Hoog tijd om weer te vissen.
 Geplaatst op  01-02-2009  door Pieter
4177 keer bekekenZo dat is even lang geleden dat er van deze zijde een hengeltje uit geworpen is. Door de lange vorstperiode van de laatste weken en anderzijds tijdgebrek tussen deze periode door kwam het er gewoon niet van. De vorst is voorlopig nog niet van de lucht zo lijkt het maar er moest hoog nodig toch weer iets gebeuren op visgebied.
Het werdt deze keer een dagje op snoekbaars op het altijd te bevissen Noordzeekanaal hoe koud het ook is.


Lang terug had ik met Douwe afgesproken om eens met doodaas statisch te gaan vissen op een plas in de buurt. Doordat dit water nog steeds last had van ijs in de kanten en de vorst opnieuw toegeslagen had stelde ik hem voor om mee te gaan een dag snoekbaarsen. Douwe die vist graag ongeacht op welke vissoort al heeft het karpervissen toch zijn voorkeur. Dus hoefde hij er geen moment over na te denken om mee te gaan.


Met een graad of twee onder nul gingen we op pad deze zaterdagmorgen en na een dik uur rijden kwamen we aan bij de trailerhelling. De snijdende oosten wind maakte het voor het gevoel nog een paar graden kouder. De boot ging te water en we konden op pad op zoek naar de juiste diepte waar de snoekbaarzen zich op zouden houden.
We probeerden zoveel mogelijk onder de kant te vissen waar de wind vandaan kwam want op de wind was het gewoon niet te doen zo sneed deze door je heen.


Op een tien meter onderaan het talud is het Douwe die de eerste aanbeet krijgt, hij kijkt een beetje raar op zijn neus als er een heuse wijting boven water komt. Een zeevis? Inderdaad, het Noordzeekanaal staat via sluisen bij IJmuiden in verbinding met de Noordzee. Doordat de diepe onderlaag van dit water toch wel wat zout gehalte bevat komen er enkele zeevis soorten voor. Zo wist broer Bert vorige week ook al een kabeljauw te vangen op dit water.


We laten onze shadjes verder over de bodem huppelen op deze diepte en al snel krijg ik een aanbeet en komt mijn eerste snoekbaars en tevens eerste vis van dit jaar boven water. Zo de kop is er dus voor mij ook af. Niet lang daarna is het Douwe die een mooie snoekbaars vangt en op zijn lichte hengeltje geeft deze vis mooie sport. Douwe blijft even in de aanbeten daarna want hij weet gelijk nog een mooie baars te vangen.


Net als we weer verder zullen vissen komt er een politieboot naar ons toe. Controle op de visserijwet melden de heren ons en deze controle geeft nogal wat oponthoud want de heren controleren zelfs met een haak onder de boot of daar niets onder hangt. We worden nogal eens bedonderd meld de agent mij als het om snoekbaars verbergen gaat. Ik weet het wel zeker meld ik hem want de snoekbaars is een vissoort die nou eenmaal goed geld opbrengt en daar doen sommige mensen een hoop moeite voor. De agent is overtuigd van onze goede bedoelingen dat we iedere gevangen vis weer terug zetten en wenst ons nog een prettige dag verder.


We krijgen nu geregeld aanbeten en soms verspelen we de vis ook direct weer. Diverse leuke snoekbaarsen komen boven en we driften rustig op wind langs het talud op nog steeds de diepte tussen tien en elf meter. Op deze diepte komen toch steeds de meeste aanbeten en dieper vissen komt de vis nou eenmaal niet ten goede door de trommelzucht die dan optreed. Zelfs bij een diepte van tien meter beginnen de ogen al uit te puilen als je de vis snel ophaalt.


Op een gegeven moment wissel ik van shadje en laat het weer afdalen naar de bodem. Het shadje heeft nog geen bodem bereikt of ik krijg er een flinke knal op. De dril belooft een mooie snoekbaars maar mijn verbazing is groot als de vis aan het oppervlak komt. Een kasteel van een baars ligt er naast de boot die het shadje helemaal naar binnen heeft gewerkt. Eenmaal in de boot kan ik niet wachten om hem op te meten en mijn vermoeden werdt bevestigd want mijn pr baars is aan diggelen. Met een lengte van 41 cm is dit mijn grootst gevangen baars ooit.


Daarna blijft het een tijdje rustig met de aanbeten en we besluiten om terug te varen naar eerdere stekken van vanmorgen. Als ik dan weer een aanbeet krijg verloopt deze dril een beetje eigenaardig. Eenmaal aan het oppervlak wordt het verklaar want een bot heeft het shadje gepakt. Ook deze platvis is een geduchte rover en wordt wel meer gevangen tijdens het verticalen.


De dag loopt al weer op zijn eind ondertussen en de wind die deze middag verder is aangetrokken maakt het er niet beter op. We besluiten om nog één stek aan te doen waar we nog niet gevist hadden. Bij een veerpont gaan de shadje weer overboord en ook hier weten we ondanks dat het vissen bemoeilijkt wordt door de harde wind die hier vol op staat nog een paar snoekbaarzen te vangen. We krijgen zelfs nog een dubbele aanbeet en besluiten hiermee deze leuke maar zeer koude dag.

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 5 reacties

 Pim Holthof schreef op 04-02-2009 om 10:59:59
Ip opgeslagen


Pieter, je hebt er weer een mooi verslag van gemaakt. En de eerste vissen van het jaar 2009 zijn binnen. Nog een best aantal ook, mooie variatie!
Je ligt dus goed op schema!! Zet hem op!

Succes de komende weken en zeker tot spreeks!

Groeten Pim

 Alfred en grietje schreef op 02-02-2009 om 21:05:28
Ip opgeslagen


Mooi verslaggie Pieter!
Hier weer volop ijs en andere drukte maar verdorie we bellen binnenkort!!!

 Kj visser schreef op 02-02-2009 om 20:09:39
Ip opgeslagen


mooie vangsten mannen,ik kan ook echt genieten van een dagje verticalen.
en dan nog leuke vangsten ook ondanks de kou.
vooral de wijting is een leuke vangst,en een hele beste baars.

gr KJ

 Markjan schreef op 01-02-2009 om 13:42:16
Ip opgeslagen


Wijting, bot... wat een dag! De kou trotseren en dan zulke mooie vissen vangen. Gefeliciteerd met je nieuwe PR Pieter.

 Rix schreef op 01-02-2009 om 11:13:58
Ip opgeslagen


Hehe, eindelijk weer een verslag van onze pieter! Maar dan hebben jullie ondanks het weer toch nog een heel leuk aantal vissen weten te vangen! in alle soorten en maten! En een nieuw pr! Gefeliciteerd!!!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.03644 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign