Snoekvissen in Zweden. (deel 2)
 Geplaatst op  21-05-2006  door Pieter
4175 keer bekekenWoensdag, als ik s’morgens wakker wordt kijk ik door het raam en zie ik een helderblauwe lucht en de zon volop aan het schijnen. Het weer is totaal omgeslagen zoals de Zweedse teletext de avond daarvoor al aangegeven had. Om half zeven staan de rest van de mannen ook naast hun bed en kunnen we niet wachten om te gaan vissen met dit schitterende weer. Na ons stevig onbijt “zal niet blijven herhalen waar dat uit bestond” stapten we in onze boten en gingen op weg naar de baai waar onze Belgische vrienden de vorige dag zo goed hadden gevangen. Na een half uurtje varen we de baai binnen welke een kilometer lang is, achterin de baai staat het vol met planten. Als ik een derde worp met de halve liter ( een jerkbaitje met een onnavolgbare actie) maak is het raak en vang ik een mooie snoek. De volgende worp levert een volger op en ook de andere mannen krijgen veel volgers in het glasheldere water waar de zon volop in schijnt. Het lijkt of de snoeken het spel door hebben en ik zie zelfs een snoek een hap in mijn aas nemen maar voor ik aan kan slaan heeft hij al weer los gelaten.


We gaan iets verder terug en vissen tegen een rotswand aan die ver het water inloopt ook hier krijgen we direct weer volgers. Tot aan de boot blijven de snoeken volgen en maken dan weer rechts omkeer. Een snoek presteert het om mijn Tukker tot driemaal toe te volgen tot aan de boot, als ik dan een worp met de halve liter maak slaat hij direct toe en vang ik hem als nog. Fred krijgt ook volger na volger en vangt ook af en toe een vis door snel van kunstaas te wisselen. Fons en Kurt zijn verder teruggezakt en weten nog enkele vissen uit inhammen in de kant te vangen. Fons vangt zelfs een snoek die de staart van een kleinere snoek nog uit zijn strot had hangen. Maar wat heet kleinere snoek want als ze de vis uit zijn strot halen blijkt deze driekwart van zijn eigen lengte te hebben. Ik heb al vaak gedacht dat kunstaas nooit te groot kan zijn maar om nou met pluggen van 60cm te gaan vissen!!!!!!!!!


Als we rond het middag uur afmeren in een inham om onze boterhammen te nuttigen en een stukje doorlopen zien we dat deze inham doorloopt. Vanaf de andere kant zien we ook nog een paar leuke baaitjes en na de boterhammen besluiten we de doorgang te passeren om aan de andere kant te gaan vissen. We komen er maar net doorheen want aan het uiteinde ligt het bezaaid met stenen die een paar cm onder water liggen. Het eerste baaitje levert direct twee vissen op maar dan is de rust ook direct verstoort in dit heldere water van nog geen meter diep. Een baaitje verderop en wat dieper krijg ik een volger en de snoek doet precies wat ik ook met mijn jerkbait doe, stop ik dan stopt de snoek ook, geef ik een paar tikken zwemt hij mee. Dit spel blijft hij spelen tot dat mijn aasje de boot bereikt heeft en naar de oppervlakte komt. En dan valt hij alsnog aan en grijpt mijn jerkbait van het wateroppervlak af. Dat dit een van mijn mooiste aanbeten was heb ik jullie dan ook niet uit te leggen. Later gaan we weer terug de grote baai in en weten nog een paar leuke vissen te vangen. Dan keren we na een lange dag vissen van 13uur weer terug bij de camping, moe maar voldaan van weer een prachtige visdag.


Donderdag, het zonnetje schijnt al weer volop als we ontwaken en nodigt ons dan ook uit om direct de boot in te springen om te gaan vissen. We hebben besloten om het zuiden in te gaan en nieuwe baaien te verkennen. Mijn eerste worp levert al een leuk snoekje op en ook Fred vangt direct een snoek. Fons en Kurt weten ook enkele leuke snoeken te vangen in de baaien die we aandoen. Ook komen we nu voor het eerst andere snoekvissers tegen die met drie boten op pad zijn. Waarschijnlijk zijn het Zweden want ze vissen allemaal met lepels en dat hebben we voorgaande jaren altijd al bij die Zweden opgemerkt. We vangen nu regelmatig snoek maar ze zijn wel allemaal klein en na de lunch op een rotspartij besluiten we verder naar buiten de scheren in te gaan.


We komen nu in een schitterende omgeving terecht met veel rotspartijen onder en boven water. Wel is het verschrikkelijk goed opletten hier want een keer op een steen is wel genoeg voor ons! Af en toe vangen we hier snoek maar het is moeilijk om een goede stek te vinden want iedere stek ziet er hier zeer goed uit maar levert niet altijd vis op. Uiteindelijk komen we uit bij een eilandengroep met veel ondiepe baaitjes, hier zien we veel en grote brasems zwemmen. Wanneer Fred en ik een baaitje binnen varen van nog geen meter diep, glashelder water en een zandbodem zijn we niet erg overtuigd dat we hier wat zullen vangen. Maar na een paar worpen zie ik tot mijn grote verbazing een snoek achter mijn plug aanzwemmen. Ongelofelijk dat zo’n vis ineens uit het niets achter je aas aanzwemt, vangen was er niet bij want in het niets verdween hij weer.


Op de weg terug stuiten we op een groot plantenveld en hier vangen we nog een paar leuke snoeken maar krijgen we ook weer ontzettend veel volgers. De vis die we vandaag vingen was aanmerkelijk kleiner dan de afgelopen dagen maar we hebben ons weer goed vermaakt deze dag. Veel hebben we weer gezien onderwater en ook ontdekt dat de snoek een meester in camoufleren is. Als we s’avonds weer terug keren hebben we allemaal een rode kop van de zon maar toch was het nog wel fris op het water met de windt uit zee. Morgen onze laatste volle dag vissen maar nu eerst eten en dan onder het genot van een Belgisch biertje de stekken bespreken voor die laatste dag.


Vrijdag, we gaan vandaag de stekken langs die ons de afgelopen dagen de meeste vis hebben opgeleverd. We beginnen in een erg ondiepe baai maar hier is het water zeer troebel dus hebben we er niet veel vertrouwen in. Verder door naar de volgende stek levert ons een paar mooie vissen op van rond de negentig, deze stek had ons al meer grote vissen opgeleverd. Ook zien we hier een beroepsvisser met netten vissen en zien dat hier mooie baarzen gevangen worden die wij deze week trouwens niet gevangen hebben. Tussen de middag parkeren we onze boten weer langs een eiland voor de lunch. Na de lunch besluiten we ieder een andere kant op te gaan om zo de betere stekken te zoeken.


Wij komen uiteindelijk weer bij het grote plantenveld uit en zien hier weer direct snoek maar meer dan het kunstaas volgen zit er niet in.Dan grabbel ik wat in mijn kunstaasbox en kom de Jake van Salmo tegen, ik probeer hem gewoon en dat is een schot in de roos. De snoeken klappen er als gekken op en op een gegeven moment is bijna iedere worp vis. Mijn vermoeden is dat voorgaande jerkbaits een te wilde actie vertoonden in het heldere water, de Jake doet daar tegenover bijna niets en dat trok de snoeken blijkbaar aan. Zo hebben we nog een leuke middag maar de dag loopt al weer op z’n eind en we moeten nog een stuk terug. Terug bij de camping blijken we buren te hebben, werknemers van een Zweeds bedrijf zijn hier voor teambuilding. Direct werden we uitgenodigd om hen te komen vergezellen en we hebben dan ook nog een zeer gezellige avond gehad.


Zaterdag, vandaag de terugreis maar eerst gaan we nog vier uurtjes vissen, mijn eerste vier vissen verspeel ik waaronder een hele mooie. Daarna is het raak en levert de Jake me weer een paar mooie vissen op. Fred heeft moeite om vis te vangen in het begin maar krijgt er uiteindelijk ook een paar binnenboord. Fons heeft hetzelfde probleem met Kurt, Kurt vangt de een na de andere snoek en geeft zijn partner het nakijken. Dan is het toch echt tijd om afscheid te nemen van deze prachtige visomgeving. We hebben een schitterende week gehad met het geluk dat we de tweede helft van de week ook nog prachtig weer hadden. De vangsten waren ver boven onze verwachting en 255 snoeken zijn tijdelijk boven water geweest. Kurt bleek met zijn aandeel van honderd snoeken de visser met de beste concentratie te zijn!! Ik kom volgend jaar zeker terug en mijn vismaten.................zeker weten dat ze meegaan!!!!!!!!!!!!!

Pieter Nederlof.Reacties

Er zijn 10 reacties

 wout schreef op 24-05-2006 om 23:52:31
Ip opgeslagen


wat een hoeveelheid snoeken!! en een paar prachtige fotos(hoop overigens niet dat je ze alle 255 op de foto hebt gezet anders moet de hema fotoservice overuren draaien)
een pracht verhaal die de zin in het snoeken weer enorm versterkt.

groet wout

 Pieter schreef op 23-05-2006 om 22:07:30
Ip opgeslagen


Jongens, hierbij wil ik jullie allemaal bedanken voor de overweldigende reactie's. Ben blij dat het verslag zo gewardeerd wordt.

Pieter Nederlof

 Berget schreef op 22-05-2006 om 17:41:25
Ip opgeslagen


Mooi verhaal, mooi aantal snoeken en mooie foto

 K.G schreef op 22-05-2006 om 17:37:38
Ip opgeslagen


als het kuit seizoen meezit en the BILL valt niet tegen dan wil ook mee

 Sander schreef op 22-05-2006 om 16:18:01
Ip opgeslagen


Hallo Pieter. Wat een geweldig verslag van een vis-trip om jaloers op te worden!Wat een aantallen! En wat lijkt het mij geweldig om de snoek zo te zien reageren op je aas. Dat geeft een extra demensie.. Iets wat je mist in onze troebele wateren.. De snoekkriebels zijn er weer. Nog 1 weekje geduld! Groet, Sander.

 Fons schreef op 21-05-2006 om 23:16:04
Ip opgeslagen


jammer dat het nog zo lang moet duren voor we terug kunnen h

 stefan schreef op 21-05-2006 om 16:14:01
Ip opgeslagen


een pracht verslag weer.
ook erg mooie snoeken gevangen prachtig mannen supper ik zou zo mee gaan   supper!!!!!!!!

 wietze schreef op 21-05-2006 om 11:58:21
Ip opgeslagen


Ongelovelijk wat een snoeken en een mooi verhaal met mooie foto's, ik weet wel wat ik ga doen, sparen voor volgend jaar !! want daar wil ik ook wel heen.

groeten Wietze

 Markjan schreef op 21-05-2006 om 11:07:00
Ip opgeslagen


Het lijkt me schitterend als je de snoeken zo je plug kunt zien volgen. De spanning is om te snijden.... zal hij hem pakken of toch maar niet.

En wat een aantal! 255 snoeken in een week. Super. Harstikke leuk om dit zo te lezen en mee te mogen genieten van jullie weekje snoekjagen.

 Cantor schreef op 21-05-2006 om 10:47:37
Ip opgeslagen


Geweldig weer...mannen. Wat hebben jullie enorm veel snoek gevangen in het Zweedse water.

Lijkt me trouwens een heerlijk onheilspellend gezicht wanneer er zo vele snoeken alleen maar dreigend je aas volgen. Heb het zelf een keer meegemaakt in Zwols water. Twee snoekjes die in de winter mijn jerkbait tegelijkertijd volgden en bleven hangen wanneer ik mijn aas liet hangen, vervolgens weer gingen volgen wanneer ik verder jerkte. Uiteindelijk bij een volgende inworp de kleinste tot een aanbeet kunnen verlokken.

En ook leuk dat je 'wilde'kunstaas toch overtroffen wordt door een stuk kunstaas dat bijna geen aktie heeft. Daar kunnen we weer wat uit leren.

Bedankt voor jullie mooie verslag.

Cantor

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.02865 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign