Vertrouwen vangt!
 Geplaatst op  16-09-2007  door Pieter
4177 keer bekekenBij het vissen komen we soms in de meest wisselende omstandigheden terecht en werkt het vaak in ons voor of nadeel. Soms zit het mee en andere keren is het afzien. Er zijn dagen dat alles lijkt te kloppen en in ons voordeel werkt. De visdag daarop werkt het voor geen meter en kunnen alle bestaande theorie's over boord. Twijfel en het ontbreken van vertrouwen is er vaak de oorzaak van dat we de theorie van de opgedane ervaring van eerdere dagen naast ons neer gooien. Het te vaak wisselen van kunstaas is daar één van de voorbeelden van want bij het uitblijven van vangsten krijgt het kunstaas wat eerder wel vangkracht had daarna vaak geen kans meer.


Wist KJ in een eerder verslag te vertellen dat de ene na de andere snoek zich aanmelde en we ruim over het tiental gingen met zelfs twee boven de meter. Deze dag zou in het teken staan van volhouden en het vertrouwen terug vinden na een lange dag zonder vangst. Eigenlijk zou ik deze zaterdag met enkele jongens met de bellyboot op stap maar deze dag werdt eerder deze week verschoven naar een volgende week. KJ mailde mij dat hij naar onze stek van vorige week zou, ik besloot om ook te komen met de boot.


Aangekomen bij de trailerhelling bleek hij al aan het traileren en kon ik vlot hierna mijn boot te water laten. Vol verwachtingen gingen we met twee boten op pad na de mooie dag van vorige week. KJ had een vismaat in de boot, ik was alleen deze keer en zo begonnen we te trollen richting de stekken die we van plan waren uit te werpen. KJ en zijn vismaat Jan-Hendrik maakten een drift en zagen tijdens het werpend binnenvissen een volgende snoek. Ook ik had even later een volger tot aan de boot maar na het inspecteren van het aas zag de snoek het niet zitten en keerde rustig weer om. Na verdere worpen was er geen intresse meer van de snoek en trolden we verder.


We waren al weer een flink eind aan het trollen toen ik achter mij de boot van KJ stil zag vallen en dit betekend maar één ding, een vangst. KJ kon eindelijk de strijd aan met een mooie tachtiger die een getrolde fatso niet kon weerstaan. Ik trolde rustig verder tot aan een goede stek met veel structuur onder water waar ik besloot om deze verder werpend af te vissen. KJ zag ik in de verte weer aankomen trollen maar weer viel hun boot even later stil, en dat betekend vangst. Dit keer stond zijn vismaat met een kromme hengel en bleek ook een mooie tachtiger als vangst te kunnen boeken. Deze vis was gevallen voor de X-rap en dit plugje bleek het eerder ook zeer goed te doen.


Even later komen de mannen bij mij langs en besluiten ook een stukje verderop om te gaan werpen. Ik heb ondertussen na veel worpen nog geen snoek gezien op deze stek en als ik even later bij KJ langs kom bleek die net nummer drie van de dag in de boot gehad te hebben. Werpend met een fatso 10 die KJ eerder die week via internet besteld had ging deze vis over de streep. We besluiten om weer gezamelijk verder te gaan trollen tot een splitsing van twee waterwegen om daarna weer terug te keren.


Ondertussen loop ik nog vast met een grote shad op een enorme tak een dikke meter onder het wateroppervlak. Ondanks de diepte van drie meter zie ik de takken dus dit blijkt geen kleintje dat je zo boven trekt. Ook mijn kunstaas redder komt er niet doorheen en wordt het dus de zaak aftrekken. Na dit oponthoud trol ik weer verder en kom ik even later de mannen weer tegen die ondertussen al weer aan het terug trollen zijn. Ook zij weten geen verdere vangsten meer te melden en we trollen weer gezamelijk verder.


De stekken waar vorige week nog mooie vissen van afkwamen werden weer aangedaan en uitgeworpen maar er bleek nu geen teken van leven. Het loopt al ver in de middag als we weer bij de eerste stekken van vanmorgen aankomen. Ook hier maken we weer lange driften om te gaan werpen. Het is Jan-Hendrik die hier nog een leuke snoek weet te vangen op de X-rap. We trollen nog door tot we uiteindelijk weer bij de helling aankomen en rond de klok van half zes besluiten KJ en zijn maat om te gaan traileren, met vier snoeken kortstondig in de boot sluiten ze deze dag af.


Deze dag zonder vangst geeft mij geen genoegen en ik besluit om nog een stuk terug te trollen. Ondertussen kom ik aan langs een stek waar enkele karpervissers zaten eerder deze dag en ook aan de andere kant van het water bleken nu karpervissers zich gevestigd. Ik besluit om ruim in het midden tussen deze vissers door te vissen maar het geluid van een optonic geeft aan dat ik toch één van de lijnen opgepikt heb. De karpervisser vat het sportief op en na de lijn van mijn kunstaas gehaald te hebben vervolg ik mijn weg.


Dan krijg ik eindelijk een aanbeet op mijn steunhengel die ik net als mijn handhengel al enkele malen van ander kunstaas had voorzien. Een leuke zeventiger maakt er een goed spectakel van en komt meerdere malen uit het water. Ik pak mijn fotocamera en begin gewoon door te klikken in de hoop de vis springend erop te krijgen, achteraf bleek dit gelukt. Als de vis dan eindelijk wat rustiger wordt kan ik hem in de boot pakken. Enkele vissers op de kant beginnen te schreeuwen en steken hun duim omhoog. Aan de vele tentjes en hengels te zien en aangezien ik niets van hun taal kon begrijpen ga ik ervan uit dat het Polen waren. Ik dacht bij mezelf hopen dat die maar geen snoek vangen want die gaat niet meer terug. Het is rond de klok van zeven na mijn eerste vangst van de dag en ik besluit terug te trollen richting helling. Op een honderd meter voor de helling pak ik dan nog een mooi snoekje van 70+ en sluit ik deze dag toch nog met twee vangsten af maar ik heb hier dan ook stug voor door moeten vissen. Ik heb weer veel geleerd van deze dag want het vertrouwen in goed kunstaas opgeven en steeds maar blijven wisselen maakt je steeds onzekerder, en zonder vertrouwen vis je gewoon niet goed. Het is al donker als ik van de helling wegrijd en kan niet wachten tot de volgende visdag zich aanmeld, want dit is mijn passie.

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn nog geen reacties

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01976 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign