Zomaar een Woensdag.
 Geplaatst op  12-02-2009  door Pieter
4459 keer bekekenEen dagje vrij en niets op mijn lijf, een dag die uitermate geschikt is om te gaan vissen. Het plan is een plas op een half uurtje rijden te gaan bevissen met doodaas statisch aangeboden. De weerberichten zijn goed met in de morgen volop zonneschijn en in de middag een winterse bui. Het is één graad boven nul als ik s'morgens om zeven uur in de auto stap, een half uurtje later kom ik aan bij de plas. Het ijs is op wat aangroei aan de kanten gelukkig volledig verdwenen.


Ik stel de hengels op en aan de linker hengel hang ik een makreel, de rechter wordt beaast met een sardien. De opstelling bestaat uit twee beetmelders en achter onder de molens twee drop arms speciaal ontwikkeld voor de doodaasvisserij. Ik vis niet met baitrunner molens maar met de normale molen, de beugels staan open zodat bij een aanbeet het draad uit de drop arm wordt getrokken en de vis ongestoord lijn kan nemen. De aasvissen worden op dieptes tussen de vier en acht meter aangeboden en het wachten kan beginnen. Mijn hond ravot een beetje om me heen en voor ik het weet rennen er vier honden om de hengels heen. Een tweetal dames doen een ronde met hun honden om de plas en het dreigt een puinhoop te worden met al die viervoeters op mijn stek. Gelukkig vertrekken de honden even snel als ze gekomen zijn en keert de rust weer terug.


Ik heb de afgelopen jaren meer op deze stek gevist en soms was het uren wachten op een aanbeet maar ik heb het ook meegemaakt dat het binnen een kwartiertje raak was. Het duurt deze keer anderhalf uur als ik de eerste aanbeet op de hengel met de sardien krijg. De beetmelder begint zenuwachtig te piepen en er wordt voorzichtig draad genomen. Ik wacht tot het draad uit de drop arm wordt getrokken, zoek contact en sla aan. De vis blijft even diep bonkend vechten maar de hengel vangt dit goed op en de vis ligt even later aan mijn voeten. Het blijkt een oude bekende te zijn want aan de kapotte kieuwboog duidelijk erkenbaar. Twee keer eerder heb ik deze vis op deze stek gevangen, de laatste keer zo'n dik jaar terug met een lengte van 78cm. Met 80cm waren er dus twee bijgekomen en de vis zag er gezond uit. Ik heb laatst een statief van een blokje hout voor mijn fototoestel gemaakt en het lukt me prima om zo een foto te maken.


Met een verse sardien gaat het spul weer op dezelfde stek en het is kwart over elf als ik weer een aanbeet op de sardien krijg. Het zelfde ritueel en even later ligt er een snoek van 78 cm voor mijn voeten. De hengel wordt weer beaast met een sardien en uitgeworpen op de stek. Als ik de hengel afsteun wordt er direct weer draad genomen voordat ik de drop arm nog geplaatst heb. Ik wacht even en zoek contact en weer hangt er een vis. Deze is beduidend kleiner met een lengte van 67cm maar er zitten duidelijk meerdere snoeken nu op de stek. Dit terwijl de linker hengel beaast met een makreel enkele tientallen meters verder nog onaangeroerd ligt. Rond twaalf uur en half één krijg ik dan nog tot twee keer toe een aanbeet die ik niet weet te verzilveren. De sardien was duidelijk in trek deze dag want de makreel heeft geen enkele aanbeet opgeleverd. Zomaar een woensdag met volop actie aan statisch gevist doodaas.

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 3 reacties

 Mark schreef op 02-03-2009 om 21:37:11
Ip opgeslagen


Hallo Pieter,

Men vismaat is onlangs ook begonnen met het statisch vissen op snoek. Hij gebruikt hiervoor 2 deadbaits van Rozemeijmer (50 tot 150 gram) heb eens een sessie meegevist en dit werkte goed.

Ik weet niet of je een doodaas hengel gebruikt of een karperhengel? Maar zou je me kunnen adviseren wat het juiste werpgewicht (sterkte lb) is voor statisch vissen op snoek met karperhengels?

Groeten, Mark
Commentaar van Pieter:
Mark, ik gebruik zelf 2 1/4 lb karperhengels. Vanaf 2 lb hengels zijn prima in te zetten, ga niet te zwaar want het werpt wel lekker ver maar de tere zeevissen als aas kunnen dit vaak niet aan en werp je met een strakke hengel eraf.

 Markjan schreef op 15-02-2009 om 10:06:33
Ip opgeslagen


Goed dat je het proces zo uitgebreid beschrijfd. Ik heb zelf nooit zonder dobber gevist, maar het begint wel te kriebelen als ik je verslag zo lees. Misschien moet ik er toch eens over nadenken...

 Derk schreef op 13-02-2009 om 21:14:52
Ip opgeslagen


Mooie beestjes hoor!! Ben zelf niet zo van het stilzitten met doodaas, maar wil me er wel een keer aan wagen... Goed verslag!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.02962 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign