Terugkijken op het seizoen 2006/2007.
 Geplaatst op  10-04-2007  door Pieter
4185 keer bekekenApril en Mei zijn voor ons roofvissers nou niet de beste maanden van het jaar. Het roofvisseizoen zit op slot en we moeten twee maanden afzien. In afwachting van het nieuwe seizoen dromen we daarom maar eens terug naar het afgelopen jaar. Het begon voor mij zoals voorgaande jaren tijdens de gesloten tijd met een visvakantie in Zweden. Wat een mooie week hebben we daar beleefd met veel snoek in de boot en nog een keer zoveel aanbeten en volgers. In het heldere Zweedse water zagen we de snoeken van ver ons kunstaas al volgen en soms met z’n tweeén gelijk. De gekste handelingen moesten we soms uithalen om de snoek toch nog tot een aanbeet te verleiden. De eerste dagen was het trouwens niet altijd even makelijk vissen vanwege het nog koude water maar later in de week met volop zon op het water begon de snoek echt actief te worden. Bijna driehonderd snoeken zijn er deze week door ons vieren gevangen in een schitterende omgeving aan de Zweedse scherenkust.


Eenmaal weer thuis moest er nog drie weken gewacht worden voor we in Juni weer in het Nederlandse water aan de slag kunnen met kunstaas. Met Gijsbert ging ik gelijk het grote water weer op en hier vingen we trollend met pluggen en grote softbaits opvallende mooie snoekbaarzen. Zo tijdens de opening van het seizoen is de snoekbaars erg agressief tijdens het bewaken van de nesten met kuit en vallen dan ook werkelijk groot kunstaas zonder meer aan. Snoek wordt er natuurlijk ook gevangen deze maand, ook al zou deze nog een maandje rust moeten hebben toch laten ze een mooi getrolde plug of softbait niet aan hun neus voorbij gaan. Deze maand vang ik zelfs mijn grootste snoek van het seizoen met een lengte van 112cm.


Juli wordt het al een gelijk een stuk lastiger voor ons om vis te vangen door de extreem hoge watertemperaturen van boven de 25*. De snoek is loom geworden door deze temperaturen en moet bovendien met veel zorg behandeld worden want voor je het weet leggen ze het loodje door te veel verspeeld zuurstof. Door ons wordt de rivier nog afgevist in de hoop dat door het stromende water de vis nog een beetje actief is maar ook hier blijven de vangsten achter. Snoekbaars weet ons kunstaas nog wel te waarderen maar snoek vangen we hier niet. In plaats van vissen kies ik ervoor om de warme weken zelf maar actief in het water door te brengen en gaan de waterskie’s dan ook achter de boot in de plaats van het kunstaas.


Augustus zakken de temperaturen weer iets en in deze vakantie tijd ga ik een paar keer met mijn vrouw op pad. Ook zij vindt het leuk om af en toe mee te gaan vissen op snoek en vangt dan wonderwel vaak de meeste vissen. Deze maand vangt ze zelfs haar eerste snoek boven de meter ooit en beleefd aan deze vis een prachtige dril want deze gaf zich niet zonder slag of stoot over. Later op het grote water staat ze ook hier haar mannetje en vangt nog een paar mooie vissen.


September is de maand van de eerste snoekennet forrumdag in de polder rond schiphol. Bij Sweglers botenverhuur verzamelen zich deze dag Markjan, Sander, Jasper, Wout, Peter, Jack, Lars, Cantor, Dennis, Serge, Martijn, Jos met zonen Kevin en Jeffrey, Marnix en de enige snoekende vrouw op snoeken.net Mireille. Natuurlijk waren ook Gijsbert en ik van de partij. Deze dag werdt er gevist in de Haarlemmerringvaart en de omliggende polder en hoewel het een prachtig stuk viswater met een goed snoekbestand is werdt er niet bijster gevangen deze dag. Maar bovenal was het een geslaagde dag die we toch minstend één keer per jaar zouden moeten blijfen doen. Verder gaan Gijsbert en ik deze maand een keer met SNB op stap om een gezamelijk visdag te houden op het Weerwater in Almere. Ook hier geen topvangsten met toch zeker twaalf boten op water met ervaren kunstaasvissers.


Oktober ben ik even de weg kwijt, nou ja figuurlijk dan want er worden deze maand nog wel een paar uitstapjes gemaakt naar vooral groot water. Maar daar deze maand de vorige jaren voor topvangsten garant stond bleven bij ons de mooie vangsten uit. Verslagen bleven dan ook even weg van mijn kant want ik had er gewoon de inspiratie even niet meer voor. We gingen deze maand dan ook zelfs naar nieuwe en dus voor ons onbekende wateren toe maar we zijn er toen wel achter gekomen dat dit ook geen garantie voor succes is. Wel was het een ongekende uitdaging op deze grote meren waar we alles zelf uit moesten zoeken en dit avontuur had op die manier ook wel zijn leuke kanten.


November was de maand dat we op uitnodiging van Jos bij hem gingen vissen. Samen met Markjan, Wout, Cantor en Sybren zijn we de wateren rond Almere onveilig gaan maken. En neem maar van mij aan dat dit met deze heren geen enkel probleem is en neem dat onveilig maken dan ook maar echt letterlijk! Een leuke dag hebben we er beleefd met bovendien een paar leuke vangsten. Een paar weken later is het Cantor die ons uitnodigd om de Friese polder rond Wirdum te gaan bevissen. Met Jos en zijn beruchte zonen Kevin en Jeffrey zijn Gijsbert en ik er dan ook naar toe gegaan. Cantor en Sybren hebben ons die dag perfect door de Friese polders gegids met voor Sybren nog een mooie vangst van een snoek van 114cm. Dat Cantor het begrip gastvrijheid wel heel hoog in het vaandel heeft staan kwamen we aan het eind van de dag dan ook achter. Zijn vrouw had namelijk een heerlijke maaltijd voor ons bereid en met een tevreden gevoel gingen we dan s’avonds wat later dan gepland ook weer huiswaards.


December en Januari zijn de maanden dat we met doodaas gaan vissen. Zowel vanuit de boot als statich vanaf de kant vissen we met haring, sardien en makreel. De vangsten gaan goed deze maanden en de doodaasvisserij heeft dan ook zo zijn charme zo in deze koude jaargetijden. Even weg met al dat kunstaas geweld en in alle rust ontspannen vissen met toch wel weer iedere keer de kick bij een vangst. Ook gaan we in November nog een keer met Cantor en Sybren de Weerribben in. Een schitterend stukje natuur met een zeer goed snoekbestand en we vangen ons deze dag dan ook in de dubbele cijfers. De snoeken zijn heel anders van kleur in deze wateren van veengrond en sommigen zijn bijna helemaal zwart.


Februari en Maart zijn de snoekbaars maanden voor ons en er wordt dan ook deze twee maanden niet op snoek gevist. Het is alles verticalen en slepen met shads op snoekbaars en ook hier hebben we gelukkig niet te klagen over de vangsten. Veel mooie snoekbaarzen zien tijdelijk de binnenkant van de boot en we beleven op sommige dagen een geweldige sport. Ook doe ik in Maart samen met broer Bert nog mee met een wedstrijd om het NKS en dit is voor ons ook een mooie ervaring. Terug kijkend op het seizoen 2006/2007 doe ik met gemengde gevoelens. Het was niet altijd even gemakkelijk en zelfs denk dat het waar het om snoekvangsten gaat geen echt goed seizoen was. Maar ik heb buiten de vangsten om geweldige visdagen gehad waar ik fantastische mensen ontmoet heb en hoop dan ook straks in het nieuwe seizoen weer een paar geweldige dagen te beleven met deze jongens!!! En zoals op bijgaande foto is te zien heb ik een aantrekkelijk superkunstaas voor het nieuwe seizoen al weer klaar liggen.


Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn nog geen reacties

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02787 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign