Ongeplande visdag.
 Geplaatst op  02-10-2006  door Pieter
4452 keer bekekenZaterdagmorgen, vandaag geen visdag gepland want Gijsbert is met zijn vriend aan het karpervissen. Vandaag ga ik naar de voetbal wedstrijd van mijn jongste zoon Meindert kijken. Een mooie pot voetbal hebben ze gespeeld die ze maar net verloren met 3-4. Na de wedstrijd kom ik thuis en kan ik het toch niet laten, ik ga toch maar even een paar uur vissen. De boot opgehaald en om twaalf uur kom ik aan bij de trailerhelling en kan de boot te water. Het is al weer een tijdje geleden dat ik dat allemaal alleen moest doen en het traileren geeft dan ook wat meer werk dan met Gijsbert erbij. Maar ook nu gaat het allemaal weer probleemloos en even later vaar ik weer het meer op. Ik besluit om eerst even langs de bekende stekken langs te gaan om daarna verder het meer op om wat anders te proberen.


Na een paar rondjes trollen met aan beide zijden van de boot een hengel hoor ik aan mijn rechter kant de steunhengel kraken. Vlug de handhengel binnen gedraaid en de steunhengel gepakt om de vis af te drillen. Het blijkt geen al te zware snoek te zijn en hij ligt dan ook snel naast de boot. Alleen is hij het er nog niet mee eens en net als ik hem pakken wil geeft hij nog een paar flinke kopschudden. De plug vliegt uit zijn bek en ik kan nog net mijn hand terug trekken om geen dreggen in mijn hand op te lopen. Nou dat ging nog net goed en de snoek van ongeveer 70 cm kiest het hazenpad.


Hierna ga ik verder trollend het meer op om op het grote open water te proberen om iets groots aan de haak te slaan. Ik trol hier overigs in een schitterd vogelgebied en heb hier in het verleden al veel mooie vogels gezien. Ook deze keer valt mijn oog op twee witte reigers die in het kniediep water aan het jagen zijn. Het is echt een genot om hier te vissen en het weer werkt ook nog eens mee zo laat in September. Alleen de windt trekt nogal aan maar geeft voorals nog geen problemen om hier te vissen. Ik trol verder door een geultje met aan weerzijden ondiepe kanten. Het geultje komt weer uit op het volgende open water met een groot eiland met rietkragen erom heen. Als ik langs het eiland trol zie ik op een gegeven moment het water exploderen en visjes schieten alle kanten op. Zo goed als zeker roofblei wat ik hier zie jagen, maar een poging om er één te vangen zie ik niet zitten want ik heb alleen maar grote pluggen en softbaits in de boxen zitten.


Ik vis weer verder richting een groot “twaalf meter” diep gat en ga hier de randen tot vijf meter diep uitvissen. De visvinder geeft hier wel mooie signalen van vis op maar ook hier blijven aanbeten uit. Het is ondertussen al weer over vieren en de planning om een paar uurtjes te gaan vissen loopt al weer flink uit. Dus maar weer op de weg terug en nog even bij een paar stekken langs. Daar krijg ik dan weer een aanbeet als ik erlangs trol en ook deze keer weer op de steunhengel. De vis blijft lekker op de hengel beuken en ondertussen draai ik de handhengel binnen en kan daarna de steunhengel pakken om de vis weer af te drillen. Deze vis heeft er zin in en maakt een paar mooie sprongen uit het water. De bedoeling van deze sprongen is natuurlijk om het kunstaas kwijt te raken maar de plug blijft mooi verankerd zitten. Als ook deze vis geen uitweg meer ziet en zich gewonnen geeft kan ik haar uit het water pakken en na een paar draaien met de onthaak tang wippen de dreggen er met gemak uit. Ze blijft nog even radeloos liggen als ik haar weer in het water terug leg maar als het besef weer terug is maakt ze haar weer uit de voeten. De schatting van deze snoek ligt net als de vorige zo rond de 70 cm en bij deze lengte blijft exact meten bij mij niet nodig.


Na deze vis blijft de planning om vroeg te stoppen nog even uit en ik vis weer verder rond deze stek. En weer even later hoor ik de steunhengel klapperen. Deze keer is de dril iets anders en ik denk dat een klein snoekje of snoekbaars de plug gegrepen heeft. Mijn verbazing is dan ook te groter als ik een enorme baars boven zie komen die de super shadrap “wat toch niet de kleinste is” op de achterste dreg gepakt heeft. De baars sparteld nog even tegen maar dan kan ik haar ook uit het water liften. Dat dit mijn record baars is wist ik zeker alleen is het moeilijk inschatten en de vis was dan ook een aantal cm kleiner dan ik geschat had, nl. 35 cm maar is voor een baars toch een mooie afmeting. Als de vis het water weer raakt gaat hij er vol vandoor en heeft van dit avontuur met de grote plug verder geen last gehad.


Ik besluit om nog maar wat plekken uit te werpen met een paar nieuw aangeschafte softbaits van DLT, de zgn. jackal. En na een aantal worpen is het raak en tijdens het afzinken wordt het kunstaas al gepakt. De vis komt vrij vlot bij de boot en ik verbaas me dat een vis van dat formaat zich zo gauw gewonnen geeft. Maar op dat moment komt het besef bij deze vis dat er iets niet in de haak is en begint het gevecht pas echt. Verschillende malen gaat ze er vandoor en tot twee keer toe onder de boot door. Het is een zware vis en ik heb er nog flink werk van om de vis goed uit te drillen want ze blijft ondanks het toch niet lichte materiaal waar ik mee vis doorgaan. Uiteindelijk is de strijd dan gestreden, althans gelukkig voor de vis dan en kan ik haar uit het water pakken. Ze heeft een mooie grote kaak dus dat geeft weinig problemen en ook het onthaken verloopt vrij vlot. Ook deze mooie dikke vis van 85 cm zwemt dan even later weer probleemloos weg in de onderwater wereld. Het is ondertussen zeven uur geworden en de zon zakt al bijna in de horizon weg. Het wordt nu echt tijd om terug te gaan naar de trailerhelling want het wordt nu vlot donker. En aangezien ik in m’n ééntje traileren moet ga ik daar niet op wachten. Ik heb weer een mooie visdag achter de rug met zelfs een nieuw pr voor de baars. En dat op een niet geplande visdag!!

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 5 reacties

 erik schreef op 07-10-2006 om 16:29:38
Ip opgeslagen


zo, dat is mooi
ik heb vanochten (08-01-06) een baars van 40 cm gevangen
het duurde 5 min voor ik heb kon scheppen, het was mijn record, verder heb ik 3 snoeken misgelopen, jammer de volgende keer beter en succes

 cantor schreef op 06-10-2006 om 23:29:22
Ip opgeslagen


Gefeliciteerd met deze grote baars Pieter; een nieuw pr.

Leuk verslag, waar je niet al op kunt stuiten bij een niet gepland visdagje.

Wel ff anders zonder Gijsbert. Dat traileren vergt net wat meer inspanning. Maar de foto's van de vangsten zijn er niet minder om, mooi gedaan.

Cantor

 ferdi schreef op 06-10-2006 om 21:54:18
Ip opgeslagen


mooi verslag pieter  ik heb ook wel eens gehad dat een snoek eerst nauwlijks vecht en als je hem bijna uit het water hebt dat die in een keer begint te zwemmen mooie momenten zijn dat  

 Jos schreef op 02-10-2006 om 21:55:16
Ip opgeslagen


Mooi verslag van een heerlijke dag. Het lezen deed mij glimlachen. Ik kom deze week met een verslag, dat op 1 punt een exacte kopie lijkt. (nieuwsgierig ? :) )

groet Jos

 walter schreef op 02-10-2006 om 21:33:07
Ip opgeslagen


Mooie baars Piet. Ik zou willen dat grote baars veel meer te vangen was. Het zijn mijns inziens namelijk de mooiste roofvissen om te zien. Een baars van dik vijftig cm vangen....een nieuw doel??

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.01855 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign