Ferdinand Heijerman
 Geplaatst op  29-01-2009  door Wouter
4253 keer bekekenVanwege de koude - je zou bijna zeggen oud-Nederlandse weersomstandigheden van de laatste weken - is er op snoekgebied niet veel gebeurd. Het geeft je echter wel de gelegenheid interessante mensen te spreken. Hierbij een kijkje in de trukendoos van een Ierse Nederlander: Ferdinand Heijerman.


INTRODUCTIE

Je beroep vinden in je hobby; voor menigeen blijft dit slechts bij een mooie droom. Ook binnen de snoekvisserij is dit niet anders. Ferdinand Heijerman is een uitzondering op de regel. Hij woont sinds 1995 in Ierland en staat bekend als de snoekspecialist van het Ierse Lough Derg. Dit meer maar liefst 45 kilometer lang en circa 12.000 hectare groot staat te boek als een absoluut topwater voor snoek met bovengemiddelde kans op grote snoek. En ja, Ferdinand verdient zn dagelijkse boterham met het gidsen van snoekvissers. Als drievoudig winnaar van de European Pike Challenge kan je van me aannemen dat hij er echt wel kaas van heeft gegeten. Mocht je je geluk willen beproeven op Lough Derg of de daarbij gelegen East Clare lakes, dan kun je eigenlijk niet om Ferdinand heen. Hierbij een kijkje in de viskoffer van een groot-water-snoeker in het kwadraat.


Waarom Lough Derg?

Ik heb ooit het boek "Snoekvissen in Ierland" van Jan Schreiner gelezen en droomde sindsdien over het idee in Ierland te vissen. Als 15-jarige ben ik met mijn ouders op vakantie geweest naar Ierland en heb toen weinig kunnen vissen, maar was wel op slag verliefd op dit mooie land. In 1988 ben ik eindelijk met een vismaat 2 weken op vakantie geweest naar Ierland: naar Lough Derg.

Hoe heb je dit enorme meer zo goed in kaart weten te brengen?

Een kwestie van heel erg veel tijd en moeite investeren!

Je zult wel erg veel succes gehad moeten hebben, om samen met je vrouw te besluiten in Ierland te gaan wonen en daar van je hobby je beroep te maken!

Mijn vrouw - destijds nog mijn vriendin - is meerdere keren met me mee geweest op vakantie naar Ierland. We vonden het allebei geweldig en besloten hier werk te zoeken en hier te gaan wonen. In 1995 zijn we naar Ierland verhuisd. Ik heb in de eerste paar jaar hier en daar wat mensen gegidst, maar pas in 1998 begon ik full-time met gidsen, bootverhuur et cetera.


Je vertelde eens dat de Ieren relaxte mensen zijn en totaal anders denken dan de Nederlanders (een deukje meer of minder in de auto vinden ze daar totaal onbelangrijk)?

Ja, de Nederlanders zijn erg gesteld op uiterlijkheden. Zelfs als die totaal onbelangrijk zijn. Ze betalen liever 1000 euro meer voor een automobiel waarvan de spiegels in de kleur van de auto zijn meegespoten, dan dat ze in een auto gaan rijden waarvan de spiegels bijvoorbeeld gewoon zwart zijn. Vervolgens klagen ze dat ze zoveel vaste lasten hebben en dat ze zo hard moeten werken om die lasten te kunnen betalen! Om maar even bij hetzelfde voorbeeld te blijven: een Ier zou liever die auto kopen met zwarte spiegels, desnoods ook nog met een paar deuken in de auto. In de tijd dat de Nederlander overuren werkt om de auto af te betalen, drinkt die Ier lekker een biertje in de pub met z'n maten. "Een auto met deuken, dan krijgt hij toch minder voor die auto terug als hij hem op termijn weer verkoopt" zal de slimme Nederlander dan meteen tegenwerpen. "Nee hoor", zegt die Ier dan, "degene die de auto van me overneemt is ook een Ier en die vindt een paar deuken ook geen ramp!"


KUNSTAAS

Wat is het geheim van je kunstaasarsenaal?

Ik viste vroeger - zo'n 15 tot 20 jaar geleden - heel veel met zelfgemaakte spinnerbaits. Tegenwoordig vis ik veel met pluggen, jerkbaits, softbaits en zo langzamerhand ook weer steeds meer met spinnerbaits. Merken? Vind ik niet zo belangrijk. Maar om er een paar te noemen: Jake 8", Bulldawg, diverse swimbaits, de Bull en de 180 van Aad Dam, Strikers (van zowel Rob Kraaijeveld, Arjan Willemsen als de originele), de Bossel van Eric de Lange et cetera. Maar wat maakt dit kunstaas zo speciaal? Ik kijk altijd naar actie, juiste diepgang, inhakingskans en hij moet ook lekker vissen en dat is heel persoonlijk. Kleuren vind ik niet belangrijk.


Je vertelde me eens dat een snoek bijvoorbeeld een prachtig natuurgetrouw gespoten Salmo Slider (voorn of baars) misschien wel helemaal niet refereert aan een voorn of baars, maar bijvoorbeeld nog eerder aan een kikker of ratje bijvoorbeeld omdat de trilling/actie eerder overeenkomt met kikker of ratje dan met een echte voorn of baars. Misschien zou je dit nog eens toe willen lichten?

Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren dat ik gezegd heb dat die trilling op een kikker of ratje zou lijken... Ik vind wel dat een plug - hoe natuurgetrouw ook volgens de makers - in werkelijkheid voor geen meter op een echt visje lijkt. Maar dan ook totaal niet! Het zwemt anders, het trilt anders, het ziet er anders uit en het heeft haken en geen vinnen. Jij en ik zien het verschil meteen als het door het water gaat, dus de snoek ziet het verschil nog 10x beter, want die doet niets anders dan onder water naar vissen loeren! Maar het hoeft ook niet op een vis te lijken. Waarom zou je anders snoek vangen op een spinner, een bulldawg of een roze plug?


Ik was destijds onder de indruk van je verhaal over een tot kunstaas omgebouwde winterpeen. Vertel er eens wat over.

Ik heb een winterpeen omgedoopt tot jerkbait, door hem op een stalen stang te monteren en er 2 dreggen op te monteren. Vervolgens heb ik er jerkend mee gevist. Uitstekende actie moet ik zeggen! En, ik heb er op gevangen. 2 stuks in een uurtje vissen!


Je kunstaas heeft veel te lijden?

Ik vis veel met deze Striker! Maar het heeft ook een hele mooie actie natuurlijk: een beetje van links naar rechts, een beetje duikend en met een wiebeltje erin. Kortom, een perfecte hybryde. Ik heb sowieso een voorkeur voor hybride jerkbaits.


BOOT EN TECHNIEK

Ferdinand gidst standaard vanuit een fantastische, maar bovenal praktische visboot; een 50 pK aluminium Chrestliner Fishhawk van 5 meter lang en ruim 220 cm breed. Hij liet de boot speciaal uit Amerika invliegen omdat het een erg praktische boot is met prima drifteigenschappen, voldoende laad- en opbergruimte en erg veilig is bovendien. Een 50 pK buitenboordmotor helpt hem hierbij om snel van stek tot stek te komen. Iets wat op Lough Derg eigenlijk een must is.

Tenslotte nog een goede tip die Ferdinand me vorig jaar toevertrouwde na het verspelen van een mooie Ierse snoek:
Zorg altijd voor een voldoende grote spoeldiameter! Een molen of reel waarop maximaal lijn is gespoeld heeft uiteraard een grotere diameter dan een halflege molen of reel. Een grotere diameter betekent automatisch een grotere opspoelsnelheid dan een kleinere diameter. Op deze manier kan er na een aanbeet sneller contact worden gezocht, hetgeen je helpt missers te voorkomen. Noodgedwongen terug naar een stukje basis-natuurtechniek, maar erg nuttig.


Ferdinand, hartelijk dank voor dit kijkje in jou gereedschapskist annex bureaulade! We zijn er heel wat wijzer van geworden. We wensen je nog veel en vooral grote snoek toe in het Ierse. Voor meer info over het vissen op Derg, check www.pike-ireland.net.


Good goan
WouterReacties

Er zijn 5 reacties

 stijn schreef op 07-05-2010 om 13:03:56
Ip opgeslagen


Lachen ik ga over minder dan twee maanden met Hem vissen op lough derg haha .:D
Ik zal er vast mooie vissen vangen :).
Ik zie er naar uit om met hem tevissen.

 Kj visser schreef op 02-02-2009 om 20:13:28
Ip opgeslagen


Wouter, weer een hele mooie,,viskoffer van,,
op naar de volgende.
heb al wat namen gehoord en ben zeer benieuwd.

gr KJ

 Pieter schreef op 30-01-2009 om 22:56:31
Ip opgeslagen


De droombaan voor iedere recht geaarde visser. Een prachtig verhaal om te lezen.

 Markjan schreef op 30-01-2009 om 20:40:10
Ip opgeslagen


Zeker een mooi leven. Fantastisch als je van je hobby je beroep kunt maken. En inderdaad, bij gebrek aan vistijd is het leuk om eens in het levensverhaal van zo'n fanatieke visser te duiken.

Bedankt voor je bijdrage!

 Rix schreef op 29-01-2009 om 22:44:31
Ip opgeslagen


Mooi leven heb je daar opgebouwd! diep respect en een leuk verhaal!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02186 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign