Terug kijken op een mooi seizoen
 Geplaatst op  21-03-2006  door Pieter
4177 keer bekekenMaart de laatste weken voor ons kunstaas vissers breekt aan want hierna gaat het twee maanden op slot. Voor sommigen onder ons een tijd om het materiaal in orde te maken en uit te kijken naar het nieuwe seizoen. Voor anderen de tijd om zich op te maken voor een vistrip naar het buitenland, zo ook ik want over enkele weken vertrek ik voor een week naar Zweden om daar de snoeken kiespijn te bezorgen. Maar we mogen dus nog even en na weken van vorst en sneeuw en dus weinig mogelijkheden om te vissen zou ik de laatste weken van Maart nog voluit vissen. Maar dan plotseling wordt mijn vrouw in het ziekenhuis opgenomen en moet geopereerd worden en sta ik voor de taak om een gezin te runnen, een vierentwintig uur job waar geen ruimte is voor visdagen. Voor mij zit het seizoen er dus dit jaar wat vroeger op dan gepland en geeft mij dit de mogelijkheid om terug te kijken op een voor mij toch wel mooi seizoen. Het afgelopen jaar heeft onze tactiek om echt grote snoek te vangen goed gewerkt met elf snoeken van ruim boven de meter. Een snoek van 114cm was de bonus voor mij en Gijsbert mocht er maar een boven de meter vangen, maar dan wel een monster van 123 hele cm!


Maar laten we bij het begin beginnen, de opening van het visseizoen in Juni is altijd weer een tijd waar we erg naar uitkijken. We beginnen op een type snoek/snoekbaars water te trollen met pluggen en vangen dan tussen de snoeken door ook vaak mooie snoekbaarzen. De snoekbaarzen deinzen er niet voor terug in deze tijd van het jaar een flinke plug te pakken. Dit mede omdat de mannetjes nu het nest bewaken en alles aanvallen wat maar in de buurt komt. In deze maand vangen we dan ook leuk snoek en snoekbaars en hebben we dus niks te klagen zo pril in het begin.
Juli was een maand met extreem warme watertemperaturen en de vangsten begonnen minder te worden. Voor ons was dit het moment het grote water op te gaan, en proberen om echt grote snoek te vangen. En dit gebeurde dan ook op 7 Juli. Na een hele morgen een enkel snoekje gevangen te hebben valt de wind helemaal weg, het werd snikheet op het water en de watertemperatuur liep op tot 23*. We waren aan het trollen op een vaargeul met aan beide zijden ondiep water van een halve meter. Aan het eind van de geul krijgt Gijsbert een ontzettende beuk op zijn hengel. Na een flinke knokpartij met de vis dirigeert Gijsbert een snoek langszij die ik nog nooit gezien had. Twee pogingen had ik nodig om haar met een kieuwgreep uit het water te halen maar wat een vis had ik hier in handen! Een meter en drieentwintig cm en hier had Gijsbert zijn pr toch echt wel heel hoog mee weggezet. Leuk was aan deze vangst dat er een politie boot langszij kwam om ons te controleren, en deze agent was dan ook zo vriendelijk om ons en onze supervangst op de foto te zetten. Maar daarna mochten we toch nog even alle papieren laten zien of we wel legaal bezig waren en uiteraard was alles in orde.


Augustus en September waren maanden met extreem slecht weer, veel regen en wind hebben we gehad maar over het algemeen waren de vangsten toch wel goed. In Augustus was ik een dag alleen op pad en ving ik na een dag lang geen aanbeet gehad te hebben mijn grootste snoek van het seizoen. Na eerder een aanbeet gehad te hebben ging ik terug over de stek met een ratelplug en kreeg een snoeiharde aanbeet. Na een schitterende dril pakte ik de vis binnenboord en dit alles gevolgd door een dame in een kano. Deze dame bood aan om mij met deze snoekdame van 114 cm te vereeuwigen en dat was natuurlijk zeer welkom. Anders had ik deze snoek alleen op de foto moeten zetten maar met jezelf op de achtergrond is natuurlijk mooier. Ja wij snoekvissers zijn nu eenmaal ijdele mensen!


En dan de maanden Oktober en November, dit waren voor mij en Gijsbert de topmaanden. Veel en grote snoek hebben we gevangen in deze maanden. Ook het weer was voortreffelijk want eind Oktober in een T-shirt in de boot zitten komt niet vaak voor. Het waren voor mij twee maanden met negen snoeken boven de meter, Gijsbert bleef iedere keer maar twee cm onder die meter zitten. Maar uiteraard kwam hij iedere keer weer terug op die monster snoek en daar had ik niet van terug. Maar het blijft toch een gezonde compentitie tussen vader en zoon, en mocht ik een plug hebben die goed vangt komt hij er steevast de volgende keer bij Gijsbert aan. Een van deze pluggen was de Fatso in fire-tigher kleur, jongens die plug heeft bijna alle metersnoek in de boot gebracht en nog vele andere snoeken.


December was voor ons de maand om het statich met doodaas vanaf de kant te gaan proberen in een diepe zandwinput. Ook hier zat weer de gedachte achter van het specimenhunten. Twee keer in de week voorvoeren met haring en sardien, en dan gevolgd door een vissessie. Vier weken hebben we dit gedaan met als resultaat 6 snoeken, de vissen lagen zo rond de tachtig cm met als grootste zesentachtig cm. We hebben er wel een leuke visserij van gehad maar mede door de informatie van duikers op deze plas van giga snoeken viel het formaat ons tegen. Koud hebben we het ook gehad en ik ben er echt wel van overtuigd dat dit een visserij voor doorbijters is en dat er dan ook goede resultaten mee te boeken zijn.Ook zijn we nog een dag wezen verticalen op snoekbaars en dit werd een leuke dag met 35 snoekbaarzen.


Januari was een korte vismaand met een visdag, met de boot roeien met doodaas leverde een snoekje op. Mede door de lage watertemperatuur van 1* lagen de snoeken echt vast. Tijdens het trailer moest ik de boot door het ijs breken. Maar deze visserij met doodaas onder de dobber en langzaam varen met de boot is een visserij die echt goed kan werken. Mijn pr van 116 cm met deze doodaas methode gevangen is nog niet door een andere vismethode overtroffen.Verder is er dus van vissen weinig meer terecht gekomen maar er zijn dan ook in de wintermaanden verschillende hengelsportbeurzen waar ik graag naar toe ga. Dat dit visdagen gaat kosten neem ik op de koop toe, maar het contact met andere vissers op deze beurzen en het speuren naar nieuw kunstaas geeft mij ook voldoening.


Terugkijkend op het visseizoen doe ik dus met een goed gevoel, goede vangsten en mooie dagen op het water samen met mijn zoon. Hoe we het nieuwe seizoen straks gaan aanpakken, ik denk dat het straks van de weersomstandigheden gaat afhangen. Maar achter de grote vissen aan wordt zeker weer onze tactiek, hoewel het vangen van een kleinere snoek of snoekbaars ons niet minder plezier geeft. Een dag op het water geeft ons al veel voldoening en de vangsten doen daar alleen nog maar aan toe. Straks eerst een week naar Zweden om te vissen in een schitterende omgeving, samen met vrienden de hele dag vissen en s’avonds gezellig een biertje drinken. En dan even doorbijten, wachten op de laatste Zaterdag van Mei. En wat ons dan allemaal weer staat wachten?.............


Groet, Pieter en Gijsbert NederlofReacties

Er zijn 5 reacties

 collega schreef op 29-03-2006 om 18:43:26
Ip opgeslagen


khoop dit seizoen ook weer van de partij te zijn

 kj schreef op 22-03-2006 om 16:49:21
Ip opgeslagen


inderdaad zo terug blikkend een hele boel snoeken, ook de visdag van 9 stuks was echt een mooie dag .
ik hoop dat je in zweden een paar kanjers aan de haak kan slaan,

vang ze alvast,

mvg kj visser

 Cantor schreef op 22-03-2006 om 12:21:24
Ip opgeslagen


Ik vind het bewonderenswaardig. Zoveel metersnoeken. En die dag met dik dertig snoekbaarzen is ook een topper!!

Ik ben benieuwd naar je verslag over Zweden. Er zal wel een hele hoop snoek de binnenkant van de boot kunnen bekijken.

Ontzettend veel plezier toegewenst.

Cantor

 Markjan schreef op 21-03-2006 om 20:01:17
Ip opgeslagen


Ja ja, dat is heel wat als je het zo terugleest! Wat een topseizoen hebben jullie gehad.

Maar vooral wil ik jullie bedanken voor de mooie visverslagen. Ik heb er steeds weer van genoten, en ben erg blij dat je hiermee wilt helpen om Snoeken.net tot een topsite te maken.

Ik hoop dat we volgend seizoen ook weer op je kunnen rekenen, en weer veel mooie verslagen tegemoed kunnen zien. En stiekem reken ik daar ook wel een beetje op!

Bedankt! En tot zaterdag op de Visma.

 hanno van boven schreef op 21-03-2006 om 11:00:36
Ip opgeslagen


jammer dat het nu weer de gesloten tijd is maar ja wat moet dat moet.
fijne visvakantie en vangse.
gr, hanno
p.s. beterschap voor uw vrouw

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.01808 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign