Missie geslaagd?
 Geplaatst op  07-07-2008  door Pieter
4178 keer bekekenZaterdag 6 Juli, vandaag was het plan om in de middag het water op te gaan om tot laat in de avond door te vissen. Het uiteindelijke doel was om aan het eind van de middag op roofblei te gaan vissen op de rivier. Gijsbert zag het niet zitten om zijn zaterdagavond op te geven dus besloot ik KJ te bellen of die mischien mee wilde. KJ bleek zelf al op het water te zitten met een neefje, hij had de boot er nog maar net in en was al een stukje op gang met trollen. Ok dan maar alleen op pad, kon ik op mijn gemak nog een aantal zaken testen. Knoopbaar staaldraad wat een vismaat een aantal jaren terug al eens aan me laten zien had was ik vorige week tegen gekomen en jighaken voor op de grote softbaits moesten nog even aan een grondige test onderworpen worden. En net toen ik op het punt stond om te vertrekken stond de postbode een pakketje door de brievenbus te drukken wat er eigenlijk niet door paste. Maar met een beetje geweld kreeg deze postbezorger het er uiteindelijk toch door. Het pakketje van Snoekshop was precies op tijd om mee het water op te gaan, snelle service van deze webshop want ik had het donderdag avond pas laat besteld en dat ook nog eens zonder verzendkosten want deze werden boven de 25 bestelling niet berekend.


Rond twee uur arriveer ik bij de trailerhelling en hier was het bijzonder druk met gestalde trailers en ik moest nog even wachten op een bootje voor me. Maar dan ligt de boot dan ook vlot te water en vaar ik naar de eerste stek waar ik besloot deze maar eens rond te gaan trollen. Aan de steunhengel gaat een zinkende fatso en de handhengel voorzie ik van een 25cm lange butterfly van Cormoran die ik vanmorgen dus vers door de brievenbus kreeg. Ik had al eerder een vergelijkbaar model gekocht maar deze liep op zijn zij door het water. De softbait die ik nu had liep daarentegen kaarsrecht door het water en was dus wel perfect uitgelood! Het duurt nog geen kwartier of mijn steunhengel begint fel te klapperen en éénmaal aan het drillen vermoed ik dat dit geen roofvis is. Uiteindelijk komt er dan ook een vals gehaakte brasem langs de boot die ik in het water onthaak want deze slijmjurken komen bij mij de boot niet meer in, daar heb ik in het verleden hele nare ervaringen mee gehad want voor je het weet heb je de hele boot onder het slijm. Ik besluit om mijn handhengel te voorzien van een softbait met een jigkop van Rozemeijer, deze wormcruiser is speciaal ontworpen voor de langwerpige softbaits waar ik graag mee vis en geeft ze daadwerkelijk een mooie schommelende actie. Even later is het weer raak op mijn steunhengel maar weer heeft de fatso een brasem vals gehaakt. Als dan later voor de derde maal een vals gehaakte brasem zich komt melden langs de boot besluit ik verder te varen richting de rivier.


Bij de monding van de rivier aangekomen ga ik eerst nog even een nieuwe shad van Spro uitproberen die ook vanmorgen door de brievenbus geperst werdt. De proptail shad in red-head kleur vis ik langs het talud omlaag tot tien meter diepte en blijkt met gemak het talud te kunnen volgen. Op een diepte van zeven meter krijg ik dan een ferme tik op de hengel maar ik mis de vis finaal. Verder blijft het rustig en ga ik de rivier op om een snelstromend stuk te gaan bevissen in de hoop op roofblei waar ik nu al een tijdje achter aan zit, maar de berichten over vangsten zijn niet hoopvol deze eerste maand van deze rovende witvis. Ik lig net goed en wel een stek uit te werpen als ik achter mij een boot met hoge snelheid aan hoor komen. Als ik om kijk blijkt het een snelle rubberboot van de waterpolitie te zijn. Goedendag meneer, wij zijn bezig met een controle op papieren. Na al mijn bescheiden zoals vispas, boekje van landelijke viswateren (moet je erbij hebben!!) vaarbewijs en legimitatie overhandigd te hebben vraag de agent of ik nog even wil blazen voor een alcohol controle. De agenten zijn tevreden dat ik alles goed voor elkaar heb en wensen mij nog een goede visvangst. Ondertussen krijg ik een sms van KJ, zij hadden al een leuke snoek gevangen. Als ik hem een sms terug wil sturen geeft mijn gsm aan dat de batterij leeg is en valt uit.


Verder met vissen dus maar weer en na een aantal driften te hebben gemaakt om de kop van een snel stuk stromend rivier besluit ik om precies op die kop te gaan ankeren. Zo kan ik twee kanten op werpen en hier zag ik ook af en toe roofblei jagen. Soms zag ik het wateroppervlak exploderen wat toch duidelijk op de aanwezigheid van roofblei duidt. Als ik uiteindelijk een klein tweedelig plugje van Rapala aan de lijn bevestigd heb krijg ik dan een aanbeet. De roofblei vecht lekker sterk in de stroming en in de toch wel heldere rivier zie de vis alle kanten opschieten. Een heel andere dril dan ik gewend ben want niks geen kopschudden of bonken maar met de grote staart vol op de stroming in zwemmen. Als ik de vis bij de boot heb steek ik het net in het water en met één schep heb ik de vis te pakken. Yes!, na al die energie die ik er de afgelopen weken in gestoken heb dan toch eindelijk mijn eerste roofblei dit jaar. Niet echt groot met een goede veertig cm maar wel goede sport op een spinhengel. Dan blijft het toch wel weer een tijdje rustig. Wel zie ik steeds roofblei jagen wat ik af en toe door mijn zonnebril in het water kan spotten maar waarop kan ik niet zien. Ze schijnen nu op heel klein speldaas te jagen en daardoor maar moeilijk te vangen zijn de berichten die ik al eerder hoorde. En dit blijkt maar weer als ik een uur later nog steeds weer zonder aanbeet zit.


Ik heb de boot inmiddels weer op een andere stek geankerd als ik dan toch weer een flinke klap op mijn spinhengel krijg. Deze keer gaat de vis ook weer vol in de stroming zwemmen en ik moet uiteindelijk de slip iets vaster zetten want ik haal geen cm in maar verlies alleen maar meer lijn. Ik denk met een forse roofblei te maken te hebben maar even later komt er een super gespierde kopvoorn langs de boot die vol op het kleine plugje gegaan is. Ook deze vis schep ik in één keer en even later kan hij er weer in de volle stroming vandoor gaan. Het begint ondertussen een beetje te regenen en ik probeer nog enkele driften te maken om zo nog enkele stukken uit te werpen. Uit het niets begint het nu flink te waaien en omdat ik terug ook nog het meer over moet steken wacht ik niet langer maar ga terug.


De windt is goed aangetrokken als ik het meer oversteek en de golven hebben al een flinke hoogte aangenomen. Eerst heb ik deze golfslag in de zijkant van de boot dus moet ik rustig aan doen maar als ik uiteindelijk de golven in de achterkant van de boot heb kan het gas erop. Met een vaartje van dertig km vaar ik terug naar de stek waar ik vanmiddag begonnen ben met trollen. In de hoop om hier toch nog even een snoek te vangen begin ik dit stuk weer te trollen. Maar door de wind zijn enorme velden met drijfalg deze kant op gedreven en na nog geen tien meter trollen zitten mijn lijnen vol met dit draad achtige wier. Dit is geen doen zo en ik besluit te stoppen en naar de trailerhelling terug te varen. Rond een uur of negen ligt de boot weer op de trailer. Het viel niet mee om deze middag en avond een visje te vangen maar in feite is mijn missie om roofblei te vangen geslaagd. Ook al was het er maar één het begin is er..............

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 2 reacties

 Markjan schreef op 10-07-2008 om 16:48:36
Ip opgeslagen


Brasem, brasem en nog eens brasem. Vieze slijmerige beesten. En dan toch nog je doel bereikt. Bedankt voor je bijdrage.

 KJ Visser schreef op 08-07-2008 om 18:46:25
Ip opgeslagen


zo zie je maar weer, de aanhouder wint.''

groet KJ

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02885 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign