Takel maken,
 Geplaatst op  19-05-2007  door Jos
4261 keer bekekenWat is een takel ? Een (stalen) onderlijn, incl.dreg(gen) heet een takel.
Waarom staal/ijzer? Omdat dat bestand is tegen snoektanden.

Benodigd:

Sleevetang
Sleeves
Stalen onderlijn ( op klos )
Wartel
DregSleevetang,

Een sleevetang gebruik je om de sleeves dicht te knijpen. Met gewone tang wel mogelijk, maar zeker niet afdoende om losschieten te voorkomen. Een beetje tang kost klein 20 euro.

Sleeves,

Sleeves zijn er in diverse maten. Je moet erop letten dat hij matcht met de stalen lijn die gebruikt wordt. Vraag gerust in de viswinkel wat een goede combinatie is.

Stalen onderlijn,

Ik kies voor staal, omdat het bestand is tegen snoektanden. Ook stalen onderlijn is er diverse sterktes. Op de verpakking staat meestal de trekkracht afgebeeld.

Wartel,

Een wartel is nodig/handig, om de lijn aan de gevlochten lijn te bevestigen/

Dreg,

Dreggen zijn er in verschillende formaten. Van duur tot goedkoop. Maar zoals zo vaak geschreven, goedkoop is vaak duurkoop. Ik vis met 2 en 4tjes. Afhankelijk van het formaat aasvis.

Takel maken met enkele dreg:

o Ik haal van de klos ongeveer 45 cm staaldraad. Het maakt niet uit of je begint met de dreg of wartel. Eerst schuif je een sleeve over de lijn. Vervolgens schuif je de dreg erachteraan. Je pakt het einde van de lijn en vormt een lus, waar de dreg nu in hangt. Het einde van deze lus doe je door de sleeve. Ik kies ervoor om de lijn geheel door de sleeve te steken en vervolgens nog een keer terug te steken in de sleeve. (zekerheid voor alles)
o Nu de lijn door de sleeve heen loopt, pak je de sleevetang. Deze zet je goed op de sleeve en knijpt deze dicht. Een sleevetang heeft meestal 2 openingen. 1 voor grotere sleeves en 1 voor de dunnere. Zorg dat je in de juiste opening de sleeve zet/legt. Deze actie doe je zowel met de wartel als met de dreg en klaar is je takel (met 1 dreg)


Takel met een dubbele dreg en lus (zie voorbeeld )

Hiervoor zijn meer handelingen nodig. Het begin is hetzelfde als de takel met enkele dreg. Je begint met de montage van de dreg, zoals hierboven beschreven. Vervolgens doe je de 2de dreg op de lijn. Je voert de lijn door het oog, verder niets. (laat hem maar bij de andere dreg (los)hangen. Hetzelfde doe je met een sleeve. Deze rijg je ook op de lijn en doet er verder niets mee.
Hierna monteer je de wartel (zoals hierboven beschreven). Je hebt nu een onderlijn met 2 dreggen en een loshangende sleeve. De 2de dreg hangt los tussen de wartel en de vaste dreg net zoals de sleeve.
Als dit klaar is, knip je een stuk stalen lijn af (ongeveer 5 cm). Beide einden van deze lus, voer je door de loshangende sleeve. Je brengt de lus in positie (zie afbeelding) en knijpt hem vast met de sleevetang.
Dit soort takels maken, vergt meer creativiteit/handigheid. Op deze manier kan je ze maken, op de door jou gewenste lengte, grote. Je maakt de takel die past bij jouw formaat aasvis.

Succes Jos
Reacties

Er zijn nog geen reacties

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.00647 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign