De gesloten tijd.
 Geplaatst op  09-03-2008  door Pieter
6995 keer bekekenIeder jaar komt de discussie rond de gesloten tijd weer terug en bestaat er veel onduidelijkheid rond het vissen met name op snoek. De maanden April en Mei zijn duidelijk want in deze tijd mag er niet met kunstaas of doodaas gevist worden. De maand maart sluit het snoekseizoen maar mag er nog steeds met kunstaas en doodaas gevist worden. Het zelfde geld voor de maand Juni, het vissen met kunstaas en doodaas mag weer maar het snoekseizoen zit nog steeds dicht. Deze wet zit dan ook wel heel raar in elkaar want, wel mogen vissen maar niet mogen vangen? Daar zit nou juist voor velen het punt wat niet begrepen wordt. Je mag in deze maanden namelijk gewoon snoek vangen!!! Ik weet dat ik hiermee een gevoelig onderwerp oppak, maar we gaan het toch duidelijk proberen te krijgen.


Juist dat heb je goed gelezen, de wet geeft ons toestemming om snoek te vangen in de maanden Maart en Juni. De visserijwet legt het als volgt uit:
Gesloten tijd aassoorten.
Van 1 April tot de laatste Zaterdag van Mei geldt een verbod voor sommige aassoorten. Er mag in die periode niet gevist worden met: de worm of een nabootsing daarvan, slachtprodukten, een dood visje of een stukje vis ongeacht hoe groot, alle soorten kunstaas met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm.
Gesloten tijd vissoorten.
Voor een aantal vissoorten bestaat een gesloten tijd. Vangt u zo'n vis in die periode, dan moet u hem met de grootst mogelijke zorg behandelen en levend en onbeschadigd in hetzelfde water terugzetten. Snoek 1 Maart t/m 30 Juni.


Zo dat is dus duidelijk, vang ik tussen 1 Maart en 30 Juni een snoek dan behandel ik hem met de grootst mogelijk zorg en zet ik hem onbeschadigd en levend terug!!!
Wat probeer ik hier nu duidelijk te maken, juist het vangen van een snoek in de maanden Maart en Juni is niet strafbaar omdat wij als snoekvissers onze vangst altijd en overal met zorg terugplaatsen. En maar al te vaak de laatste jaren komen we het tegen dat de snoek al zeer vroeg in het seizoen aan het afpaaien is. Wat dat betreft heeft het gesloten seizoen nog weinig nut ten opzichte van de paaitijd. Dat neemt niet weg dat wij in deze periode niet gericht op de soort moeten gaan vissen, want dan spelen wij de tegenstanders van de hengelsport in de kaart doordat wij dan wel weer de wet overtreden. Maar vangen wij een snoek tijdens het vissen op bijvoorbeeld baars en snoekbaars dan is dat mooi meegenomen en kunnen wij onze vangst gerust publiseren. Dus blijf je vangsten gewoon tonen maar ga geen artikelen op de site of het forum plaatsen van snoekgerichte vissessie's deze laatste maand en de maand na het gesloten seizoen. Persoonlijk ben ik niet tegen het vissen op snoek tijdens de paaitijd, anders ging ik niet zoals velen met mij vissen in Zweden tijdens de paaitijd. Vaak moet de vis nog gaan paaien of is al afgepaaid en deze tijd is dan ook moeilijk te bepalen en hangt vaak van veel factoren af. En van al die jaren vissen in Zweden in de paaitijd heb ik één ding wel geleerd, paaiende snoek is niet te vangen.

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 10 reacties

 Novius schreef op 15-05-2016 om 10:29:29
Ip opgeslagen


Justin, De post is Geplaatst op 09-03-2008 door Pieter dat is al een tijdje terug alweer! Toen was het nog een beetje anders dan nu ja!

 justin schreef op 09-03-2016 om 18:32:00
Ip opgeslagen


Het nieuwe boekje is heel duidelijk lijkt mij. Gesloten tijd voor snoek is 1 maart TOT AAN de laatste zaterdag van de maand mei.
Met andere woorden: in maart, april en het grootste deel van mei mag je NIET op snoek vissen. Ik zie niet in hoe je dit anders kunt interpreteren?

 jeroen bosker schreef op 11-06-2015 om 08:25:08
Ip opgeslagen


ik heb gister een snoek gevangen allen mag dat nou nu al? ik heb hem elk geval met alle zorg terug gezet op adem laten komen en rustig laten gaan en er was helemaal niks mis met hem

 olivier schreef op 04-10-2012 om 06:32:39
Ip opgeslagen


groetjes hier wie kan er mij zeggen waneer en huur men snoeck het best vangt ik vis op een water dat maar 1m diep is en er zit veel snoeck op danku voor jullie hulp

 Shivane schreef op 05-05-2011 om 15:53:46
Ip opgeslagen


  ik vind snoeken erg eng, wie niet?? ik ben 10 en zwem vaak met mijn vrienden in warm water...in de maand mei, en ook als het een stuk warmer wordt....ik ga zaterdag zwemmen zitten er in een openbaar park veel snoeken in de Hilversumse meent?

 leendertjan schreef op 03-04-2009 om 23:26:28
Ip opgeslagen


ik snap aardig maar zou ik op 3 april vissen met een spinner?
mvg,leendert-jan

 Reinout schreef op 02-06-2008 om 10:23:48
Ip opgeslagen


Beste Pieter,
In het visboekje staat gesloten seizoen tot 30 Juni voor snoek en laatste zaterdag van Mei voor baars en snoekbaars.

Dat zijn de regels(van de wet) en zo wordt het spel gespeeld.

Als de regels niet voldoen dienen ze aangepast te worden.
De regels aan je vislaars lappen of naar eigen inzicht invullen vind ik onsportief. Helemaal ten opzichte van de vissers die wel netjes wachten.

groet
Reinout

 Plaatje schreef op 27-05-2008 om 21:34:10
Ip opgeslagen


Leuk om te horen dat ook op deze site gediscuseerd word over de gesloten tijd ! Ik moet eerlijk bekenen dat ook ik het hiermee eens ben wat Pieter Nederlof schrijf ! Wel ben ik van mening dat alle roofvis liefhebbers er toch 2 maanden ermee moeten ophouden .Wel om de volgende reden , gun de vis 2 maanden rust dat kom ook ons ten goede ! Vooral om dresseur te voor komen,ook al is de vis afgepaaid . Op deze manier word het ook spannender om weer te mogen vissen ! Er zijn ook andere optie's bv het buitenland , Zweden,Vinland,Ierland,Duitsland enz... daar is genoeg vis te vangen zelf meer dan in Nederland.Het is zelfs zo dat ik bewust in de maand Mei mijn (vis) vakantie plan om zo toch te kunnen vissen op roofvis ! m.v.groet Plaatje

 Kj Visser schreef op 12-03-2008 om 16:16:44
Ip opgeslagen


Mooi uitgelegd Pieter,
ben het met je eens dat het ,,gesloten seizoen zijn doelstelling voorbij streeft , veel vis is al afgepaaid .
ik ben echter wel van mening dat een bepaalde ,,rustperiode veel wateren wel ten goede komt.
mits iedereen zich dan aan deze periode zou houden.
je voorkomt dan ,,dressuur,, op de vele sufgeviste wateren.

VR GR KJ Visser

 Gary schreef op 09-03-2008 om 11:12:41
Ip opgeslagen


Mooie duidelijke uitleg, en wat betreft paaiende snoek, die is niet te vangen, maar direkt na het paaien en vlak voor het paaien eten ze als gekken. DUs direkt na het paaien is de snoek makkelijk te vangen. Verder zijn tijdens het paaien alleen de vaak veel kleinere mannetjes te vangen.

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2021 Snoeken.net | Laadtijd 0.02942 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign