De Snoek
 Geplaatst op  16-11-2008  door Alfred en grietje
4175 keer bekekenAls 8 jarig jochie ging ik met mijn vader mee om te gaan "snoeken".
Was natuurlijk de avond ervoor niet op bed te branden en toen ik er eenmaal in lag kwam er van slapen niet veel terecht! Beelden van enorme vissen met "schubben als rijksdaalders, ogen als kwartjes en tanden waar een Grizzly beer nog bang van wordt", spookten door mijn hoofd. Je begrijpt, ik kende de snoek alleen van grote en veelal opgeblazen verhalen tijdens verjaardagen. Een veelvraat die alles wat beweegt genadeloos aanvalt en opvreet, zelfs drinkend vee zou niet veilig zijn voor deze monsters.


Voorlichting kreeg je niet of nauwlijks. Je kreeg een volglas of fiberglas werphengel compeet met zo'n ratelende koffiemolen erop in je handen, lijndikte erop van ergens achter in de 20 liefst nog begin 30/100 een stalen onderlijn en een levend visje. Diepte op ongeveer de halve diepte van het water en wachten maar. Spannend natuurlijk, maar de eerste snoekdagen gingen snoekloos voorbij! Ja, zei mijn vader : het kan elk moment gebeuren! Nou mooi niet dus! Eindelijk dan mijn eerste contact met onze vriend esox. Het was echt niet eens een kleine vis hoor want ik hield hem maar net, maar voor de kant was ie dan toch nog ontkomen. Ik in tranen, daar ik dacht dat het weer weken wachten was op de volgende kans.


Nu ik hier over terug denk, moet ik toch wel een beetje lachen. Het waren echt andere tijden! Later ga je eens wat vaker alleen op jacht naar de snoek. Het materiaal veranderde, verbod op levend aas werd in gevoerd en het kunstaas kwam serieus om de hoek kijken. Zo ook bij mij en mijn vismaten van toen. Zaterdagen hele polders afgelopen en kilometers getrolld. Je krijgt ervaring in het landen en vangen van snoek. Leert het water lezen en leert over het (aas) gedrag van de snoek. Je kent de "hotspots" en het wachten is op die 1ste metervis.
Die kwam na enkele jaren dan ook tijdens het vissen opeen diepe put met een sardine op de bodem gemonteerd in een takel. Maar je wilt meer!


Je gaat je verdiepen in de snoek. Je leest over het dier en verschillende technieken. Vooral de laatste jaren samen met Grietje zijn we er echt wel serieus mee bezig. En dat is nu net wat er bij een boel jeugd van dit moment aan schort! Geen idee wat een snoek nu eigenlijk is, hoe groot ze kunnen worden en dan al die tanden!!!
We zien ook op onze "topstek" veel jongens van een jaar of 12, 13 kwart voor 14 die met dun nylon en levend aas achter de snoek aan gaan. Ook zij vangen er vaak een grote snoek. En dan?!?! Ja dan ligt dat beest in het net op de straat bij windkracht 5 oosten wind in Januari. Onthaken durven ze niet, want dan zit je met die tanden.
Een tang zou wel handig zijn maar ja die heb ik niet bij me. Enne wie houdt de bek van dat dier los? Zal wel lukken met een tak toch zeker? Ja goed plan, in een haven op een steiger. Haal maar een tak op, duurt maar 5 min. Geen idee hebben ze ervan dat het dier ondertussen ligt te bevriezen!! Er maar heen gelopen mat eronder gelegd, lijn door geknipt, (werden ze nog boos om want meer haken en onderlijnen hadden ze niet) en de snoek lang gereanimeerd. Dit gebeurt te vaak!!! Als je niet precies weet wat een snoek is, Vis er dan niet op! Als je bang bent voor die bek met tanden, ga dan karper vissen!


Is ook wel een taak voor de visvereniging, en ook voor de snoekvissers in de buurt op zulke jongens "op te leiden" maar het is toch ook vooral aan de jongeren zelf om eerst eens na te gaan wat ze gaan vangen en hoe dit precies in zijn werk gaat. Wij horen ook regelmatig dat je met het nemen van foto's voorzichtig moet zijn ivm stekherkenning, omdat het vissen op snoek hier al minder wordt. O ja?! Wat dacht je van de snoeken die het niet overleven na gevangen te zijn door personen die geen respect hebben voor de vis? Die niet weten hoe te moeten handelen bij een geslikte haak, want die haak wil ik terug want die koste €0,04! Ik denk dat hier een groter gevaar in schuilt dan de zo genaamde stekherkennig. Zeker als deze personen als het moet de snoek binnen een minuut onthaakt, gemeten/gewogen en gefotografeerd hebben! Netjes reanimeren als hetmoet en dan diezelfde snoek een week of 3 later op de zelfde stek gewoon weer vangen. Wat ons dus ook vandaag(16-11-2008) weer is gebeurt. Denk dat hier een belangrijke taak ligt voor visverenigingen, buurmannen, ooms en vaders. (deze personen uiteraard ook in de vrouwlijke vorm). Maak je bewust en bezorgd over de snoek en niet over de stek. Is er geen snoek meer dan is de stek ook weg!! Moest dit hier even kwijt want kan me er wel heel erg aan ergeren als ik zie hoe het er bij de waterkant soms aan toe gaat!

Verder voor iedereen natuurlijk mooie vangsten toe gewenst ook in de komende jaren!!Reacties

Er zijn 2 reacties

 Pieter schreef op 18-11-2008 om 17:11:39
Ip opgeslagen


Goed stuk wat precies je zorgen weergeeft.
Kan het de jeugd niet eens echt kwalijk nemen maar zoals je schrijft ligt er hier voor "ons" een taak om een oogje in het zeil te houden en de vissende jeugd goed voorlichten. Terug kijkend op mijn eerste vis ervaringen was het echt niet veel beter maar ik zie de jeugd veel liever aan de waterkant dan hangend in een winkelcentrum alles en iedereen lastig vallen.

 Albert ten Hove schreef op 17-11-2008 om 08:17:31
Ip opgeslagen


Kan het niet meer dan eens zijn met Alfred. hier stoor ik mij ook mateloos aan. zeker op die stek wat Alfred bedoeld. Heb er zelfs al eens een megasnoek in een prullenbak zien liggen. Als ik dat zie he, dan flikker ik die ventjes zo de plomp in.

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.03292 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign