Snoeken in de winter, een verhaal apart?
 Geplaatst op  17-07-2006  door Remco
4283 keer bekekenSnoeken in de winter is een verhaal apart. Voordat ik dieper in ga op het vissen op snoek in de winter wil ik eerst een paar feiten kenbaar maken die het gehele verhaal nader verklaren.
Een snoek is een vissoort die tot de ‘koudbloedige’ behoren en dit gegeven is over het algemeen wel bekend. Snoeken passen zich dus aan op de watertemperatuur.
Is het water warm dan heeft de snoek veel meer energie, en betekend dit dat de snoek veel actiever is om prooivissen te vangen. Is het water koud dan proberen de vissen zo weinig mogelijk energie te verspelen omdat ze niet makkelijk opnieuw energie opdoen.
Ze willen eigenlijk het liefst de hele winter niks doen, dus de snoeken pakken het voedsel wat voor hun makkelijk te pakken is. In dit artikel lees je hoe je het beste op snoek kan vissen in de winter.


De meeste roofvissen trekken vaak s' winters de wat diepere wateren in. Dit geldt ook voor de snoek. Als er geen waterplanten meer zijn, zoeken de snoeken de taluds en vlakke bodems op. Dit doen de snoeken op dieptes van zo'n 4 tot 8 meter.
Niet elke snoek vertoont dit gedrag natuurlijk, je kunt de snoek ook net zo makkelijk vangen in de ondiepe polderslootjes en in stromend water waar ik ze meestal vang. Allereerst zal ik jullie vertellen hoe ik op snoek vis in diep water, daarna komt het snoekvissen in de winter in een poldersloot aan bod.


Je hebt daarnet kunnen gelezen dat snoeken in de winter luie vissen zijn. Dus als je met kunstaas vist, moet je niet alleen op diep water vissen maar je moet ook heel langzaam inhalen om een snoekje of snoek te kunnen haken. Je kunt het beste op diep water met diepduikende pluggen vissen maar ook de shads zullen je veel en mooie snoeken opleveren.
Zorg dat je een plug aan gebruikt die maximaal 25-30 cm boven de grond zwemt want de snoek moet echt geprikkeld worden om je kunstaas te pakken.


Levert dit je niets op (er zijn altijd dagen tussen dat snoek niet is te vangen op kunstaas) dan kun je met dood aas statisch vissen waarnaar je, als succes uitblijft, natuurlijk ook kan gaan trollen, vaar niet te hard want dan blijft succes uit.
Je mag best gebruik maken van flinke maatvoorn of een getakelde makreel. Hoe groter het aas, hoe groter de snoek zullen we maar zeggen. De actie die eraan vooraf gaat is fenomenaal met een langzaam maar zeker naar onder schuivende dobber.
Wanneer het aas getakeld is met dreggen kun je 3 seconden tellen en aanslaag, vis je met één enkel haakje kun je beter wachten tot de snoek je aasvis ‘gekeerd heeft’. Het keren karakteriseert zich door het stuiteren van je dobber net onder het wateroppervlak of op het wateroppervlak. Bij de eerste de beste run die de snoek daarna neem kun je aanslaan.


Het vissen in de poldersloten/vaarten in de winter op snoek is ook weer een discipline apart. Vroeger kon je in een poldersloot rustig 10 snoekjes op een dag vangen met levend aas maar dit is verboden door de Minister van Landbouw in augustus 1998. Daarom is het vissen met leven óf dood aas in poldersloten/vaarten geen optie.
Het vissen op snoeken in poldersloten/vaarten met kunstaas is wél een optie. Waar kun je de snoeken in een poldersloot/vaart terugvinden? In de polder zitten de meeste snoekjes in het diepere gedeelte van de sloot, maar ook de vele bruggetjes die zo karakteristiek zijn voor de polder functioneren vaak als huisvesting van de snoek.
Zo kan het bijvoorbeeld rustig voorkomen meerdere snoeken op een vierkante meter liggen.
Het is van belang dat je bij het binnenvissen van kunstaas in een poldersloot niet te snel binnenvist. Het water is ook hier koud en dit betekend dat de snoek zich niet al te veel wil inspannen en dat de snoek het kunstaas laat lopen als het naar zijn zin te snel voor bij komt.


Als je in de winter de polder ingaat is een spinner (maatje 4) een prima stukje kunstaas, althans daar ben ik van overtuigd doordat ik verscheidene snoeken op deze manier heb gevangen. Je kan natuurlijk ook plugjes gebruiken die niet zo heel erg diep duiken. Kijk ook goed of het water troebel of helder is. Dat kan soms ook nog helpen. Nog een goed stukje kunstaas is een bucktailspinner. Doordat deze een staart heeft, veelal bestaand uit veren, gaat de spinner niet al te hard voorbij.


Ik snoek zelf het liefst in de winter omdat ik veel meer vang dan in andere jaargetijden. Lekker in de polder met heel licht materiaal met spinnertjes en kleine plugjes. Daarnaast kan ik ook nog eens genieten van de schitterende uitzichten en landschappen. Heerlijk is dat!! Ik hoop dat ik nu de beginnende snoekvisser meer wijzer heb gemaakt over het snoeken in de winter met een kort maar krachtig verhaal.

met vriendelijke visgroeten,
TonReacties

Er zijn 10 reacties

 evert k te T schreef op 22-12-2011 om 21:37:51
Ip opgeslagen


Ik kan het wat dieper vissen in de winter aanbevelen te doen met een rapala plug . Rustig lekker ver inwerpen .Langzaam op diepte laten zakken en rustig langzaam met zachte rukjes binnen draaien ... Binnen 10 minuten na het vervangen van een oppervlakkig plugje succes ... Beet . Prachtige snoek . genieten .!!!

 geertpol schreef op 26-01-2011 om 10:31:03
Ip opgeslagen


ik ga weer eens beginnen met snoeken vandaag, Maar vissen is vissen he, ik denk dat het gewoon puur mazzel is of je een vangst hebt of niet, als wij geen honger hebben eten we ook niet! dus mocht je een poosje niks vangen,Vooral niet ongerust worden want dan gaat alles fout , rustig blijven en gewoon blijven proberen en dan komt alles goed,!!

 olaf schreef op 27-11-2010 om 13:20:53
Ip opgeslagen


veel mensen zeggen dat je in de winter groot kunstaas moet gebruiken maar als ik vis in water van 1.5 a 2 meter dan kun je veel beter een klein dik plugje gebruiken tot 10 cm

 alain schreef op 14-09-2010 om 23:10:53
Ip opgeslagen


will voor het eerst gaan vissen op snoek kun je mij wat plaatsjes aanbevelen namen van dorpjes riviertjes in de polders enzovoort met dank alain

 stijn schreef op 07-05-2010 om 12:51:12
Ip opgeslagen


Waar ik eerst woonden in een boerendorpje.
Waren ook alleen maar poldersloten waar ik heel
goed. Aanving was een manns shad 12 cm met een 10 grams loodkop zonder stinger langzaam. Binnen gevist bij drugjes en bomen die in het water hingen een killer !.:)

Helaas kan je geen manns shads meer krijgen in de winkels alleen nog op internet en dan zullen. Sommige denken echt wel ik zie ze liggen in de winkels.
Ja maar dat zijn bijvoorbeeld de twinler,giga grub. enzo maar niet de gewoone manns shad.

 michel van bekkum marks schreef op 08-04-2010 om 13:50:03
Ip opgeslagen


als je 3 keer gaat vissen en niks vangt wordt je onzeker en ga je misschien je gebruikelijke methode veranderen. maar ik raad dat af waar je voorheen zo succes mee had zal ik gewoon blijven gebruiken . snoek is onvoorspelbaar soms 3 in een uurtje en soms 3 avonden vissen en niks vangen !
maar mijn tip blijf hetzelfde kunstaas gebruiken , en blijf met dood aas ook gewoon hetzelfde vissen!

 Johan schreef op 27-02-2010 om 09:34:01
Ip opgeslagen


Meerdere snoeken op een paar vierkantie meters: Ik kan je hier zeker geen ongelijk in geven, 2 jaar terug pakte ik met 5 inworpen op dezelfde plek 4 snoeken! Waar ik de eerste anderhalf uur in ondiepere stukken van de polder geen aanbeet had gehad.

 edwin schreef op 31-10-2008 om 18:35:07
Ip opgeslagen


ik zou als je in de polder vist met een spinner gaan.
of blinker die willen ook goed 

 malden schreef op 19-03-2008 om 11:33:39
Ip opgeslagen


Ik vis altijd met twisters, dus mijn vraag is dan ook, als je in een polder vist, is de vangkans groot met twisters of niet?
Of kan ik beter met een plug of spinner vissen?

 john schreef op 10-02-2008 om 14:08:38
Ip opgeslagen


ik heb al 3 weken lang niks meer gevangen, ligt dat aan mij? wordt er namelijk erg onzeker van  

ik gebruik een ratel plug, 5-8 cm. niet te klein en niet te groot. vroeger ving ik in hetzelfde slootje 3 snoeken per dag. op dit moment vang ik met hetzelfde aas als dat ik vroegeer gebruikte.  

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.03163 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign