Nostalgie versus heden.
 Geplaatst op  02-08-2008  door Pieter
4182 keer bekekenDe dagen dat ik gevist heb dit jaar zijn zo'n beetje op één hand te tellen. Niet dat ik er geen zin in had maar door omstandigheden kon ik gewoon geen tijd vrijmaken om te vissen. Nu begint langzaam aan de tijd te komen dat er weer gevist kan worden en de eerste korte vis uurtjes heb ik dan ook weer achter de rug.
Woensdag 23 Juli ga ik terug naar een plas waar ik al jaren niet geweest was. Deze plas begon ik zo'n 15 jaar terug te bevissen en wat heb ik er een heerlijke visdagen beleefd. Zelfs mijn PR snoek komt van deze plas en jaren lang stond mijn PR snoekbaars zelfs op naam van deze plas. Later werden de vangsten door stroperij en enorme hengeldruk stukken minder en ving ik zelfs geen vis meer. De plas heb ik toen de rug toegekeerd en verdween zelfs uit mijn geheugen tot nu.


Om 6 uur in morgen glijd de boot van de trailer en maak ik de hengels klaar om te vissen. Het valt me op dat het water enorm troebel is door de vele regenval van de afgelopen tijd, normaal is dit water namelijk betrekkelijk helder. Ik ga eerst de plas maar eens rond trollen om te kijken in welk gedeelte de snoek zich ophoud. En als ik de plas half rond ben knalt er een snoek op mijn ratelplug aan de handhengel. Een knappe tachtiger komt even later langs de boot, een foto maak ik even als hij langszij komt en zo zwemt deze vis al weer vlot terug naar zijn uitval basis.
Deze stek verder uitwerpen met jerkbaits leverd echter niets op dus trol ik verder. Het blijft daarna lang stil bij het trollen en besluit ik toch maar weer enkele stukken uit te werpen maar ook dit leverd geen resultaat op. Een techniek die ik in het verleden vaak deed was het achteruit varen met de boot en met een shad vlak langs de bodem gaan, het leverde mij ook deze keer weer een aanbeet op maar ik loste de vis jammer genoeg ook direct weer. De tijd voor deze visdag was beperkt en rond twaalf uur moest ik er dan ook weer een eind aan maken. Maar de nostalgie van deze plas met zijn roemruchte verleden heeft weer even bij mij geleefd.


Ik woon aan het IJsselmeer en ik heb ooit als jochie van twaalf jaar een ijsselmeer snoek gevangen. In al die jaren dat ik op snoek vis heb ik echter nooit meer een snoek op het IJsselmeer gevangen. Ik liep al langer rond om een bepaalde stek op dit grootste meer van Nederland te gaan bevissen maar het is er nooit van gekomen. Vaak is er de gelegenheid niet voor doordat het bijna altijd moeilijk vissen is door de hoge golfslag. En snoek vangen op dit water is al een hele opgave doordat het bijna één legale bak met water is en bovendien door de enorme visserij druk geen goed visbestand meer heeft. Maar van deze stek ben ik overtuigd dat er snoek te vangen is, dus ging ik op 24 Juli met Gijsbert ons geluk hier beproeven. Het beloofde een windstille dag te worden dus dat was voor dit grote water een voordeel.


Om 6 uur in de morgen glijd de boot wederom het water in en maken we ons op voor een twintig minuten varen naar de stek die we wilden bevissen. Bij de stek aangekomen werden we met de feiten van dit water op onze neus gedruk want overal stonden bakens van visnetten. We besluiten toch om hier te gaan trollen want ergens anders heengaan was geen optie, bovendien stonden de netten goed aangegeven en konden we hier rekening mee houden. Maar na een half uurtje trollen kom ik dan toch vast te zitten en als het opject dan ook nog mee komt blijkt het een visnet te zijn waar ik aan vast zit. We krijgen het wonderwel boven water en kan ik mijn plug bevrijden uit het net. Tegen beter weten in blijven we hier de morgen doorvissen maar zonder enige aanbeet. De netten worden later in de morgen door de vissers geleegd en direct weer terug gezet. Vier lagen dik worden er netten neer gezet zodat geen vis de kans krijgt er langs te gaan. Ook deze visdag kent zijn eind rondt twaalf uur doordat ik maar beperkt ben ik mijn vistijd maar deze stek heeft de potentie voor goede snoekvangsten en zal ik dus zeker nog eens bezoeken.


Vaak ga ik in de vakantie tijd vissen met mijn vrouw Hilda en gelukkig kon ik ook deze vakantie na een zware tijd voor haar weer met haar vissen. Woensdag 30 Juli gaan we een dagje het water op met schitterend mooi weer. Niet het weer voor goede snoekvangsten want windstil en zonnig weer nodigt de snoek nou niet uit om ons kunstaas te gaan belagen. Maar we gaan er gewoon een dagje op uit en vangsten zijn dan mooi meegenomen. Ik heb het eerder in mijn verslagen vermeld en waar het in zit weet ik niet maar het kan geen toeval meer zijn. Als mijn vrouw meegaat vissen vangt zij altijd de meeste en grootste vis, wonderwel ga ik deze ban doorbreken maar daar straks meer over.


Rond tien uur hebben we de boot te water en beginnen we te trollen, werpend vissen is mijn vrouw haar ding niet dus doen we vandaag niet. En na een half uurtje trollen krijg ik een beuk op mijn handhengel waar een grote shad van Fox aanhangd. Ik verspeel de vis direct weer en dit is mijn al eerder overkomen op deze lompe shad ondanks dat ik hem al van grotere dreggen heb voorzien. We trollen weer verder en dan is het de steunhengel van Hilda die diep doorbuigd en door de slip van de molen gaat. De snoek springt tijdens de dril meerdere malen het water uit en als hij uiteindelijk langs de boot komt denk ik hem te kunnen landen. Maar weer maakt de snoek aanstalten om te gaan springen en dit maal springt de snoek prompt de boot in. Even dreigd het een puinhoop in de boot te worden maar ik weet de vis tussen de kieuwdeksel te pakken en zo de rust in de boot te herstellen. Na dit avontuur blijft het dan verder de dag rustig en later in de middag krijgt Hilda dan weer een aanbeet maar verspeelt de vis weer. Nog geen tien meter verder trollen krijgt zij weer een aanbeet maar ook deze vis verspeelt zij weer en het was nog een mooie vis ook. Rond vier uur houden we het voor gezien en gaan we met een kleurtje van het water.


Donderdag 31 Juli, het beloofd een prachtig zonnige dag te worden met tropische temperaturen. Na een mailtje van KJ de avond ervoor dat hij met een vriend naar het water waar wij gisteren visten gaat heeft ons wederom doen besluiten deze dag het water op te gaan. Rond half elf gaat de boot dan weer te water en vervolgen we trollend onze weg. Het is al warm op het water en langzaam aan wordt het drukker met watersporters die het voor ons vissers altijd een beetje lastig maken tijdens het trollen. Als we een tijdje aan het trollen zijn komen we KJ en Pim tegen en schieten we even bij hen langs. Zij blijken al een aantal vissen werpend gevangen te hebben maar het liep nog niet los. Na dit onderonsje vervolgen we weer onze weg.


Het duurt een poosje maar dan krijg ik een forse beuk op mijn steunhengel. Hilda draait de overige hengels binnen zodat ik de vis rustig af kan drillen. Het blijkt een mooie snoek te zijn die maar net gehaakt is. Na een aantal felle runs weet ik haar te landen en mag ze na een snelle foto en meting weer snel terug en rap is ze dan ook weer vertrokken. Maar deze dag verloopt verder warm en zonder enige aanbeet terwijl we vele stekken aftrollen. In de middag komt er een politie boot langzij die een algehele controle op aanwezige papieren en verplichte middelen aan boord uitvoerd. Alles blijkt in orde te zijn en we kunnen onze weg vervolgen, alleen bleef mijn telefoon steeds overgaan tijdens deze controle en ik kijk even wie mij zo dringend nodig had. Het bleek KJ te zijn die iets eerder door de politie boot aangehouden was en wilde mij uit voorzorg even inlichten. Ook bij hen was het deze dag niet hard gegaan en wij besluiten net als hen deze dag af te sluiten. De ban was doorbroken met dat ik deze dag toch niet naar huis was gevist door mijn vrouw, alleen jammer dat zij deze dag niet tot vangst kwam. Met een nog iets feller kleurtje dan gisteren komen we van het water op deze tropische warme dag...........

Pieter Nederlof.Reacties

Er is 1 reactie

 KJ Visser schreef op 04-08-2008 om 09:59:04
Ip opgeslagen


nou en of het warm was......die snoek sprong natuurlijk niet voor niks zo maar bij je aan boord, die zocht een beetje verkoeling.
mooie samenvatting en die plas wil ik wel eens samen onderzoeken.....
 

gr KJ

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.0069 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign