Statisch doodaas vissen
 Geplaatst op  29-12-2007  door Pieter
4292 keer bekekenHet statisch doodaasvissen is niets anders dan een dode aasvis op de bodem aanbieden en hier zo op het aasgedrag van de snoek inspelen. Want snoeken zijn buiten het jagen op prooivissen niet vies van een dode aasvis. Vooral in de koudere jaargetijden als de stofwisseling op een laag pitje staat is een dode aasvis een makkelijke prooi. De visserij is op zowel klein als groot water toepasbaar en van ondiep tot zeer diep water. Enige zekerheid van aanwezigheid van snoek is wel nodig omdat de snoek ons aas op moet zoeken en wij de snoek dus niet zoeken zoals bij het slepend aasvissen onder de dobber.
Het materiaal wat we nodig hebben: Twee karperhengel van 2.1/2 tot 3 pond, goede molen met genoeg capiciteit, hengelsteunen met een optonic (beetmelder), droparmen. Verder een paraplu en een goede stoel om de uren die je maakt goed door te komen. De hengels kiezen we in deze toch wel zware klasse omdat we de aasvissen die best wel wat wegen goed weg moeten kunnen zetten. Ook om op afstand en vaak flinke diepte goed de haak te kunnen zetten hebben we een pittige hengel nodig. De molens mogen eventueel ook van het type baitrunner zijn.


Als aas gebruik ik het liefst zeevissen als Makreel, haring en sardien omdat deze een goed geurspoor afgeven. De snoek leid je met deze vissen makelijk naar je stek toe omdat de snoek over een goed reukorgaan beschikt. Zoetwatervissen als baars, voorn en blei kunnen ook ingezet worden maar kerf deze vissen wel even in om ook een goed geurspoor te creeren. De onderlijn die ik gebruik heeft twee dreggen nr 4 en een lus om de tweede dreg. Deze onderlijn heeft zich bewezen als de perfecte onderlijn voor het statisch doodaasvissen.


Op bijgaande foto is te zien hoe de onderlijn in elkaar steekt maar hier even een korte uitleg hoe de onderlijn te maken. Met een sleef knijp je een dreg op de onderlijn, knip de onderlijn op 40cm af en schuif hier een sleef op. Knip een stukje staaldraad van 6cm af en hang hier een dreg met een lus in. Schuif deze dreg over de onderlijn en doe de uiteinden van het lusje in de sleef die al op de onderlijn zit en knijp het geheel aan. Wel even op maat van de aasvis maken die je gebruikt. Nu doe je de staart van de aasvis door het lusje en prik de dreg in de flank van de aasvis de tweede dreg net voor de kop van de aasvis. Doordat de lus om de dreg zit zal deze dieper in de aasvis trekken als er kracht op de onderlijn komt en zul je de aasvis dus nooit verspelen tijdens het uitwerpen. Vooral bij aasvissen als haring en sardien was dit nogal eens een probleem.


De aaspresentatie is als volgt, we schuiven een inline lood van rond de twintig gram op de hoofdlijn en een rubber kraal. Knopen een wartel op de lijn en hangen hier de onderlijn met aasvis aan. Het lood plaatsen we schuivend op de lijn zodat de vis bij het oppakken van het aas geen weerstand voelt en ongestoord met de aasvis weg kan zwemmen. De molenbeugel heb ik open staan en hang hier een droparm onder om de aanbeet goed waar te kunnen nemen. Bij het oppakken van het aas zal de optonic (beetmelder) een signaal geven door de lijn die erdoor weg loopt. De molenbeugel sluiten en de lijn strakdraaien totdat je contact met de vis voelt, hierbij wijs je met de hengel in de richting van aanbeet. Dan slaan we aan door de hengel goed achterover te trekken. De aanbeet is soms overduidelijk doordat de lijn goed wegloopt maar soms is hij ook schokkerig en lijkt het of de vis niet wil aanbijten. Schijn bedriegd en in het laatste geval is de snoek de aasvis vaak al aan het slikken. Hoe onduidelijk de aanbeet ook lijkt wacht niet te lang maar sla aan want met de twee dreggen op de aasvis is bij het oppakken van het aas de inhaking kans groot genoeg. Het risico van inslikken moet ten alle tijden voorkomen worden dus langer wachten is onverantwoord.


Vindt je het dobbervissen leuker dan kan ook het statisch vissen toegepast worden onder de dobber. De perfecte dobber voor deze visserij is de deadbait pencil van Fox. We stellen eerst de diepte af door middel van een stuitje op de lijn gevolgd door een kraal, dan de dobber op de lijn gevolgd door een inline loodje van rond de twintig gram, een rubber stopper en een wartel om de onderlijn in te hangen. Het inline loodje wordt wel vastgezet door middel van een stuitje. We werpen ons aas in en draaien de lijn strak tot alleen het puntje van de dobber nog boven water uitkomt. Wordt nu het aas opgepakt door een snoek dan zal het loodje ook van de bodem komen waardoor de dobber omhoog zal komen. De lijn strakdraaien tot we contact met de vis hebben en aanslaan. Dit systeem is uiters gevoelig en zal iedere aanbeet hoe klein ook doorgeven. De spanning van het omhoog komen van de dobber geeft deze visserij iets meer plezier dan het wachten op een beetmelding van de optonic.
Ik hoop dat ik het statisch doodaasvissen met dit artikel wat duidelijker gemaakt, veel plezier als je het straks ook eens gaat proberen.

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 28 reacties

 visser schreef op 04-11-2016 om 14:43:59
Ip opgeslagen


Als lood voor deze montages kan je alles vanaf 60 gram nemen als het maar zelfhaakt en ook nog zachtjes keer de haak zetten voor je inhaalt. doodaas kan je kopen op https://kiezebrink.eu/nl/webshop/diepvriesvoeders/vis/vis/50113-zoetwatervis-10-kg-doos.html vis je met kleine aasvis dan heb je kans op grote en kleine snoek vis je met grote aasvis alleen grote snoek. spreekt voor zich.

 mitchel schreef op 12-12-2013 om 18:28:22
Ip opgeslagen


hallo kan je ook met zure haring snoek vangen? ik heb ze bij de AH gekocht en hoe moet ik die zure haring vast maken

 Michel nijenbrink schreef op 08-07-2013 om 17:10:24
Ip opgeslagen


hee hallo,
ik ben sinds kort begonnen met snoek vissen.
Na al die jaren witvis wou ik eens wat uitdagender!!
nu heb ik veel grondels in de vijver, zal ik daar een beetje goed mee kunnen snoeken????
Vr. Gr. MIchel

 joey schreef op 03-12-2012 om 10:03:44
Ip opgeslagen


ik heb even een vraagje.
Wat voor lood heb je nodig en kun je die onderlijnen in de winkel kopen als je wilt vissen met de beetmelder?

 jesper schreef op 17-11-2012 om 13:50:34
Ip opgeslagen


gewoon de visjes bij de visboer gekocht ik doe het het liefst met voorns die ik zelf heb gevangen. en dan op de dobber met dreg

 Armand schreef op 28-10-2012 om 14:56:46
Ip opgeslagen


Hoe laten julie de vis juist boven de bodem drijven??? 

 jan de ijsselvisser schreef op 19-10-2011 om 19:05:21
Ip opgeslagen


als je grote snoek wilt vangen ,ik doe er een hele flinke voorn aan wel van 20 a 25 cm,je zult al snel zien,dat je een hele grote snoek vangt,ik snij de voorn meestal open tot hij bloed,de snoek hapt meteen toe.

 Plet schreef op 12-09-2011 om 01:03:16
Ip opgeslagen


Precies dezelfde vraag, waar kan ik deze aasvisjes (sardines?) kopen?  

Let me know! Zie het namelijk niet zitten om elke keer voordat ik ga snoekbaarzen een visje te moeten vangen..

 mathias schreef op 28-08-2011 om 15:36:55
Ip opgeslagen


een bliekie (bliek) (blei) is een jonge brasem

 joris schreef op 14-06-2011 om 21:57:38
Ip opgeslagen


 ik ben eigenlijk niet zo goed in snoek vissen ik ben 10 en m,n grootste snoek ik vorige week gevangenen hij uuuu, sorry ze was 67 cm. Hoe kan ik het beste snoek vangen ? Groet, Joris

 tim schreef op 06-06-2011 om 23:26:41
Ip opgeslagen


gewoon vissen met een goudvis:P

 joey maessen schreef op 29-05-2011 om 17:18:26
Ip opgeslagen


ikzelf vis al 15 jaar in linne, eigenlijk maakt het me weinig uit of ik met de dobber of statisch op snoek(baars) ga. als je je water een beetje goed kent weet je meestal bijna altijd wel een stek te vinden. het is me wel opgevallen als je statisch gaat vissen dat het wel eens kan werken om steeds na 20 á 30 minuten 2 á 3 meter binnen te draaien, zo vis je meer ruimte af......noem het actief statisch vissen

 olaf schreef op 06-03-2011 om 20:02:20
Ip opgeslagen


ik ga waarschijnlijk binnenkort (met een loodje) met dood aas vissen op de IJssel, ik vis alleen niet met piepers dus ga ik het proberen met mijn heavy feederhengel met een dunne top want ik heb gehoord dat snoekbaars niet zo van weerstand houdt, heeft iemand hier ervaring mee?

 mr lb schreef op 11-11-2010 om 19:46:58
Ip opgeslagen


mijn pr is 117cm allemaal op de statische strategie gewoon op de bodem

 jakob schreef op 02-09-2010 om 17:20:11
Ip opgeslagen


Als je schuiflood aan je lijn hebt dan kun je volgens mij toch het beste de zwemblaas even lek prikken. Dat doe ik altijd of ik nu met of zonder dobber vis.

 redouan schreef op 26-08-2010 om 01:29:29
Ip opgeslagen


Hallo,

Ik ben net begonnen met snoeken heb een hengel van 2.10 niet zo sterk.


hoe kan ik het beste snoeken, ik heb al geprobeerd te snoeken met dood aas 2x beet maar de snoek ontsnapt telkens..

Kan iemand mij hierbij helpen

 Albert schreef op 27-07-2010 om 14:42:46
Ip opgeslagen


Als je de vis ingevroren hebt gehad, dan moet de vis in principe op de bodem blijven liggen. Dan heeft de zwemblaas namelijk geen drijfvermogen meer. Ik weet niet hoe het zit als je de aasvis net zelf gevangen hebt, wellicht zal je dan de zwemblaas door moeten steken.
Zelf vis ik met vuile haring, werkt ook perfect. (ik heb ze nog nooit naar boven zien drijven)

 Robin schreef op 18-07-2010 om 19:45:06
Ip opgeslagen


Als je schuiflood aan je lijn hebt, drijft de vis dan niet aan het oppervlakt? (Ik vis zelf ook graag op snoek). Ik hoop dat iemand dit beantwoord.
Alvast bedankt

 Jakob schreef op 19-06-2010 om 16:56:11
Ip opgeslagen


Ik vis zelf in Delfzijl in de kanalen en vaarten en vang met name met sardines de grote snoeken. Ik vis met een schuifdobber omdat ik dat gewoon leuk en spannend vind.J

 marinus schreef op 26-04-2010 om 23:51:21
Ip opgeslagen


ik zal me even. voorstellen ben marinus spijkerman ik weet niet waar jullie het liefst op vissen maar ik ben dus een echte snoeker de snoek vang ik heel goed met sardinen af en toe ga ik ook wel is op snoekbaars en ook weer bingo dan gaat mijn voorkeur uit naar kleine vooren.s tot nu toe veel meter snoeken en een meter snoekbaars.als je vragen hebt hoor ik het wel groeten marinus spijkerman .

 sander schreef op 27-12-2009 om 11:21:45
Ip opgeslagen


Hallo, ik zie hier op de pagina dat het lood schuivend op de lijn gemonteerd wordt. maar als het lood op de bodem ligt, komt je vis toch naar boven drijven of blijft de vis op de bodem liggen?

 kristof schreef op 14-12-2009 om 23:41:29
Ip opgeslagen


ik ga het dees jaar ook iis proberen op de snoek maar op een privevijver daar zitte er zeker op een stuk of 8...hoe zou ik het beste aanpakke wat moet ik doen om een snoek tevangen

 jordy schreef op 08-11-2009 om 20:17:13
Ip opgeslagen


hey..
zelf vis ik ook op snoek met dood aas maar vang alleen snoekbaars en enorme baars

 elisa schreef op 13-07-2009 om 11:55:58
Ip opgeslagen


hallo,
ik vis nu een jaar met sardine en daar vang ik perfect op. Ben niet zown ervaren visser vis nog maar een jaar op snoek maar het gaat perfect met sardine van de visboer:P.
gr elisa

 ROBBY schreef op 01-07-2009 om 16:51:17
Ip opgeslagen


je moet als je een voorn gevangen hebt even plastic eromheen of iets anders en dan even invriezen de dag voor je gaat vissen.
als je dan gaat vissen neem je hem mee en laat je hem ontdooien(van te voren is et makkelijkst).
dit is om te zorgen dat er een extreme geur aanzit en de snoek over een uitstekend reukorgaan beschikt.
doe hem aan je lijn en je kans op snoek is veel groter!!

succes ermee

 Nickelenelis schreef op 24-08-2008 om 02:19:39
Ip opgeslagen


je vangt een voorntje en doet hem aan je lijn maakt het eigenlijk uit of je een klein stukje eraan doet of moet je een hele vis eraan doen? en wat is eigenlijk beter sadientjes en waar haal je die sardientjes eigelijk bij de visboer?

 jason schreef op 26-07-2008 om 19:29:42
Ip opgeslagen


heey ik vis al ene tijdje op snoek en ook snoekbaars, vaak met kunstaas maar soms ook met dood aas maar ik vang niks! ik begrijp er niets van, doe ik wat verkeerd of zou het aan de visplek liggen, ik vis vaak aan het noord AA in zoetermeer misschien ken je dat wel daar zou toch wel snoek moeten zitten!?

 Mitchell schreef op 04-02-2008 om 00:10:28
Ip opgeslagen


Ik vis ook op de snoekbaars maar dan in een kanaal in zaanstad(De Zaan), ik vang regelmatig wel een snoekbaars maar ik hoorde van een anderre visser dat je met een Blikkie of Bliekie (een vis, zo spreek je het uit) beter kan vangen.
Nu had ik de vraag, weet u wat voor soort vis het is en waar ik het vandaan haal?

Alvast hartelijk bedankt en ik wacht op uw reactie.

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01024 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign