vissen op snoek met jerkbaits
 Geplaatst op  22-06-2006  door Cantor
4251 keer bekekenHet fenomeen jerkbait bestaat al langer dan de meeste mensen denken. In vroegere tijden vingen inboorlingen met een stukje hout aan een touw al ‘jerkend’ met een stok hun avondeten. In dit geval tamelijk primitief met een kaal stuk hout in een langgerekte vorm dat op een vis moest lijken. De mooie patroontjes die er tegewoordig opgespoten zijn had je toen nog niet. Toen was het noodzaak om op dergelijke wijze te gaan jagen. Langzamerhand is het uiterlijk ook steeds mooier geworden. In het huidige vistijdperk geldt het puur als sport. Hier gaan we het even over hebben.


Een jerkbait is dus niets meer en niets minder dan een stuk hout en in een heleboel gevallen een stuk kunststof. Ik beperk me even tot hout. Doordat op bepaalde plekken verzwaring door middel van lood is aangebracht zal de bait in het water hangen en langzaam zinken of langzaam omhoogdrijven. Hij zal in elk geval hierdoor mooi recht in het water hangen en niet plat gaan liggen wanneer je een stuk hout in de vorm van een vis in het water gooit.

Je hebt dus drijvende en zinkende baits. Suspending is eigenlijk zeer langzaam zinkend of zeer langzaam drijvend. Hierdoor lijkt het alsof ie zweeft in het water, zo bestaan dus de suspenderende baits.


Bij het inwerpen van je drijvende bait zal ie eventjes een beetje de diepte in verdwijnen om vervolgens langzaam omhoog te drijven. Wanneer je het binnendraaien van je lijn afwisselt met het geven van korte tikjes zal er een aktie ontstaan die de snoek moet gaan opvallen. Dit is helemaal niet moeilijk. Maar dit moet je wel even onder de knie krijgen. Steek hier dus de nodige tijd in. Juist wanneer je dit onder de knie begint te krijgen kom je tot de ontdekking dat je er meer mee kunt. En dat maakt het jerken dan ook minstens zo verslavend als het trollen of vertikalen. Je zult dan ook merken dat je in de snelheid van je bait kunt variëren. Zelf heb ik de ervaring dat wanneer ik een bait die ik net een paar tikjes (jerks, twiches, rukjes) heb gegeven, ‘m juist hierna een seconde of vijf met rust laat. Hierna geef ik ‘m weer één rukje en laat ‘m weer even hangen. Daarna vervolg zoals ik begonnen was met het binnenjerken van mijn aas. Dit kun je naar eigen inzicht zo vaak doen als je wilt.

Een snoek zal deze jerkbait die maar matig vooruitkomt en af en toe zelfs helemaal stil komt te hangen in het water herkennen als een gewonde prooi. Dit is het moment dat een snoek dan ook sneller in aktie zal komen.

Qua jerkbaits is er ook een heleboel te krijgen, de meest bekende is eigenlijk wel de glijder. Denk bijvoorbeeld aan de Slider van Salmo. Deze jerkbait glijd, oftewel zigzagt door het water. Deze zul je heel goed op de gewenste diepte kunnen krijgen door je snelheid er op aan te passen. Een drijvende glijder zal dieper gaan wanneer je snel binnenjerkt en zal vrijwel aan het oppervlak blijven wanneer je langzaam jerkt. En wissel je af in snelheid, dan zal ie langzaam omhoog komen om vervolgens weer dieper te gaan.


Dan heb je de divers (duikers, zagers). De naam zegt het al. Deze zal bij het geven van een flinke ruk de diepte in schieten en vervolgens weer langzaam omhoog komen naar het oppervlak. Hier kun je ook in snelheid en in de kracht van het jerken variëren om je aas aantrekkelijk te maken voor je snoekdame. Echter de afwisseling van je aktie is daarmee een stuk beperkter dan die van de glijder. De meeste divers blijven aardig hoog in het water. Denk bijvoorbeeld aan de Turbo Jack van Salmo. De intensiteit van het binnentikken van je aas zal er voor zorgen dat ie dieper gaat.


De hybride is er eentje waarmee je leuke capriolen kunt uithalen. Een ware acrobaat zal uitgroeien naarmate je meer ervaring krijgt met deze jerkbait. Het verschilt per model welke je aktie eruit kan halen. Maar ook zeker de moeite waard om in je viskoffer te hebben. De één zal en waggelende duikende aktie hebben terwijl een ander juist een glijdende en flankende aktie zal hebben. Je hebt ze erbij die zullen langzaam zinken en wanneer je er een ruk aan geeft omhoog schieten naar het oppervlak en je hebt er drijvers bij die zullen na een flinke ruk naar beneden duiken om vervolgens weer langzaam omhoog te komen om de snoek te lokken. Dit alles met een aktie die soms de indruk wekt dat de vis zwaar aangeschoten is door de jenever.


De popper. Juist dit stukje aas hoort mijns inziens ook tussen de jerkbaits. De poppers die ik in mijn verzameling heb kun je een heel goede aktie geven door ze binnen te jerken. Het is een echt oppervlaktekunstaas, dus erg dieper dan een decimeter zul je niet komen. Maar in polderwater met veel plantengroei is dit een leuke ‘jerkbait’ om je snoek mee te belagen. En in snelheid variërend kun je deze een hele aantrekkelijke ‘zigzag-aktie’ geven.


De jerkbait wint aan populariteit. Maar het leeuwendeel van alle roofvisser houdt het nog bij het standaard kunstaas met een duiklip. Bij deze wil ik toch meer mensen aan moedigen de kracht van een jerkbait eens te gaan testen. Het vissen met kunstaas met een duiklip is ook erg leuk, maar ikzelf heb de neiging, na een halve dag trollend op het water door gebracht te hebben, mijn ogen nog eens dicht te laten vallen. En mijn ervaring met jerkbaits is heel goed. Ik vang sinds ik met jerkbaits vis, verhoudingsgewijs veel meer snoek.

En zijn een aantal goede jerkbait-bouwers in Nederland, in een boel hengelsportzaken kun je redelijk aan je jerkbait komen. Ga eens kijken wat er zoal te krijgen is. Denk aan Guus Cornelissen of Aad Dam. Deze mannen hebben al behoorlijke bekendheid weten op te bouwen met hun jerkbaitbouw. Bekijk de volgende sites maar eens.

http://home.hetnet.nl/~aaddam/start.htm

http://www.guusbaits.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Voor degenen die zelf wel een stuk kunstaas willen maken adviseer ik eens te gaan kijken op

http://www.lurebuilding.nl

En bij deze wil ik ook van de gelegenheid gebruik maken mijn eigen jerkbaits een stukje bekendheid te geven. Onder de naam Singing Lures maak ik nu een tijdje leuke jerkbaits voor de verkoop. Bekijk de volgende link maar eens.

http://www.snoeken.net/index.php?pagina=shop

Veel jerkplezier en veel snoek toegewenst.

Cantor la Lau (Singing Lures)Reacties

Er zijn 2 reacties

 jasper schreef op 09-06-2013 om 12:27:26
Ip opgeslagen


kan je met een molen ook met een jerkbait vissen?


 roy schreef op 05-06-2011 om 20:12:40
Ip opgeslagen


ik ga volgend weekend ook vissen op het lauwersmeer. ik heb dus geen verstand van het vissen op snoek. wat heb ik allemaal nodig om daar te kunnen snoekvissen? alvast bedankt

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01927 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign