Het onthaken en terugzetten van de snoek
 Geplaatst op  18-12-2005  door Markjan
6478 keer bekekenWanneer je op snoek gaat vissen, besef dan dat je er misschien ook wel n gaat vangen Een snoek n de lijn krijgen is n. Een snoek vn de lijn krijgen is wat anders.
Voordat je gaat snoekenvissen moet je weten hoe je een snoek moet behandelen en onthaken zodat de vis snel en gezond weer terug in het water kan worden gezet.


Een snoekvisser met een goed verantwoordelijkheidsgevoel gaat nooit van huis zonder;

- Schepnet, dan wel een BogaGrip, dan wel de wetenschap hoe hij de kieuwgreep moet toepassen (Zie Kieuwgreep onder techniek in het menu).
- Bekkenklem (Bekspreider).
- Lange tang(en) omdat de haak erg diep in de bek kan zitten.
- Onthakingsmat (wanneer er geen gras voorhanden is).

Om ervoor te zorgen dat de snoek, wanneer hij gevangen is, snel weer terug in het water kan. Moet je alle bovengenoemde materialen snel bij de hand kunnen hebben. (Denk ook aan je fototoestel en het meetlint!) Een snoek is een taaie vis en kan enkele minuten op het droge best overleven. Maar neem jezelf toch voor om deze tijd zo kort mogelijk te houden.


Een snoek kan het beste met de kieuwgreep uit het water gepakt worden. Dit geeft voor de snoek de minste schade. Ook een BogaGrip is een goede manier om een snoek te landen. Een schepnet werkt misschien het prettigste, maar beschadigd wat meer de slijmlaag van de vis. Daarnaast kan een snoek in het net zich helemaal vast draaien wanneer hij tegenstribbelt en met de haken in de mazen vast komen te zitten. Bij een net met grote mazen geeft dit wat minder problemen. En verder heb je tegenwoordig netten met een coating. Hierdoor wordt het loshalen van de haken makkelijker.

Op de kant is het, naast zaak om de tijd op de kant kort te houden, belangrijk om deze slijmlaag te beschermen. De beste manier is om de snoek met de kieuwgreep van de grond te houden en op deze wijze te onthaken. Echter is dit bij een grote of onrustige snoek een lastig karwei. En mogelijk houdt hij zijn bek gesloten. Daarom zal je hem meestal neer moeten leggen. Doe dit op een onthakingsmat en anders op (niet te droog) gras. Leg een snoek nooit op grond, zand, steen e.d!


Een snoek kan ook op de kant nog onverwachte bewegingen maken. Wanneer hij op zijn rug ligt zal hij dit niet meer doen. Nadeel is wel dat je bij een snoek in deze positie moeilijker bij de bek en haken kan komen. Een doek over de ogen van de snoek maakt hem ook rustig. Echter raak een snoek nooit aan met een droge doek! Zorg altijd dat de doek doordrenkt is met water. Een snoek behandelen of vasthouden met een droge doek is zr schadelijk!


Een bekkenklem is een onmisbaar stuk gereedschap bij de snoekvisserij. Een snoek houdt meestal zijn bek hardnekkig gesloten. Door de bekkenklem tussen de boven en onderkaak te plaatsen kan de bek gespreid worden. Met een lange tang kunnen de haken worden losgemaakt. Wanneer je zonder weerhaken vist zal dit lekker makkelijk gaan. Mt weerhaken kan dit een hele operatie zijn. Een tweede tang is dan vaak handig. Wanneer een haak niet zonder al te veel schade kan worden verwijderd, is het soms verstandiger om de haak of lijn door te knippen. Om een haak door te kunnen knippen zal je mogelijk weer een andere tang nodig hebben. Een snoek is instaat om een haak na verloop van tijd af te breken en kwijt te raken.
Met name de kieuwbogen zijn erg kwetsbaar. Soms kan je via de kieuwen nog wat handelingen verrichten om de haak los te krijgen.
Eenmaal onthaakt is het een kwestie van snel meten en een fotootje. Bewaar een snoek alsjeblieft niet zoals o.a in de karpervisserij gebeurt, in een net of zak.


Een snoek mag je niet zomaar terug in het water zetten. Wanneer de snoek gevangen wordt, zijn energie verspeeld heeft en merkt dat hij het gevecht gaat verliezen. Dan raakt hij namelijk in een soort van trance of coma. Waarschijnlijk om het opgepeuzeld worden niet bewust mee te maken. In deze toestand zal een snoek onderste boven gaan drijven en verdrinken wanneer hij zonder zorg teruggezet wordt. Daarom is het meestal nodig om de snoek enige tijd in het water vast te houden. Door hem van voor naar achter te bewegen stroomt er water en dus zuurstof langs de kieuwen. Als de snoek lang uit het water is geweest of erg uitgeput is van het gevecht kan dit best meerdere minuten duren. (soms wel langer dan 10 minuten) Na verloop van tijd zie je belletjes uit zijn bek komen en zullen de kieuwdeksels meer in beweging komen. Wanneer je je greep verslapt zal de snoek tussen je handen uit zwemmen.


Het vissen op snoek is een fantastische bezigheid. Maar niet n waar je zomaar aan kan beginnen. Voldoende kennis en de juiste materialen zijn een vereiste om dit op een verantwoorde wijze te doen. Wees je er van bewust dat je voor je eigen plezier een levend wezen uit zijn natuurlijke omgeving trekt, lastig valt en gemakkelijk schade berokkend. Probeer daarom met respect en zorg te handelen!

( N.b bovenstaande materialen zijn te bestellen via www.visshop.nl)Reacties

Er zijn 7 reacties

 Jelmar schreef op 20-02-2013 om 19:40:12
Ip opgeslagen


best wel handig want dit had ik al nodig. ik had ook wel eens een snoek gevangen en die lag wel een 3 kwartier op de kant. ik heb toen het maar afgeknipt, maar ik heb deze tekst uitgeprint en ik zal het voortaan meenemen in mijn viskoffer. Bedankt! Gr. Jelmar

 Dario schreef op 31-08-2011 om 15:43:55
Ip opgeslagen


leuk

 Ukpiker schreef op 28-03-2010 om 23:24:20
Ip opgeslagen


Dat Schepnet is for aasvis, ja?

Here:
http://www.foxint.com/catalogues-products.php?lang=e&product=586&catalogue=1§ion=43

42/50 (inches) = 107/127cm

www.pacgb.co.uk

http://www.pacgb.co.uk/tips/landing.html

Bekkenklem?!?!?!? No. No. No. F**king No.

Pike are precious.

Either love the fish, or stay at home.

"Waar is de snoek"?? in NL zij is dood ...

Sorry if I am rude - sorry for not posting in Dutch, but Pike are priceless.

Holland, wake up.

;-/

 jordy schreef op 01-03-2010 om 20:12:21
Ip opgeslagen


ijs gevist 5 snoeken waarvan 3 over de meter

 beginner schreef op 25-02-2009 om 19:57:40
Ip opgeslagen


wat is nou eigenlijk beter als beginner?????? de kieuwgreep of de bekklem?? ik denk zelf de bekklem

 wietse schreef op 06-10-2008 om 19:49:08
Ip opgeslagen


hoi
ik heb van dag 3 snoek gevangen 1 van 80/100 ctimter
en 2 van 15 /35
met een sgep net
want: ze waren de sloot aan het lleg pompe dus je kon ze er zo uit sgeppen!
egt luek

 Philippe schreef op 10-08-2008 om 20:24:10
Ip opgeslagen


handig hoor deze site
:dog:

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2021 Snoeken.net | Laadtijd 0.01925 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign