Snoeken in de polders.
 Geplaatst op  18-07-2006  door Remco
4426 keer bekekenDe polder is een heerlijk visgebied en kan de sportvisser heerlijke momenten bezorgen, heel het kunstaasseizoen door. Met dit artikel zal ik proberen het vissen in de polder duidelijk uit te leggen, door middel van eigen ervaring, feiten en beeldmateriaal.

Een polder is een gebied, vaak omringd door landbouwgebieden, dat lager ligt dan de omringende wateren. Het water in de poldersloten word meestal ook gereguleerd door middel van gemalen, en op sommige plekken nog door molens. De gemiddelde diepte van een poldersloot varieert van zo’n 50 tot 150cm diep. Natuurlijk zijn er bepaalde delen die een stuk dieper of ondieper zijn, maar dit is de diepte die je meestal bevist.


Er zijn veel voordelen bij het poldervissen, en één daarvan is dat je voorbereiding zeer weinig tijd in beslag neemt. Je neemt een rugzak, vult deze met een paar stukjes kunstaas, wat drinken, en je bent ervandoor. Geen gedoe met vele hengels in de auto plaatsen, allerlei materiaal voor op de boot klaarmaken…. Nee, in 5 minuten je rugzak vullen en gas erop.

Hierbij zijn we beland bij het materiaal, wat neem je mee? Ik raad je aan om een niet al te zware spinhengel, die van 2.10 tot 2.40m varieert, mee te nemen. Langer heb je meestal gewoon niet nodig, aangezien je met deze lengte een goede controle hebt over je aas op de relatief kleine wateren.
Ook is een langere hengel wat onhandig, zeker in de zomer, als je tussen het riet sluipt, op zoek naar de snoek.
Probeer ook geen net mee te nemen, je struint licht bepakt de polders af, en telkens een net meenemen en neerliggen word op ten duur erg vervelend.


Het kunstaas is ook erg belangrijk, niet alles werkt en vangt even lekker. Poldersloten zijn niet al te diep en zitten vaak vol van waterplanten(zeker in de zomer). Je moet dus ondiepgaande of oppervlakte kunstaas meenemen. Een uitzondering komt soms voor in de winter, waar je vaak dieper gaat vissen. Toch kan een ondiepgaande plug dan nog diep genoeg gaan, omdat de poldersloten simpelweg niet zo verschrikkelijk diep zijn. Voor meer informatie over het vissen in de winter verwijs ik je graag door naar het artikel:”Snoeken in de winter, een verhaal apart?” geschreven door Ton.


Met het gewicht van je kunstaas moet je ook zeker rekening houden. Je bent veel, vaak kleine, worpen aan het maken. Een zware jerkbait kan dan behoorlijk onhandig zijn in het gebruik.
Voorbeelden van echte polderkillers zijn voor mij zeker de Rapala Jointed Firetiger, de Rapala Skitter, de Sizmic Toad, kwalitatief goede onverzwaarde spinners/spinnerbaits, en allerlei soorten softbaitjes met een loodkop tot zo’n 7 gram(Mann’s Kipper shadjes 9cm zijn killers in de winter!).
In principe heeft iedereen altijd wel zijn eigen voorkeuren, dus zolang je erop let dat jouw betreffende stukjes kunstaas niet al te groot en zwaar zijn, en ondiep of aan de oppervlakte lopen, dan zit je meestal goed.


Nu kunnen lange poldersloten, zeker in de winter, wat eentonig ogen. Sta daarom niet te lang op één plek. Werp een aantal keren op een plek, en wandel een stuk door, en herhaal het proces. Je hebt genoeg gebied om af te kammen.
Plekken als bruggetjes, leliebedden en kruisingen zijn mooie onderbrekingen in het water. Dit zijn plekken waar je een nog grotere kans hebt om snoek te haken, en mijn ervaring is dat je zeker een flink aantal keren moet werpen bij een dergelijke plek voordat je doorloopt.
Sommige poldersloten kunnen ook erg stijl aflopen, en het is dan aan te raden om lieslaarzen aan te trekken. Hiermee kun je net 1 voet langs de rand in het water zetten, en zo de vis makkelijk landen. Normale laarzen kan ook, maar als het water net iets te diep is pak je een volle laars water. Iets wat zeker niet prettig is in de iets koudere seizoenen!


Nog een tip betreft het gebied waar je vist, is dat je even moet kijken waar je mag komen. Sommige poldersloten zijn alleen te bereiken via landbouwgrond, en niet elke boer reageert even leuk als jij langs zijn gewassen struint. Bel simpelweg eens aan, of spreek een boer aan op het veld, stel jezelf even voor en leg het allemaal even uit. Een begripvolle boer zei ooit eens tegen mij: “Je mag langs de gewassen lopen, maar als je wat kapot maakt......” Dit zei hij met een grote glimlach en wijzend naar zijn hond. Je begrijpt elkaar heel snel op zo’n moment.


Tot slot wil ik nog kwijt dat je niet te gauw moet denken: “Dit is te ondiep” of “ Dit kleine slootje?” Ik heb prachtige snoek gevangen in de meest kleine polderslootjes, en ik sla deze nooit meer over!
Pak eens je fiets, en struin die prachtige polders eens af! Nederland heeft polders om trots op te zijn, en menig sportvisser kan hier verschrikkelijk veel plezier beleven.


Met vriendelijke groet,
Boudewijn Borger.Reacties

Er zijn 12 reacties

 Richard schreef op 16-10-2011 om 21:17:12
Ip opgeslagen


Heeft iemand een tip met het binnen halev van snoeken ? ik heb bijna nooit beet en als ik beet heb dan schieten ze los :s ... dys heeft iemand tips ??

 roy schreef op 05-06-2011 om 20:15:39
Ip opgeslagen


ik ga volgend weekend ook vissen op het lauwersmeer. ik heb dus geen verstand van het vissen op snoek. wat heb ik allemaal nodig om daar te kunnen snoekvissen en hoe kan ik dat doen? Ik heb al een stalen onderlijn en een nepvisje. alvast bedankt

 melle schreef op 18-07-2010 om 19:52:12
Ip opgeslagen


ik ben een beginner op snoek en woon in nijmegen iemand nog snoekwateren of tips mischien.

 wilbert schreef op 11-06-2010 om 12:07:36
Ip opgeslagen


ik ben 13 jaar en vis ook in de polder
ikheb een goede snoekhengel van 2.70
zou het slim zijn om in de zomer met dood aas te vissen (juli en augustus). de sloot is ongeveer 30 meter breed en 3 meter diep

 juan schreef op 24-05-2010 om 19:25:59
Ip opgeslagen


Wat je kan doen is een rubber kikker als aas gebruiken met de haak naar boven.

wat ook kan is softbait gebruiken en de haak zo wegstoppen dat hij tevoorschijn komt als een snoek erin bijt.


 Pike schreef op 15-04-2010 om 12:26:39
Ip opgeslagen


Vorig seizoenwas een leuk seizoen in de polder. Alleen heb ik over het gehele jaar geen 1 meter snoek gevangen!!
top 3 vorig seizoen :

1. 99cm
2. 89cm
3. 83cm

maar wel veel gevangen, dat is misschien nog wel leuker als een metersnoek vangen en voor de rest niet veel
  

 Mark schreef op 19-11-2009 om 23:14:00
Ip opgeslagen


hallo, ik vis ook al weer een poosje op snoek een jaartje of 2 denk ik,
deze week 4 snoeken gevangen waaronder een meter snoek die zich goed voor had bereid op de winter. schitterende vissen, en dat in een slootje waar je niets van verwacht!


Groeten,

Mark

 michael schreef op 27-08-2009 om 17:23:02
Ip opgeslagen


hallo
ben pas begonnen met snoekvissen maar helaas zonder resultaat
verschillende aassoorten geprobeerd
gebruik vooral spinners

ik probeer altijd schuilplekken te zoeken zoals bruggen en bomen. maar waterplanten verpesten de pret meestal
mss iemand tips om de volgende x wel succesvol te maken

gr

mss wat tips wat

 Jorg schreef op 25-04-2009 om 17:39:25
Ip opgeslagen


Hallo,

Ik ben nieuw op het gebied van snoekvissen en kan van een kennis een hengel met reel overnemen, de hengel lengte is 1.80mtr met een werpgewicht van 30 / 35 gram.
Is deze hengel ook geschikt voor polder vissen, omdat ik hierboven toch eigenlijk wel lees 2.10 tot 2.40mtr. lengte van de hengel.....??

bedankt alvast.

jorg.

 bart schreef op 13-11-2008 om 14:53:26
Ip opgeslagen


Ik zou voor dit probleem de nieuwste kleuren poppers gebruiken. doet het goed bij snoek. groeten

 muisie schreef op 11-10-2008 om 20:37:13
Ip opgeslagen


ik heb vandaag een snoek gevangen zeker wel 80cm maar we hadden maar het draadje door geknipt!

 bertverhaar schreef op 23-05-2008 om 15:18:22
Ip opgeslagen


Hallo Boudewijn,

ik heb het verhaal met veel plezier gelezen. Er is echter een balangrijk aspect die niet wordt benoemd. In deze sloten zit enorm veel wier of planten. Met dergelijke kunstaas blijf je steeds schoonmaken of je zit telkens vast. Zijn hier bepaalde trucjes voor of andere tips die het vissen aantrekkelijker maken. Steeds inwerpen en vast zitten is erg onhandig.

Ik hoor het graag.


Groeten,


Bert

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.0207 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign