Beginnerstips: Het werpen
 Geplaatst op  16-07-2006  door Markjan
6893 keer bekekenHet gebruik van de werphengel is iets wat niet vaak uitgelegd staat op het World Wide Web. Dit komt omdat het ten eerste moeilijk te verwoorden is en ten tweede veel mensen ervan uit gaan dat iedereen dit al goed kan.
Met dit artikel probeer ik voor de beginnende roofvisser uit te leggen hoe hij moet werpen, en tips te geven om hier beter in te worden. In dit artikel wordt de standaard molen behandeld, aangezien bijna elke beginner hiermee start, en de reel vaak pas later aan bod komt.

Iedereen moet leren werpen, en iedereen leert het op zijn eigen tempo en soms manieren. Toch zijn er een paar feiten en handige tips die een beginnende roofvisser kunnen helpen.

Je hebt net je eerste werphengel en spinnertje gekocht en je wilt aan de slag. Nu raad ik je aan om naar een stuk open water te gaan, waar je weinig kans hebt je kunstaas in bomen, riet of andere omgevingfactoren te gooien. Misschien zul je niet meteen vis vangen, maar het gaat nu even om het werpen onder de knie te krijgen.
Ga langs de kant staan van het water en houd je hengel nu horizontaal voor je uit, met je hand om het stuk van de hengel waar de molen aan vastgedraaid zit. Houd de wijsvinger boven de bevestigingstang van de molen(zie foto).


Met deze vinger gaan we de lijn begeleiden onder het werpen. Zorg dat je kunstaas zo’n +- 30cm onder je topje hangt.
Pak nu met je wijsvinger de lijn beet, en druk de beugel van de molen met je vrije hand naar achteren. De lijn hangt nu aan je vinger.

Houd je hand nu in deze positie en breng de hengel naar achteren, zodat deze bovenlangs je schouder schuin omhoog wijst. Dit is je werppositie om vanuit je nek te werpen.
Breng nu met een zwiepende beweging, vanuit je pols en onderarm, de hengel naar voren en laat de lijn van je vinger glippen op het moment dat de hengel net kaarsrecht in de lucht heeft gestaan. Dit is iets wat je aan moet voelen, en natuurlijk: “Oefening baart kunst.”
Als het goed is heb je nu je kunstaas te water gelaten!


Als je kunstaas met een flink kabaal recht voor je in het water plonst, dan heb je de lijn te laat losgelaten. Probeer dit moment te timen, op je gevoel.

Je kunt natuurlijk ook zijwaarts werpen, bijvoorbeeld als je langs een rietkraag wilt gooien die schuin van je af loopt.
Houd de hengel weer in je startpositie vast, horizontaal van je aflopend, met de lijn op je wijsvinger. Breng de hengel nu naar links of rechts en houd hem horizontaal en maak vanuit deze positie weer een zwiepende beweging vanuit je pols en onderarm. Laat ook weer de lijn van je wijsvinger afglippen op het goede moment; je startpositie waarbij de hengel recht voor je uit stak. Voilà! Een zijwaartse werpbeweging.

Wat erg belangrijk bij het leren werpen is, is veiligheid. Je kan door omstandigheden, zoals een windvlaag, een stuk kunstaas in je kleding of erger gooien. Let dus op dit soort dingen en zorg dat je alert bent.
Niet alleen je eigen veiligheid is belangrijk, ook die van een ander. Kijk altijd even of er iemand achter je staat als je gaat werpen!
Een goede tip om het werpen goed en veilig onder de knie te krijgen is werpen met kunstaas zonder haken. Haal even de dreg of haak eraf, en zet deze er weer op nadat je het werpen goed onder de knie hebt.


Mikpunten kunnen handig zijn onder het werpen. Je kunt nu al redelijk werpen, maar je wilt je kunstaas langs dat mooie rietkraagje of langs die omgevallen boom gooien. Houd de plek waar je je kunstaas wilt laten neerkomen goed in het oog en probeer je kunstaas te volgen in de lucht, en in te schatten of hij niet te hard en dus te ver gaat. Dit kan resulteren in kunstaas kwijtraken, iets wat een sportvisser niet erg fijn vind.
Als je ziet dat je te hard geworpen hebt, rem dan de lijn iets af onder de worp wanneer het kunstaas nog in de lucht is. Dit zal ervoor zorgen dat je kunstaas niet in het riet of een boom komt te hangen.
Steek niet je volledige hand in de lijn, je zal hierbij gegarandeerd een vogelnestje in je lijn creëren. Gebruik dus twee vingers waarmee je de lijn afremt.

Dit artikel is niet bedoeld als “het” artikel zoals het moet. Dit waren voorbeelden hoe je veilig en goed kunt werpen. Hou jij er andere technieken op na? Kun jij beter werpen als je je hengel iets anders getild houd? Houden zo, werpen is ook iets wat deels op het gevoel gaat!

Met vriendelijke groet,
Boudewijn Borger, sportvisser.Reacties

Er zijn 3 reacties

 walter schreef op 15-11-2013 om 21:08:02
Ip opgeslagen


ik wist niet dat men met haring op snoek vissen zal dit deze week zeker eens doen ik vis in de Weert de oude schelde en visrijk water Dario schreef op 31-08-2011 om 15:55:46
Ip opgeslagen


leeren werpen was bij mij ook moeilek maar ik ben 8 en ik viste toen ik 5 was en nu hep ik onderlijn en een schaar en een ondhaker en een niewe moolen en ik ben begonen snoeken en met snoekbaars gaan vissen met haaring en ik hep al veel gevangen en ik vis op de doken in andwerpen

tip:vissen op snoekbaars gaat het best met haaring

 Dsnoek schreef op 18-02-2009 om 22:25:11
Ip opgeslagen


hey wat is nouw de beste pleken om te snoeken op openwater of in sloten???

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2021 Snoeken.net | Laadtijd 0.02872 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign