg hem aan, en ik heb hem geschept.

MarkjanReacties

Er zijn 4 reacties

 Derk schreef op 03-03-2009 om 07:00:20
Ip opgeslagen


Prachtig!!! beleef helemaal weer dat ik als klein jochie, opkijkend naar de grote mannen, stond te vissen. en nou is het andersom.
Erg mooi verslag

 Kj visser schreef op 02-03-2009 om 11:57:07
Ip opgeslagen


das in ieder geval meer dan wij hebben gevangen, met 4 man sterk de polder in geweest, kilometers gesjokt, en op wat aanbeten na geen enkele snoek kunnen landen, wel goed voor de lichamelijke conditie .
nu bleek maar weer , vissen is nog geen vangen.
leuk verslag,

GR KJ Visser

 Rix schreef op 01-03-2009 om 17:29:32
Ip opgeslagen


Dat was zo te lezen een drukke en gezellige middag!

 Pieter schreef op 01-03-2009 om 08:44:26
Ip opgeslagen


Juist Markjan, een goede opvoeding begint bij het snoeken. Toch op de valreep nog een leuk verslag van je.

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02792 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign