De viskoffer van...Friso
 Geplaatst op  06-11-2008  door Wouter
4244 keer bekekenHet heeft even op zich laten wachten, maar hier is dan eindelijk een update van het topic “de viskoffer van...”. Zoals ondermeer via ons forum is aangegeven wordt er achter de schermen hard gewerkt aan dit topic. Op dit moment staan er lijntjes uit voor een aantal echte cracks op snoekgebied. Hopelijk vernemen we hier op korte termijn meer van. Tot die tijd – en zeker niet minder interessant – heerlijk rondneuzen tussen snoekgerei dat mij erg bekend voorkomt: de viskoffer van vismaat Friso.


INTRODUCTIE
Het eerste dat in het oog springt bij Friso thuis, is een foto van een knappe Ierse meterdame in de gang. Bovendien valt onmiddellijk op dat hij – na z’n laatste visdag – al z’n kunstaas bij de verwarming laat drogen. “Ik denk dat m’n haken zo minder snel zullen roesten. Geen idee of het werkt, maar het kan in ieder geval geen kwaad.” Het is duidelijk dat we te maken hebben met een liefhebber, iemand die zuinig is op z’n spul. Iets dat ik uiteraard al veel langer weet. Friso vist eigenlijk alleen op snoek, het liefst op groot water. Met regelmaat worden diverse Nederlandse plassen of meren bezocht en – als het enigszins mogelijk is – worden internationale uitstapjes ondernomen richting Lough Derg (Ierland) of naar de prachtige Zweedse Scherentuinen.

Wat maakt snoeken zo boeiend?

“Snoeken is voor mij zoveel… Rust, relaxen, Ă©Ă©n zijn met de natuur, overvliegende ganzen op een mooie herfst- of winterdag, het geluid van karekieten, rietzangers en koekoeken in het broedseizoen, het eerste bakje koffie bij het wegvaren, turen naar gave taluds op de dieptemeter, die ene kanjer uit de diepte vereeuwigd op de plaat, de geur van houtkachels in de winter, niet driftig ‘aantallen scoren’, erwtensoepje in de middagpauze en tot slot… gezondheid van de vis boven alles.”


KUNSTAAS
Zoals gezegd ben ik aardig bekend met de inhoud van Friso’s kunstaasdozen. Nu alles echter op een grote hoop is geharkt, zie ik pas hoe groot de collectie pluggen, shads en andere softbaits, poppers, ratelaars, (bucktail)spinnerbaits, divers, gliders en pullbaits eigenlijk is. En dan te bedenken dat er niet Ă©Ă©n klein stuk kunstaas – bedoeld voor bijvoorbeeld (snoek)baars – bij ligt. Ook de verschillende bijbehorende reels, molens en hengels zeggen genoeg (de minst zware baitcaster is toch nog 60- 80 gram zwaar). Een eerste blik zegt dus voldoende: dit alles is puur bedoeld voor groot-water-snoek.


Een standbeeld voor…?

“Voor de koudere jaargetijden zijn mijn favoriete kunstazen de Jake en de Ernie (zowel groot als klein). Al moet ik zeggen dat er tegelijkertijd altijd een dikke, goed verzwaarde softbait te water gaat. De Fatso, Screaming Devil, grote spinnerbaits en diverse softbaits gebruik ik graag gedurende de warmere zomermaanden. Om mee te jerken/gooien, ben ik gek op de Jack van Salmo, de XL van Aad Dam, de 180, de Bull (allemaal verzwaard), de medium Bulldawg, de sinking Slider en de Buster Jerk. “Mijn favoriete kleuren zijn rood en gewoon de kleur van een snoek (snoek eet immers snoek!). Al ben ik ook verzot op mijn geelrode Bulldawg. Ik houd van groot kunstaas dat fatsoenlijk aan m’n hengel trekt. Al verdenk ik de grote dames ervan dat ze in sommige jaargetijden ook eerder voor kleiner kunstaas gaan.. Daarom ben ik ook zo wijs met mijn little Ernie en de Screaming Devil!”


Jerken of trollen?

“Jerken vind ik gaaf, maar dan vooral in het buitenland (Ierland en Zweden). Trollen vind ik ook cool, maar dan moet ik wel zelf varen.” (Hij zegt het niet direct, maar ik vermoed dat hij graag zelf vaart omdat hij dan het bodemverloop op de dieptemeter goed in de gaten kan houden..)


Als ik vraag welk kunstaas er mee op vakantie mag als het er slechts vijf mogen zijn, krijgt Friso het even moeilijk.
“Ierland of Zweden?” Alles hangt er natuurlijk vanaf of er overwegend trollend of jerkend zal worden gevist.” Uiteindelijk liggen er niet vijf, maar zes stuks kunstaas op tafel. Welgeteld zes stuks voor het trollend vissen en zes stukken kunstaas die jerkend kunnen worden ingezet…


“En ja, 50 ponds Power Pro, in combinatie met stevige spinstangen met spiraalsluiting. Ik word een beetje flauw van die verhalen van vissers die zo licht mogelijk willen vissen. Wat wil je daarmee bereiken? Dat een snoek er met je kunstaas vandoor gaat?? En oh ja, Gamakatsu 2/0 op al mijn kunstaas. Mooie dundradige, vlijmscherpe dreggen, met een kleine weerhaak en een grote inhaakkans. Niet alleen beter voor de snoek, maar ook voor jezelf. Verder hanteer ik altijd een dubbele bloedknoop om spinstangen en onderlijnen aan de hoofdlijn te bevestigen. Zekerheid boven alles.”


BOOT EN TECHNIEK
Zoals sommigen van jullie wel weten hebben Ralf, Friso en ik samen een boot aangeschaft. Eigenlijk vissen we al jaren vanuit de boot. In eerste instantie werd altijd een bootje gehuurd. Ondanks dat we meestal huurden tegen vriendentarief, was het altijd een boel geregel. Logischerwijs besloten we dat een eigen boot met trailer veel praktischer zou zijn. Diverse soorten viswater kwamen nu wel ineens binnen bereik. Van KJ – geen onbekende van deze site – kochten we een dubbelwandige “Terhi “ met een lengte van 4.40 meter. Dit is een polyester boot – type overnaads model - voorzien van een 4 pk Mariner 4-takt langstaart buitenboord motor. Voor ons is het een prima boot; in principe inzetbaar vanaf de kleinste sloot tot groot water. In het kader van een stukje tijdswinst (netto vistijd) is een snellere motor (meer vermogen), op termijn nog een wens van ons. En ja, een elektromotor voor het gecontroleerd driften is ook niet gek..


De boot is verder uitgerust met een dieptemeter; een Eagle Cuda met 168 verticale pixels. Zelfs de eenvoudige modellen geven vaak al een redelijk beeld van de diepte, het bodemverloop en de watertemperatuur. Een dieptemeter is eigenlijk een onmisbaar instrument en een must voor vissers die het gemunt hebben op groot-water-snoek. En dan hoeft het echt niet het nieuwste van het nieuwste Hi-tec-model te zijn.

Verder zijn er nog een aantal hulpmiddelen die steevast in onze boot liggen gedurende een visdag. Het belangrijkst is uiteraard een standaard onthaakuitrusting (extra lange onthaaktang, een onthaakpistool en een kniptang). Verder zijn markeringsboeitjes, een kunstaasredder, een onthaakmat, hengelsteunen en dergelijk wel erg gemakkelijk op het water.


Afsluitende vraag: Welk snoekmoment is je altijd bijgebleven?

“Er zijn vele snoekmomenten die me bijblijven. Hachelijke momenten op Lough Derg in Ierland; harde wind, regen en de grote, sterke snoeken daar. De prachtige natuur in Zweden en de aantallen snoek daar. Daarnaast die immense 114 cm snoek die ik ving in Nederland (niet mijn langste, wel veruit mijn zwaarste snoek ooit). Die enorme rug die ineens onder onze boot vandaan kwam… Wat een varken!! Maar wat ik me ook nog herinner is een snoek van 99 cm die zo goed als dood was na de dril…”

Friso, bedankt voor dit kiekje in jou koffer. Gelijk dan maar weer een afspraakje plannen voor dit weekend?!


Good goan,
WouterReacties

Er zijn 5 reacties

 Sjoerd schreef op 25-06-2012 om 15:34:45
Ip opgeslagen


groote vis waar vang je die tog mijn record is 82
  

 jozua de vries schreef op 12-10-2011 om 20:39:56
Ip opgeslagen


wauw wat een snoek maar ik zou graag weten waar je die grote snoeken vangt waar ik heen moet ik probeer zo veel mogelijk overal te vissen maar ik van ze niet groter dan een meter  , kunt u mij helpen ??

 Pieter schreef op 07-11-2008 om 21:51:30
Ip opgeslagen


Zeer geslaagde viskoffer van... weer. Vind het erg intresant om te lezen hoe een ander de zaken aanpakt.

 Serge schreef op 07-11-2008 om 16:02:50
Ip opgeslagen


Mooi verslag en mooie spullen, leuk om te zien waar en ander mee vist.

Alleen het commentaar over de lijn vind ik een beetje kort door de bocht; dunnere lijn is minder weerstand dus loopt dezelfde plug dieper dan met dikkere lijn enz. Om te trollen is 12/00 fireline dik genoeg, met 50lbs trol je op marlijn of tonijn.

Serge


 Rix schreef op 07-11-2008 om 10:23:15
Ip opgeslagen


mooi materiaal en een leuke viskoffer zo te zien!!
Dat krijg je ook nét niet in 1 planoboxje!
Leuk om te lezen!!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02949 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign