Toch weer een meter
 Geplaatst op  05-11-2007  door Pieter
4476 keer bekekenNa al onze Zweedse avonturen is het maar weer eens tijd voor een echt Hollands verslag. Het weekend na Zweden was er geen tijd over om te vissen maar het weekend erna nu al weer een week geleden dus maar weer eens het grote water op geweest. Alleen deze keer alhoewel ik me dan ook geweldig vermaken kan. Het is niet makkelijk geweest de afgelopen tijd op dit water maar toch blijft het me weer iedere keer trekken. Ook nu ga ik weer vol goede moed op pad en voor ik het weet heb ik de boot weer te water liggen. Vanaf de helling is het een paar minuten vol gas varen naar de stekken. Het is lekker rustig weer met veel bewolking en dat bevalt me wel voor deze grote plas water. Het duurt niet lang of ik heb de eerste snoek te pakken en deze ging voor de giant van strike pro nieuw gekocht in Zweden. Een plug die met zijn 20cm er best mag wezen, 3,5m diep gaat ie maar kort achter de boot ook op een meter te vissen. Een leuk snoekje van 65 cm mag weer snel terug want met foto's maken alleen in de boot ben ik niet zo bedreven. Dan blijft het ondanks dat ik al veel goede stekken afgetrolt heb lang rustig. Wel stikt het hier van de aasvis en op de fishfinder is dat zoals op bijgaande foto goed te zien. Ook tijdens het trollen voel je je kunstaas door de scholen aasvis heen rossen. Uiteindelijk weet ik na een tijd toch weer een leuke snoek van 85cm te vangen, de giangt was op 3 meter diepte weer onweerstaanbaar. Ook deze mag weer snel zonder vereeuwigd te worden terug in het water. De dag loopt weer op zijn eind en met een tevreden gevoel vaar ik weer terug naar de helling.


Een week later op Zondag ga ik met Gijsbert op pad en deze keer kiezen we voor een vaart. Van mijn woonplaats tot 12 km verderop loopt een vaart vanwaar hij uitmond in verschillende vertakkingen en enkele haventjes. Bij mijn woonplaats zijn er geen mogenlijkheden om te traileren dus moeten we hier 12km voor verderop zijn. We besluiten om van hieruit terug naar mijn woonplaats te trollen en weer terug, in totaal een trolafstand van 24km. Een afstand om een dag wel vol te krijgen dacht ik zo, al lijkt het wel wat omslachtig met al dat heen en weer gereis.


Om negen uur s'morgens trollen we de vaart in en al snel krijg ik de eerste dreun op mijn steunhengel. Maar het blijft bij deze ene dreun want de vis blijft niet hangen. Als we de eerste brug tegemoed varen trollen we hier sicuur bij langs maar ook hier geen aanbeten. We trollen zo nog twee brugen voorbij tot we op de sluis stuiten in mijn woonplaats, het eindpunt dus. Hier vissen we nog een aantal stekken goed uit zoals de steigerpalen en afmeerpalen maar ook hier geen activiteit van snoek te vinden. We hebben er 12km opzitten dus zijn we op de helft, nu het stuk weer terug.


Ook de eerste helft terug blijft het rustig maar als we in de middag op het laatste stuk aan het trollen zijn krijgt Gijsbert een aanbeet op zijn handhengel. De fourplay die hij ook in Zweden heeft aangeschaft is maar net op het achterdregje gegrepen en de kans op verspelen is dan ook groot. Ik probeer snel te handelen als de vis bij de boot is maar een laatste kopschud van de snoek beslecht hij in zijn voordeel. We trollen niet veel verder als ook mijn handhengel in een mooie bocht wordt getrokken. De snoek begint aan het oppervlak flink te rollen en maakt van de onderlijn een mooie lus om zijn bek. De grote witte shad waar ik mee vis hangt netjes buiten de bek maar de twee dreggen bungelen ook nog langs zijn kop. De snoek blijkt zich zelf al onthaakt te hebben en zit dus alleen aan de onderlijn om zijn kop vast. Met pijn en moeite krijgen we hem aan boord omdat de kieuwen echt dicht geklemdt zitten, maar dan is alles ook weer snel weer los. Een mooie snoek van 85cm is de eerste vangst in de boot vandaag.


We zijn aan het eind van de middag weer terug bij het einde van de vaart als Gijsbert besluit nog even langs een kademuur langs te trollen. Dan gaat mijn steunhengel krom en begint lijn af te geven door de slip. Op het stuiteren van de top is duidelijk te zien dat er een mooie vis aan hangt. Ik grijp de hengel uit de steun en dan begint de vis direct aan het oppervlak te vechten. Ik zeg tegen Gijsbert dat het geen echt grote vis lijkt maar dan gaat de vis weer naar beneden en blijft diep zitten. Toch wel Gijsbert, een mooie vis want hij blijft diep knokken hoor ik me zelf nog zeggen. Bij de boot aangekomen is Gijsbert ervan overtuigd dat zij de meter over gaat, ikzelf geloof hier nog niet in. Maar omdat het lijkt of de vis niet echt goed gehaakt zit aan de grote softbait van 25cm besluit ik snel te handelen en de vis door middel van de kieuwgreep te pakken. Net even te snel blijkt want als ik haar net te pakken heb besluit ze nog even flink uit te halen. Maar vast is vast bij mij en ondanks dat ik mijn vingers flink langs de scherpe kieuwbogen voel schrapen laat ik haar niet meer los. Het meetlint erlangs brengt uitkomst want met 102 cm heb ik toch weer een echte meter in handen. Die handen komen niet helemaal ongeschonden uit de strijd maar dat kan me met deze mooie vis niet deren. De softbait van storm, de kickin minnow blijkt van een goede kwaliteit want deze heeft echt geen schrammetje opgelopen. Een softbait met een heerlijke zwemmende actie en door zijn zinkende actie heb ik hem zelfs al op 6 meter diepte gekregen. Deze keer deed hij zijn werk op twee meter diepte toen hij de metersnoek tot aanbijten verleide. Na deze vis besluiten we terug te varen naar de helling want de schemering valt al weer in. De dagen zijn alweer veel te kort als je een visdag achter de rug hebt lijkt het maar ja of we willen of niet er komt toch weer iedere keer een eind aan.

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn nog geen reacties

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.01808 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign