Snoeken.net forumdag Fryslân
 Geplaatst op  30-11-2008  door Wouter
4176 keer bekekenDe forumdag. Werd een aantal jaren geleden een forumdag gecanceld vanwege een heuse stormvoorspelling, deze keer kwam koning winter persoonlijk roet in het eten gooien. Er werden sneeuw- en hagelbuien voorspeld, een ijzige noordwestenwind, kracht 4-5, en – last but not least – een temperatuur van hooguit een paar graden boven nul. Ook deze keer was alles uiterst onzeker. Een spoedoverleg tussen de rayonhoofden de avond ervoor, bracht het verlossende bericht op het forum: it geht oan! Friso’s reactie per sms: "I’m dreaming of a white christmas… Veel plezier jongens. Niet goed wijs, maar respect." Ik moet zeggen, hier had hij een punt.


Aldus vertrokken Marco en ik rond zes uur vanuit Oldenzaal richting het dorp ter Horne in Friesland. Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat we – terwijl dikke sneeuwvlokken tegen de voorruit sloegen – ons wel wat zorgen maakten over eventuele gladheid op straat. Markjan en Wout lieten weten onderweg te zijn en ook tegen de elementen te vechten. EetcafĂ© ’t Far in “Kameleondorp” ter Horne was ons verzamelpunt. Na een bakje koffie en voor sommigen een paar sigaretjes (daar helemaal nog geen probleem..), gingen de warmtepakken aan en besloten we stoer de kou te trotseren. En, eerlijk is eerlijk, het had wel wat.


Aangezien het water voor vrijwel iedereen onbekend was, besloten de meesten eerst trollend de omgeving te verkennen. We dachten dat Alfred en Jelmer handelden met voorkennis van het water, want zij besloten direct maar te gaan doodazen op een strategische plek in de haven.. (achteraf hoorden we dus wat de werkelijke reden was(!). De eerste plas – “De Hoarne”- onthulde gelijk al een paar leuke taluds. Ook het Prinses Margrietkanaal zag er veelbelovend uit, maar ontlokte geen aanbeet. In een haventje verderop lag kennelijk wel vis. Zowel Markjan als ik pakten er een leuke 70-er mee.


Qua kleding hadden we ons goed voorbereid vandaag; pyjamabroek, spijkerbroek, dubbele sokken, thermolaarzen en –hemd, muts, handschoenen en warmtepak uiteraard. Vandaag allemaal geen overbodige luxe. In de eerste paar uren gebeurde er op snoekgebied niet bijster veel. Vrijwel iedereen richtte zich op de met name typische winterstekken: havens, havenmondingen, aanlegplaatsen en dergelijke. Marco en ik besloten via een kanaaltje door te varen naar een paar andere plassen. Deze plassen (de Terherster Puollen) waren overwegend ondiep, maar er liep een interessante vaargeul doorheen. Helaas leverde dit – met uitzondering van een mooie tak voor Marco – niets op.


Een keer terug in de haven kwamen we onder andere Rix tegen. Hij wist te vertellen dat bijna iedereen in de nieuwbouwwijk, tussen de huizen, aan het vissen was. Toen we vroegen hoe we daar konden komen, wees hij lachend naar iets wat waarschijnlijk een brug moest voorstellen. Onze verbazing moet wel erg groot zijn geweest, want wij dachten dat het een duiker was. Nooit gedacht dat daar een boot doorheen kon.


Eenmaal tussen de huizen liet de dieptemeter overwegend dieptes tussen de 2,5 en 3,5 meter zien, met een aantal verrassend leuke taluds op bepaalde plekken. We hoorden dat KJ hier al een 90-er ving en in de boot van Jaap stond de teller al op 5 of 6. Dat bood perspectief. Ondanks de goede voorzorgsmaatregelen begonnen onze voetjes nu toch wel een beetje door te steken en het hagelbuitje even later, maakte het er niet beter op. Gelukkig zagen we Grietje nog wel een prachtig getekende 80-er drillen en vangen.


Toen we over een T-splitsing heen voeren, meende ik even iets te voelen. Ik wist het niet zeker, dus besloten we even te keren. Net als bij de snoek van Grietje, klapte een snoek snoeihard over de shad heen. Toch vreemd want deze plek moet vanmiddag als zeker 5 keer door ons bevist zijn. Even later ging een mooie 90 cm wintersnoek terug het water in. Inmiddels liep het al ruim over vieren en vonden we het zo langzamerhand goed geweest. Een genadeloze hagelbui maakte het verlangen naar het warme café alleen maar groter.


In cafĂ© ’t Far besloten we een winterse forumdag onder andere met Varkenshaasjes, Wienerschnitzels (bijna formaat IJsselmeerbrasem) en nog veel meer lekkerheden. Organisatie, nogmaals bedankt voor deze geslaagde forumdag.


Good goan,
WouterReacties

Er zijn 4 reacties

 Rix schreef op 01-12-2008 om 22:01:24
Ip opgeslagen


Dat heb je maar weer even mooi onder woorden gebracht! top verslagje hoor!

 Pieter schreef op 01-12-2008 om 16:18:02
Ip opgeslagen


Leuk verslag Wout(er) goed om terug te lezen deze zeer geslaagde dag. En huumm wat was er verkeerd aan het weer deze dag? Top weer om te vissen toch.........?

 Kj visser schreef op 01-12-2008 om 09:28:36
Ip opgeslagen


Je hebt de dag en de omstandigheden precies weergegeven zoals ze waren,
wanneer gaan we weer?
p.s tussen kerst en nieuwjaar hebben de meeste mensen vrij ...... 
groet KJ

 Alfred en grietje schreef op 01-12-2008 om 07:53:07
Ip opgeslagen


Ook weer een leuk verslag geschreven Wout! Wat een weer was het he, hoewel het wel te doen was vonden wij. Zeker wel voor herhaling vatbaar!
Commentaar van Markjan:
Wout, Wouter... Het is maar een klein verschil.

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01801 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign