Van dik hout zaagt men....... JERKBAITS!!!!
 Geplaatst op  28-08-2008  door Derk
4258 keer bekekenTja, toen ik mij voorstelde bij snoeken.net heb ik verteld dat het maken van allerlei dingen die met snoekvissen te maken heeft een hobby van me is dan moet je er haast wel een verslag van maken. Vandaar dat ik nu laat zien hoe ik bijvoorbeeld jerkbaits maak. Natuurlijk zijn er meer wegen die naar Rome lijden, en is mijn manier van werken weer anders dan anderen het doen. Voordeel is weer wel dat je van anderen kan leren, net als ik weer van anderen geleerd heb!!


Ten eerste moet je hout hebben, wees creatief want overal is dat te krijgen. Ik haal bv eiken bij een plaatselijke houtzagerij. Wat ik kan gebruiken zaag ik in handige delen de rest gaat de haard in. Als je eens kijkt bij de plaatselijke 2e hands winkel zul je zien dat er vreselijk veel tafels, krantenbakken en meer van dat soort zaken van eiken, mahonie of beuken liggen voor een paar centen. Kan je allemaal gebruiken!!!


Om als je net wil beginnen met jerkbaits maken is het gewoon handig om iets te maken wat een ander al uitgevonden heeft. Vangstgarantie en vertrouwen is dan eerder aanwezig dan dat je meteen denkt een goeie jerk te kunnen maken. Ik neem als voorbeeld een model als teaser. Er staan, als je even googelt, voorbeelden genoeg van op internet met de plek van de loodgaten erbij!
Uitzagen en het grootste deel even vijlen met een rasp tot het model een beetje naar smaak is.


Daarna kan je de afronding vijlen, maar je kan ook de frees omgekeerd in de werkbank zetten en het aasje erbij langs halen. Dit is niet geheel zonder risico want ik heb al menig aasje aan de andere kant van de garage moeten opzoeken!! PAS OP MET DE VINGERS!!!
Als je dan alles een beetje mooi geschuurd heb ga je al je zaagsel mooi in potjes doen en ga je het van de een in de ander zeefen.


Het gezeefde zaagsel kan je mengen met houtlijm tot een dikke pasta en daar kan je mooi je gaatjes mee wegwerken en een mooi strak geheel maken. Kneedbaar hout kan ook, maar dit kan net zo goed vind ik!!!
Als het geheel mooi afgerond is kun je de ogen en loodgaten boren, dit kan echter ook voordat je gaat afronden als je twijfeld of je ze wel in het midden krijgt, natuurlijk kan dit met de kolomboor.
Nou kan ik een heel verhaal gaan schrijven over uitloding, een of twee gaten, dikte van gaten. Maar daar kun je ook wel weer een artikel over schrijven, en dat hebben er al meerdere gedaan. Misschien doe ik dat ook nog wel eens, en laat mijn vissie daarover wel eens weten.
Deze Jerk heeft twee gaten, een voor het eerste oog en eentje achteraan.


Dan komt het belangrijkste van het geheel en hier ga je ervoor zorgen dat je gaat vangen of niet!!!
Ik heb'omdat ik dat mooi vind, de gaten tot aan het middelpunt van de jerk geboort. Je meet het midden van de jerk en van voor naar achter zet je een streepje. Daarna boor je tot aan dit streepje en niet verder maar ook niet minder!!! Hierdoor flankt de jerk mooi en (het mooiste) hij wiebelt bij het zinken!!!!. Hij gaat in de grondverf of in de lak en ik laat hem drogen, dit is omdat het hout anders water opneemt en je hem dus niet goed kunt uitloden.
Nu ga ik loodjes gieten met de garagedeur open en duw dit in de gaten. Ik neem de boor en ga net zoveel materiaal weg halen totdat ik vind dat de jerk mooi hangt in het water. an neem ik hem mee naar de waterkant, voor mij een kwestie van de deur uitlopen uitkijken of er geen auto langskomt en het kanaal ingooien. Nu ga ik beoordelen of ik de aktie goed vind of dat er nog wat aan moet gebeuren.


Als ik tevreden ben laat ik de jerks een dagje drogen an maak houtvuller met houtlijm en zaagsel. Dit duw ik in de gaten met een kopje er bovenop. Na een dag drogen vijl ik alles en schuur alles mooi glad. Dan komt er nog een grondlaag of laklaag overheen. Alles weer laten drogen en je kan gaan verven!!!! Wees creatief en onthoud dat door ultraviolet de kleuren in het water anders kunnen zijn dan boven water!!
Spuitbussen, gewone verf en tegenwoordig folie en airbrushes worden hier voor gebruikt.
Daarna drie tot 5 laklagen eroverheen en de vis kan na uitharding te water!!!! Ik gebruik een twee componentenlak maar als je net begint en je wil kijken of het je wat lijkt kun je ook jachtlak nemen, dit is niet zo hard maar werkt ook goed.
Daarna ga je lekker oefenenen met je nieuwe baitje en kijken wat hij allemaal kan. Na vertrouwen ermee te hebben gekregen ga je ermee vissen!
Zorg dat je stevig in de schoenen staat als je gaat vissen met jerks want je schrikt je een ongeluk met de aanbeten.
Missers horen erbij, maar hhet is geweldig om een dolgedraaide snoek tot 5 keer toe een aanval te zien doen op een aasje welke JIJ gemaakt heb!!! En geloof me dat is 10 keer leuker als vangen op een aasje uit de winkel.


Een ieder succes als je gaat bouwen, de winter komt eraan dus in de avond heb je wat leuks te doen.

De groeten,

Derk(bait)Reacties

Er zijn 6 reacties

 henrick schreef op 30-01-2010 om 08:20:53
Ip opgeslagen


hee stevan gewoon in de bouwmarkt 

 Vissyvis schreef op 23-03-2009 om 18:03:35
Ip opgeslagen


hey Derk,

Wil je er misschien bij zetten hoe je alles vast maakt en waar? Ik wil ze ook graag gaan maken. En hoeveel lood moet er precies in om hem ongeveer 2 meter te laten lopen?
En hoeveel haken moeten er ongeveer aan?
Een stuk of 2 zeker.
Ik zal wel even kijken bij die schroefjes.

Nou De Groeten!
En veel succes met het maken!

 kevin schreef op 17-10-2008 om 13:52:23
Ip opgeslagen


heey leuk verhaal ik heb zelf ook pas geleden een jerk gemaakt nou hij werkt goed ik werp 1 keer en ineens knalt er een snoek op nou kijk ik ben daar echt blij mee maar hij is beschadicht heb je daar ook iets voor ? soort laklaag of wat dan ook ?

 Derk schreef op 02-10-2008 om 17:46:44
Ip opgeslagen


Ja hoor!! geen probleem vragen staan vrij.

 stefan schreef op 02-10-2008 om 16:57:48
Ip opgeslagen


heuj derk,

mooi verhaal. ik wil ook beginnen mer jerbaits bouwen. alleen ik weet niet waar ik die schroefjes vandaan kan halen met een oogje er aan te toen om je haak en splintringen aan te doen.

mvg

stefan
Commentaar van Derk:
Je kunt alles bestellen bij lureparts.nl en bij pear.nl

 Pim Holthof schreef op 02-10-2008 om 12:16:41
Ip opgeslagen


Hey Derk, wat een leuk verhaal. Heel erg leuk, ben mijzelf ook net in het verdiepen in het een en ander. Ga ook een begin maken met het maken van mijn eigen baits. Alles een beetje aan het verzamelen en nu moet het ervan komen. Dus als ik nog vragen heb mag ik deze aan jou stellen? Het lijkt me een hele leuke bezigheid. Super verhaal en wie weet komen we elkaar nog eens tegen aan de waterkant.

Met vriendelijke groeten,
Pim Holthof

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.03171 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign